FOTO-VIDEO Prospecţiunile pentru gaze le dărâmă casele sătenilor din Fitioneşti

FOTO-VIDEO Prospecţiunile pentru gaze le dărâmă casele sătenilor din Fitioneşti

Sonda care strică liniştea sătenilor

O firmă care a amplasat o sondă de prospecţiuni la Fitioneşti dă de furcă localnicilor. Oamenii se plâng că au parte de zgomote şi trepidaţii, că pereţii caselor le-au crăpat, iar fântânile seacă. Drept despăgubire, firma le-a dat câte o butelie, însă acest lucru nu-i mulţumeşte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Le dărâma casele, dar le dau butelii. Asta spun mai mulţi locuitori din comuna Fitioneşti despre situaţia ivită în urmă cu un an, când o firmă a amplasat o sondă de prospecţiuni lângă casele lor, în centrul comunei.

Mai mult, aceştia se plâng că, pe lângă zgomote şi trepidaţii, care se produc zi şi noapte, au căpătat şi dureri de cap iar fântânile le-au secat. Autorităţile locale dau însă asigurări că oamenii vor fi despăgubiţi pentru daunele produse şi că sănătatea lor nu este în pericol.

„Cad pereţii, de la trepidaţii crapă gresia pe jos. Nu am avut în zonă aşa ceva până acum. Au zis că o să fim despăgubiţi pentru probleme pe care le avem. Ne-a dat o butelie până acum”, spune proprietara unui magazin din Fitioneşti.

Sătenii spun că de un an de zile, de când sonda a fost amplasată în apropierea caselor, nu mai au linişte din cauza zgomotelor constante. Nu sunt mulţumiţi cu ce le-a dat firma ca despăgubiri, câte o butelie pentru fiecare casă afectată, şi vor ca firma să plece din comună.

„Casa mea de când am făcut-o, de 50 de ani, nu mi-a crăpat, iar acum e plină de crăpături. Este un vuiet tot timpul, care deranjează”, spune localnica Măriuţa Chirilă. „Este foarte rău. Se aude zgomot toată noaptea şi ar trebui să plece să ne lase liniştiţi că e poluare mare”, spune o altă localnică.

Unul dintre consilierii locali spune că s-a interesat la specialişti şi a aflat că poluarea este mare şi că a iniţiat o hotărâre de  consiliu local prin care cere explicaţii.

Foto
Sonda care strică liniştea

”Ei au aşezat sonda la 40 de metri de locuinţe. Am înţeles de la anumiţi specialişti că vor fi eliminate substanţe care poluează aerul, dăunătoare şi pentru oameni. Firma care exploatează nu a vrut să vorbească şi cu consiliul local. Au sponsorizat dispensarul uman şi casa parohială”, precizează consilierul local Gelu Diaconu.

Primarul comunei da asigurări că firma are toate avizele de exploatare şi că este vorba despre prospecţiuni pentru gaze naturale, convenţionale, iar cei afectaţi vor fi despăgubiţi prin contracte.

„La cetăţenii care au probleme din cauza vibraţiilor sunt încheiate contracte. Chiar azi am fost la un cetăţean pentru a constata defecţiunile pentru ca acestea să fie remediate de firmă”, a precizat primarul Iordache Cazacu.

Firma care a amplasat sonda a concesionat un teren privat pentru investiţie pe o perioadă de 6 luni, prelungită pentru încă o jumătate de an.

 

Imagini din aceeasi galerie
  • Localnicii au fost despăgubiţi cu câte o butelie
  • Biserica a fost sponsorizată de compania de gaze
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările