FOTO VIDEO Lecţia de supravieţuire pe care trebuie să o înveţe în acest an şcolar peste 1.000 de elevi din Focşani. Primăria dă vina pe proceduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii a două şcoli din Focşani sunt nevoiţi să înveţe în opt corpuri de clădiri, după ce unităţile lor urmează să intre în reabilitare.

Dacă pentru majoritatea elevilor şi profesorilor din Focşani noul an şcolar a început în mod firesc, aşa cum se aşteptau, pentru elevii a două unităţi de învăţământ din municipiu stau diferit, cel puţin până anul viitor.

Peste 2.000 de elevi şi profesori de la şcolile gimnaziale "Ion Basgan" şi "Duiliu Zamfirescu" vor avea de înfruntat un an mai greu, din cauza faptului că au fost nevoiţi să-şi părăsească unităţile şcolare, care se pregătesc de începrea lucrărilor de reabilitare termică.

Dacă pentru elevii de la "Duiliu Zamfirescu" s-au găsit oarece soluţii, în sensul că îşi vor desfăşura activitatea în trei locaţii diferite, dar în spaţii şcolare adecvate, în ce priveşte Şcoala "Ion Basgan" situaţia este delicată.

Cei peste 1.200 de elevi vor învăţa în nu mai puţin de cinci locaţii, trei dintre acestea aflându-se în corpurile de clădiri ale Liceului de Artă „Gh. Tatarescu”, unde pe lângă elevii de la arte mai au cursuri şi alţi adolescenţi de la Liceul "Valeriu D. Cotea". În cele trei corpuri de clădiri construite cândva pentru a servi drept dormitoare de elevi au fost amenajate în mare grabă 15 săli de clasă pentru procesul educativ al celor de la Basgan. Aici, elevii stau înghesuiţi ca sardelele-n conservă, în condiţiile în care vorbim de clase care au efective chiar şi de 35 de elevi, astfel că întreg spaţiul, şi aşa redus, a fost ocupat de mobilier.

Elevii nu au nicio şansă să iasă la tablă, nici măcar să se mişte printre bănci, iar distanţa între primul rând şi tablă nu este mai mare de jumătate de metru. De asemenea, profesorii nu au nici măcar loc la catedră şi nici cancelarie. Aceştia spun că va fi un an de compromis, până când şcoala lor va fi modernizată cu fonduri europene.

“Sunt câteva clase numeroase. Din punctul acesta de vedere o să fie greu anul acesta, dar am plecat de la ideea să-i avem pe toţi aproape, la un loc în această curte, chiar dacă sunt trei corpuri”, spune Alexandrina Ivan, director adjunct la Scoala Ion Basgan (foto).

image

Pe de altă parte, profesorul Tiberiu Dima, fost director al şcolii, este de părere că s-a pierdut o vară, în care constructorul putea să lucreze.

"Vara asta o să ne iasă pe nas"

“Problema este că nu s-a lucrat vara, s-a pierdut o vară care ne va ieşi pe nas aici, pentru că este foarte greu, spaţiile sunt mici,nu sunt potrivite pentru copiii aceştia. Trebuie să ne menţinem tonusul şi să lucrăm pentru progresul şcolar. Nouă ni s-a promis că nu ne vom muta, pentru că lucrările care se făceau la şcoala noastră aveau nevoie de trei luni. Din motive birocratice s-a ajuns la situaţia asta, în care s-a avut nevoie de avize în timpul verii, în loc să se lucreze. Trebuie să ne concentrăm asupra activităţii cu copiii. Să-i învăţăm să-şi folosească timpul în mod judicios, să găsim o aşezare în bănci cât mai potrivită, să aerisim clasele cât mai bine,  deci îi vom învăţa un fel de lecţie de supravieţuire”, spune Tiberiu Dima (foto).

image

Edilii din Focşani bat în retragere şi spun că nu ei sunt vinovaţi pentru situaţia crată, ci "procedurile". Primarul nu a uitat "să-l atingă" pe profesorul Dima, după ce anterior s-au contrat şi pe Facebook pe acelaşi subiect.

“La noi procedurile şi legile ne blochează uneori foarte mult sau ne întârzie astfel încât să ne facem lucrurile cum le dorim. Ar fi fost ideal, aşa cum spuneau unii profesori, care deşi au fost conducători de unităţi şcolare nu au înţeles până acum cum e cu procedurile legale, să se fi lucrat pe perioada verii şi la începtul anului şcolar elevii şi profesorii să înceapă cursurile în sediul obişnuit. Din nefericire, licitaţia s-a repetat, au fost probleme cu documentaţia şi cu aspecte de ordin tehnic”, a spus primarul  Cristi Misăilă (foto).

misaila

Acesta lasă de înţeles că nu adminsitraţia locală este de vină pentru ce s-a întâmplat, ci unităţile de învăţământ.

“Facem precizarea că în cazul reabilitării şcolilor “Duiliu Zamfirescu” şi “Ion Basgan”, aceste proiecte au fost iniţiate de Primăria Municipiului Focşani, care asigură doar cofinanţarea. Managementul proiectelor, cât şi derularea procedurilor de achiziţie pentru lucrările de proiectare şi reabilitare sunt efectuate de unităţile de învăţământ respective”, a transmis primarul prin intermediul unui comunicat de presă.

Şcoala "Ion Basgan" a primit o finanţare de 6,3 milioane de lei pentru anveloparea clădirii, reabilitarea termică a sistemelor de încălzire şi modernizarea sistemului de iluminat. Conform panoului din faţa şcolii, lucrarea trebuie finalizată  până pe data de 30 septembrie 2019, însă până la această oră nu s-a montat nicio schelă pe clădire. În ce priveşte Şcola "Duiliu Zamfirescu", situaţia este identică, valoarea proiectului fiind însă mai mică, de 5,3 milioane de lei.


 

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite