FOTO VIDEO Delta Siretului, paradisul turistic devenit alternativa perfectă la Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii spun că nu fac distincţie între Delta Siretului şi Delta Dunării
Turiştii spun că nu fac distincţie între Delta Siretului şi Delta Dunării

Fondurile europene au transformat un loc trist, aflat la graniţa judeţelor Vrancea şi Galaţi, într-un paradis turistic care începe să rivalizeze cu Delta Dunării. Întinsă pe 82 de hectare, „Delta Siretului“ le oferă turiştilor experienţe de neuitat.

În urmă cu cinci ani, nimeni nu îndrăznea să creadă că o zonă aflată aproape de malul Siretului, la graniţa dintre judeţele Vrancea şi Galaţi, care nu spunea nimic din punct de vedere al turismului, un loc unde parcă timpul se oprise în loc, ei bine, că poate ajunge a doua deltă a României.

Pentru că aşa este supranumit astăzi acest loc: „Delta Siretului“, cel mai mare parc de agrement din ţară, ZagaZaga Resort, amplasat pe malul Siretului, în zona Doaga, pe o suprafaţă de 82 de hectare. 

Este un loc aproape feeric, departe de zgomotul oraşelor, aflat la 20 de kilometri de Focşani şi 200 de kilometri de Bucureşti, acolo unde Siretul „îşi ramifică braţele care se risipesc ca nişte vene peste o întindere nesfârşită, dând naştere unui loc care deapănă frumuseţea pământului românesc“, după cum este descris complexul.

La ZagaZaga se ajunge din Drumul European 85, iar la Tişiţa ţineţi drumul spre Tecuci. Înainte de intrarea pe podul peste Siret de la Cosmeşti, se face un drum secundar la dreapta, semnalizat cu indicatoare spre locaţie, apoi se parcurge un drum neasfaltat de aproximativ 400 de metri, până la poarta de intrare în complex.

Cum spuneam, investiţia a fost demarată acum cinci ani, pentru construcţia complexului şi săparea canalelor Deltei lucrându-se încontinuu, până vara trecută, când resortul a fost deschis pentru publicul larg.

Ce pot face banii europeni

Afacerea îi aparţine unui artist local, Eugen Radu, component al formaţiei de muzică uşoară „Provincialii“, care administrează şi un restaurant în Focşani, dar şi sorei acestuia. Eugen a investit în locaţie peste 9 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP).

„Totul a plecat de la intenţia noastră de a construi o fermă piscicolă. După ce am văzut oportunităţile pe care le oferă locaţia, am considerat că trebuie să ne dezvoltăm şi în zona de turism şi sper eu ca în doi-trei ani să devenim una dintre principalele zone de vizitat din România, în primele zece dacă se poate spune aşa. În orice caz, este un concept unic chiar şi pentru Europa. Pentru acest complex şi ferma piscicolă s-au folosit doar fonduri europene şi bani împrumutaţi de la bănci, fără fonduri de investiţii sau alte surse de finanţare“, ne spune Eugen Radu, administratorul ZagaZaga.

Resortul este o zonă de confort complexă, cu tot ceea ce trebuie pentru o vacanţă de vis, singurul din ţară cu acces pe apă către spaţiile de cazare şi spre restaurant. Turiştii care se cazează aici pot ajunge oriunde doresc cu barca, după ce se înscriu la recepţie. Într-o linişte care te conectează cu natura, cei care aleg să se plimbe cu barca se pot rătăci în zona de canale, străjuită de o parte şi de alta de vegetaţie şi faună exact ca în Delta Dunării. Practic, dacă cineva te-ar aduce în zonă legat la ochi şi te-ar întreba unde te afli, nu ai putea să zici decât Delta Dunării, pentru că aşa de mare este asemănarea. „Siretul, gelos pe Dunăre şi Delta sa, şi-a desfăcut apele când a prins pământ mai jos, l-a inundat cu bălţi, ghioluri şi canale, a capturat păduri între ele, creându-şi astfel propriul paradis“, spune managerul despre locaţia pe care o administrează. Complexul turistic dispune de 52 de bungalow-uri, dintre care 11 plutitoare, cu dotări de 4 stele.

Prietenos cu mediul, complexul te transformă din observator în purtător tainic al unor mistere vii, păstrate încă de la facerea lumii. Vorbim de un concept unic, ecologic, unde maşina este lăsată în parcare, înainte de intrarea în complex. Turiştii sunt întâmpinaţi de trăsuri trase de cai, cu ajutorul cărora ajung la spaţiile de cazare aflate pe malul canalelor. Potrivit managerului ZagaZaga Resort, capacitatea de cazare a complexului este în prezent de 200 de persoane, adulţi şi copii, iar intenţia este ca numărul locurilor să se dubleze. Acest lucru se va întâmpla prin construirea unor corturi mai mari, numite iurte, cu toate facilităţile, mai puţin toalete, care se vor afla în exterior.

Cât costă să stai în bungalow sau într-o căsuţă plutitoare

Condiţiile de cazare se ridică la cele mai înalte standarde calitative. Beneficiezi de confort sporit, cu tehnologie şi tehnică la îndemână. Camerele sunt adaptate atât pentru cupluri cât şi pentru familiile cu copii. Turiştii care vin la aici plătesc pentru o noapte de cazare într-un bungalou sau o căsuţă plutitoare
280 de lei, în timpul săptămânii şi 350 de lei în weekend.

Toate bungalourile şi căsuţele plutitoare dispun de două paturi (unul matrimonial la parter şi unul pentru copii la etaj/mansardă). Pentru cel de-al doilea pat se percepe o taxa de 30 lei/noapte. Fiecare bungalou are pontonul propriu, de unde se şi poate pescui. Aşa cum menţionam, complexul dispune şi de 11 căsuţe plutitoare. Fiecare dintre ele au o suprafaţă de 32 mp, la care se adaugă 6 mp de terasă, un pat matrimonial şi un pat pentru copii la mansardă. 

Reprezentanţii complexului din Lunca Siretului au anunţat că primesc turişti şi pe baza voucherelor de vacanţă. Astfel, cei care beneficiază de asemenea tichete le pot folosi şi pentru petrecerea unor zile de neuitat în această adevărată deltă de pe malul Siretului. Proprietarii de animale de companie trebuie să ştie că nu este permis accesul cu ele în complex.

Peştele, alimentul de bază

Locaţia este perfectă pentru iubitorii de pescuit. Peste 200 de trofee de crap între 15-26 kg se regăsesc în lacul resortului. Tariful este de 200 lei/12 ore în sistem catch&realease. Turiştii pot face plimbări cu barca sau pe jos, pot admira crescătoriile de sturioni, crapi şi păstrăvi, pot mânca la cherhana preparate specifice din peştele din bălţile proprii.Nu lipseşte, bineînţeles, caviarul.

„Din dorinţa de autenticitate, am construit în cadrul resortului restaurantul plutitor ZagaZaga. Pentru că nimic nu se compară cu o cină pe malul râului Siret, cu preparate locale, tradiţionale şi mai ales, naturale. Este un meniu foarte diversificat, bazat în special pe peşte: păstrăv, sturion, de la crescătoria proprie“, explică Bogdan Luca, managerul ZagaZaga Resort.

Astfel, un borş de peşte costă 15 lei porţia de 300 ml, un păstrăv prăjit cu mămăligă şi usturoi costă 32 de lei, un sturion prăjit este 42 de lei, dar turiştii pot alege şi alte feluri de peşte precum sturion la plită, saramură de păstrăv, file de păstrăv, cu preţuri între 33 şi 45 de lei. Un platou pescăresc pentru două persoane costă 80 de lei. Pe lângă peşte, la restaurant se pregăteşte carne pe pui, porc şi vită, iar vegetarienii au parte, şi ei, de un meniu bogat.

delta siretului

În această vară va fi dată în folosinţă şi piscina complexului, amplasată chiar pe malul lacului şi realizată de asemenea după un concept unic, astfel încât să creeze o iluzie optică, în sensul că apa recirculată a piscinelor să pară că se scurge în lac.

De curând, pentru cei care simt nevoia de mişcare în aer liber, au fost amenajate două terenuri de tenis de câmp, care întregesc oferta de petrecere a timpului liber.

„Foarte mulţi prieteni mă întreabă de ce vin aşa de des la ZagaZaga. Sunt două motive mari. În primul rând ar fi că atunci când sunt stresat şi caut un loc liniştit în care să mă relaxez, un loc natural şi sălbatic, un loc unde să mă plimb în liniştea naturii, aleg clar ZagaZaga. În al doilea rând, vin pentru gustul bun al produsului final, peştele şi băuturile naturale. Aştept momentul în care o să pot sa mă relaxez la soare. Ca sugestie pentru viitor, un SPA ar fi minunat în cadrul complexului“, spune Corneliu Diaconu, un vizitator constant al complexului.

Potrivit managerilor, în zilele de weekend gradul de ocupare al complexului este de 100%, iar în cursul săptămânii procentul de ocupare al camerelor este de 60-70%, dar având în vedere că vacanţele abia încep capacitatea complexului va fi aproape de limita maximă. 

Evenimente muzicale gîzduite la ZagaZaga

Unul dintre cele mai mari festivaluri internaţionale de blues este cel de la Focşani, care anul acesta a ajuns la ediţia cu numărul 4. După trei ediţii de excepţie la Focşani, anul acesta, organizatorii au decis să mute festivalul la ZagaZaga. Evenimentul va avea loc în perioada 29-31 august 2019, iar cei care vor dori să rămână în inima festivalului se pot caza la ZagaZaga în bungalouri, corturi de lux şi chiar case plutitoare. De asemenea, tot pentru festival se va organiza o zonă de campare. Focşani Blues Festival va asigura pe perioada festivalului transportul gratuit din Focşani la ZagaZaga.

fbf blues

Principalul invitat este celebrul trompetist de origine cubaneză Arturo Sandoval, câştigătorul a zece premii Grammy, şase premii Billboard şi un premiu Emmy, decorat de preşedintele Barack Obama cu cea mai înaltă distincţie civilă din Statele Unite ale Americii, „Medalia Libertăţi“. 

Eugen Radu ne mai spune că anul viitor ZagaZaga va găzdui alte două festivaluri, un festival naţional de muzică folk şi altul de muzică clasică.

Aventura Parc, bucuria copiilor

Pentru copii şi nu numai, resortul pune la dispoziţie trasee prin copaci şi celebra tiroliană. În funcţie de înălţimea copiilor, traseele prin copaci au fost clasificate pe culori, respectiv Mov (110cm), Galben (140 cm), Verde (155 cm) şi Albastru (pste 155 cm). Copiii care au înălţimea între 110 cm şi 155 cm vor plăti 35 lei pentru două ore şi cei care au înălţimea de peste 155 cm vor plăti 50 lei. O plimbare cu barca pe lacurile şi canalele resortului te va face să admiri frumuseţile naturii şi să te bucuri deplin de fiecare minut petrecut aici. Dacă veniţi cu bicicletele, aveţi la dispoziţie 8 km de trasee pentru plimbări în pădure şi nu numai.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite