FOTO VIDEO Hora sciziunii de Ziua Unirii, la Focşani. Ministrul Educaţiei, singurul oficial guvernamental prezent la manifestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Anisie s-a prins în Hora de la Focşani
Monica Anisie s-a prins în Hora de la Focşani

Autorităţile locale nu s-au înţeles în privinţa organizării manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor la Focşani, al doilea oraş al Micii Uniri, după Iaşi. Prin urmare, Prefectura Vrancea a realizat propriul program, iar Primăria Focşani a organizat alt program.

GALERIE FOTO

Aşa cum se ştia de două săptămâni, pentru prima dată după foarte mult timp, Ziua Unirii Principatelor Române nu a mai avut parte de grandoarea de altădată. Asta pentru că puterea guvernamentală şi cea locală nu s-au înţeles asupra unui program comun de evocare a evenimentului istoric care a avut loc s-a acum 161 de ani la Focşani şi şi-a organizat fiecare propria manifestare.

Este adevărat, nu s-au mai cheltuit nici milioane de lei pentru reprezentaţiile oferite ani la rând de către artişti consacraţi ai ţării, în general aceeaşi, nu au venit nici ambasadori, demnitari sau capi ai Bisericii Ortodoxe Române, astfel că din acest punct de vedere lucrurile au decurs simplu şi la obiect. Câteva sute de oameni, în general focşăneni, au ieşit din case şi au profitat de soarele generos pentru a asista la jumătate de oră de program organizat de Garnizoana Focşani.

Evenimentul a avut parte şi de prezenţa unui ministru din Guvernul Orban, Monica Anisie, ministrul Educaţiei Naţionale, care a întârziat în prima parte a momentului oficial, dar s-a revanşat dansând Hora Unirii câteva minute bune, susţinută de şefele Inspectoratului Şcolar şi Casei Corpului Didactic.

Ceremonia a început cu prezentarea onorului de către reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Gheorghiţă Berbece, care şi-a pregătit pentru acest moment două discursuri. În primă fază, el a dat citire mesajului prim-ministrului, dar a avut şi propriul discurs, ceva mai contondent la adresa celor care au condus ţara şi judeţul în ultimii ani.

"În fiecare an, acest moment este tratat de unii ca un bilanţ politic sau administrativ sau, de ce nu, de campanie politică. Eu doresc să-l tratăm ca un moment istoric marcant din istoria noastră, a românilor. Ştiu că istoria este scrisă de învingători, dar oare după decembrie 1989 cine sunt aceia? De 30 de ani, dar cu precădere în ultimii 20 de ani, focşănenilor şi vrâncenilor li s-a transmis pe căi oficiale că istoria s-a oprit la 24 ianuarie", a spus Gheorghiţă Berbece în discursul său, care a cuprins şi prezentarea unor oameni politici care au continuat reformele lui Al. I. Cuza până s-a instaurat regimul comunist.

Manifestarea din centrul oraşului a continuat cu defilarea Gărzii de Onoare, iar la final participanţii s-au prins în Hora Unirii.

Au fost prezenţi şefii instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne, şefi de instituţii deconcertate, însă au lipsit, aşa cum era de aşteptat, şefii Consiliului Judeţean şi Primăriei Focşani, care şi-au pregătit propriul program de Ziua Unirii Principatelor Române, care a avut loc de la ora 17.30, în Piaţeta Teatrului. Au fost prezenţi artiştii Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, ai Corului Pastorala şi ai Ansamblului Folcloric ”Ţara Vrancei”.

"De-a lungul timpului, în momente dintre cele mai importante şi nu numai, Oraşul Unirii a fost gazdă a importante personalităţi ale României, dar şi ale corpului diplomatic acreditat. Iată de ce Focşaniul este un loc cu o însemnătate deosebită în istoria neamului nostru. Oraşul Unirii nu este un târguşor, aşa cum a fost catalogat nefericit de unii dintre cei care astăzi se află aici", a spus primarul Cristi Misăilă în discursul său.

De la ora 18.15 a avut loc Marşul Torţelor prin care Flacăra Unirii s-a aprins în Piaţeta Teatrului, a lua drumul către Piaţa Unirii din Focşani, pe traseul Str. Republicii şi B-dul Unirii. În jurul orei 18.30, Marşul Torţei aa ajunge în Piaţa Unirii, unde toţi participanţii s-au prins în Hora Unirii, în jurul Monumentului Unirii.

unire focsani
unire focsani
unire focsani
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite