FOTO VIDEO Despre mitici şi marţafoi, la aniversarea marelui Caragiale. „Îşi unge ţara noi miniştri, Puterea zice: - Noi magiştri! Iar Opoziţia: - Siniştrii!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ion Gr. Cherciu şi-a lansat volumul "Niţică publicistică"
Profesorul Ion Gr. Cherciu şi-a lansat volumul "Niţică publicistică"

Organizatorii, respectiv Asociaţia Personalului Didactic „Simion Mehedinţi“, Liceul de Artă ,,Gheorghe Tattarescu” şi Ateneul ,,Gheorghe Pastia” Focşani, au prezentat trei ,,feţe” ale marelui clasic.

În cadrul programului ”Aniversări culturale”, marţi, 30 ianuarie 2018, la Ateneul Popular „Mr. Gh.Pastia”Focşani, a avut loc evenimentul „I.L.Caragiale-166 de ani de la naştere”, în parteneriat cu Asociaţia Personalului Didactic „Simion Mehedinţi” şi Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Gh.Tattarescu” Focşani. 

Evenimentul a cuprins o sesiune de comunicări, cuprinzând alocuţiuni despre viaţa şi opera marelui scriitor I.L. Caragiale, susţinute de profesorii Costică Neagu, Valeriu Anghel şi Ion. Gr. Cherciu. 

În cadrul aceluiaşi eveniment s-a lansat volumul „Niţică publicistică” scris de profesorul Ion Gr. Cherciu, care şi-a adunat scrierile publicate în gazete şi reviste de-a lungul celor peste 40 de ani de carieră în jurnalism, construită în paralel cu cea de profesor. 

"Eu m-am simţit rupt în două lumi şi în două bucăţi, care se tot caută, amestecându-se. Când am fost la gazetă şi am lucrat cu acte în regulă mă treazeam că sunt profesor, adică elevii mei erau tot publicul. Dacă veneam în lumea elevilor, mă trezeam invers, un gazetar. Şi până la urmă nici câine, nici ogar, dar m-am trudit să le slujesc pe amândouă...Dacă o luăm într-un fel, cartea aceasta nu trebuia scrisă, pe motivul că lucrurile ruşinoase trebuie ascunse. Pe de altă parte, ea trebuia scrisă, pentru că toată lumea a spus, chiar a devenit un truism, că ziaristul este istoricul clipei şi din clipe ca acestea se face istorie. Cartea ar putea să fie în aceeaşi măsură un pomelnic de vii şi unul de morţi, pentru că mulţi dintre cei despre care am scris cândva, de bine şi de rău, m-au iubit, m-au urât, şi-au mai dat seama că am avut dreptate, m-au şi blestemat că de multe ori nu am avut dreptate, iar unii, care săracii s-au prăpădit, nu m-au mai putut nici urî, nici iubi, pentru că s-au dus", a spus la lansarea cărţii Ion Gr. Cherciu.

Şi pentru că aşa cum Caragiale este astăzi mai actual ca oricând şi opera sa rezistentă în timp, la fel şi lucrările profesorului Ion Gr. Cherciu de acum mai bine de două decenii se potrivesc societăţii de astăzi, poate chiar mai bine decât perioadei când au fost aşternute pe coala de hârtie. O dovedeşte şi poezia de mai jos.

Adiacente, Trifermente..., prof. Ion Gr. Cherciu

”Îşi unge ţara noi miniştri:
Puterea zice: - Noi magiştri!
Iar Opoziţia: - Siniştrii!!
Războiu-i plin în decoraţii
Să-şi mai aline cruciaţii...
Prin Parlament, c-o lege nouă,
Se fură cloşca de pe ouă?!
Dar mulţi se fac, totuşi, că plouă.
Mai scade preţul la rinichi,
Pe destin mai luăm vreun sfichi
Căci drepturi vor minorităţi,
Alţii-ar cuceri cetăţi,
Nostalgici sunt cu alte dăţi...
Alegeri vin, alegeri trec -
Luaţi-ne iar la refec;
Norocu-i surd, norocu-i sec.
Şi, după vremi de pingelire,
Tot mai avem vreun moft subţire
Şi mai sperăm în mântuire!”... (12 mai1995, Milcovul Liber, An VII, Nr. 1009, pg. 6)

Despre noul volum al profesorului Cherciu au vorbit profesorii Costică Neagu, Valeriu Anghel, Ion Lefter, Ionel Constantin, publicistul Radu Borcea, prieteni şi colegi. 

Cu dedicaţie, profesorului de limba română Ion Gr. Cherciu i s-au amenajat, în foaierul Ateneului, expoziţia fotodocumentară „I.L.Caragiale –gazetarul…” şi expoziţia de caricaturi „Profesorul Ion Gr. Cherciu văzut de elevii săi”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite