FOTO VIDEO Viorica Dăncilă, despre câtă apă va mai curge pe Siret până când România va avea sistemele de irigaţii proiectate pe vremea lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Viorica Dăncilă şi ministrul Agriculturii Petre Daea s-au aflat miercuri, 30 mai, în Vrancea, la punerea în funcţiune a unei staţii de pompare a apei.

Primul ministru Vioria Dăncilă şi ministrul Agriculturii Petre Daea au ajuns cu elicopterul în Vrancea, pentru a inaugura o staţie de pompare a apei care va asigura irigarea a 3.000 de hectare de culturi agricole, după cum spun oficialii Ministerului Agriculturii.

Investiţia, care a costat 1 milion de lei, urmează să valorizeze şi o mică parte din canalul Siret-Bărăgan, fiind pentru prima dată când fermierii din zonă pot beneficia de apă pentru irigaţii din canal.

Primul ministru a vorbit puţin şi a ascultat foarte mult, mai ales că şeful Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, dar şi ministrul Petre Daea s-au străduit să-i explice cum stă treaba cu irigaţiile în România.

Practic, cei doi nu au făcut altceva decât să-i arate la hartă Vioricăi Dăncilă pagini întregi din programul de guvernare al PSD, capitolul irigaţii, pagini proiectate pe un ecran cu tot cu sigla partidului pe ele.

Tacâmul complet al vizitei a inclus şi o deplasare pe câmp, prin praf, „la locul cioatei“ cum se spune, la terenul unui important fermier din Vrancea care lucrează suprafeţe mari de teren.

image

Instalaţiile de irigat de acolo nu erau însă în funcţiune, explicaţiile fiind că vor fi pornite zilele viitoare.

Într-un final, premierului Dăncilă i-au rămas în cap nişte cifre pe care le-a oferit şi jurnaliştilor, cu mici poticneli.

“Există 1 milion de hectare şi până în 2020 vom ajunge la 2 milioane de hectare. Avem acum 3,5 km, aici la Haret, vom merge până la 7 km şi încercăm să continuăm investiţiile pentru că atunci când porneşti ceva trebuie să duci la bun sfârşit. Înţeleg că deja două asociaţii de fermieri au si început irigaţiile. Se irigă 3.000 de hectare. Este un început promiţător, care trebuie continuat, nu putem vorbi de eficienţă şi competitivitate în agricultură fără a avea irigaţii”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

În scenă şi-a făcut apariţia şi ministrul Petre Daea, bine dispus ca de obicei. El a dat detalii despre investiţia inaugurată, dar şi despre planurile ministerului pe care îl conduce.

“E un program în detaliu construit în aşa fel încât să ajungem la finalitatea lui pe partea dreaptă a canalului Siret. Continuăm investiţiile pentru că Vrancea este o zonă extrem de secetoasă . Aici în Vrancea este un pol al secetei şi din nefericire aici se întâlnesc şi seceta, şi fenomenele extreme, căderile de grindină. De aceea aici există şi unitatea de comandă privind combaterea grindinei, ştiindu-se că Vrancea este judeţul cu ponderea cea mai importantă în viticultură”, a spus Petre Daea.

Oficialilor de la Bucureşti le-a ţinut isonul Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, care a fost atât de entuziasmat de eveniment încât a cerut continuarea lucrărilor la Canalul Siret - Bărăgan până la finalizarea lui, tot de un guvern PSD.

Vizita în Vrancea a şefului Guvernului şi a ministrului Agriculturii s-a încheiat la plantaţiile de cireşi, nuci şi afine aparţinând aceluiaşi fermier, Gelu Scutaru, care se va folosi de apa de pe canalul pentru irigaţii. A fost o ocazie pentru premier să admire cireşele coapte din copaci, dar şi să deguste câteva.

Istoria canalului Siret-Băragan

Proiectul Canalului Siret-Bărăgan a fost aprobat de Nicolae Ceauşescu în 1986, iar în anul următor a început execuţia primului tronson. Conform proiectului, canalul ar trebui să aibă 198 kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri.

image

Lucrările au mers oarecum bine până la începutul anilor 1990, când s-au realizat şi primii kilometri de infrastructură din cele două tronsoane. Canalul ar trebui să aibă următorul traseu: Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa.

Primul tronson al Canalului este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea şi are o lungime de 50 de kilometri, din care s-au început lucrări pe 11 kilometri, 5,7 kilometri fiind până acum funcţionali. Statul a investit până în prezent în lucrări 130 de milioane de euro.

Realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 până la 700.000 de hectare de teren din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 50% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite