FOTO VIDEO Comuna Andreiaşu de Jos,  blocată de la fonduri europene de jocuri politice mărunte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali de la PSD şi PNL nu se înşele deloc
Consilierii locali de la PSD şi PNL nu se înşele deloc

Comuna Andreiaşu de Jos nu are de mai bine de doi ani consiliu local care să aprobe proiecte de dezvoltare pentru comunitate, deşi între timp au avut loc şi alegeri parţiale pentru alegerea unui alt legislativ local.

Comuna Andreiaşu de Jos din judeţul Vrancea este caz unic la nivel de ţară în ce priveşte modul cum nu funcţionează o administraţie locală. De la alegerile locale din vara anului 2012, comuna nu are un consiliu local care să lucreze pentru oameni, deşi s-au derulat două rânduri de alegeri.

Primul consiliu local, ales în urma scrutinului din 2012, nu a funcţionat decât preţ de două şedinţe şi a fost dizolvat în primăvara lui 2014 de magistraţii Tribunalului Vrancea, după ce s-a constatat că toată administraţia comunei era într-un blocaj total.

S-a întâmplat ca în urma alegerilor locale din 2012 primăria să fie câştigată, „la mustaţă”,  pentru un nou mandat, de un edil PNL, iar reprezentarea aleşilor în executivul local să fie de şase consilieri PNL şi cinci PDL.

Prin urmare, liberalii aveau majoritate în consiliul local şi îşi puteau alege chiar şi un viceprimar, însă unul dintre consilieri „a defectat” încă de la prima şedinţă, fiind exclus din partid şi pierzându-şi astfel mandatul.  El a fost bănuit că a bătut palma cu opoziţia pentru alegerea unui alt viceprimar, bănuială confirmată ulterior.

image
image

Foto

1

A fost practic începutul sfârşitului pentru legislativul comunei Andreiaşu de Jos, întrucât următorul consilier PNL pe listă nu am mai fost niciodată validat, pentru că niciuna din părţi, egale ca număr, nu a lăsat nimic de la ea, blocând toate acţiunile primarului de a convoca şedinţe.

Dizolvarea consiliului local a dus la organizarea de alegeri parţiale în comună, care au avut loc pe data de 25 mai, odată cu europarlamentarele. De această dată, foştii consilieri PDL au trecut în bloc la PSD iar în urma alegerilor rezultatul a fost aproape identic: şase consilieri PNL şi cinci PSD. Chiar dacă liberalii au majoritate şi s-au asigurat acum că nimeni nu mai vrea să trădeze, blocajul continuă.

Primele două şedinţe de constituire a noului consiliu nu s-au ţinut, pentru că aleşii PSD  nu au dat curs convocărilor, neîndeplinindu-se cvorumul de două treimi impus de lege. A treia şedinţă a fost convocată marţi seara, iar cei cinci aleşi PSD au venit mai mult să-şi salveze posturile, în condiţiile în care îşi pierdeau definitiv mandatele dacă lipseau încă o dată.

„Chitiţi” în continuare să complice situaţia noului consiliu local, sfătuiţi şi urmăriţi în sală de lideri de partid veniţi special de la Focşani, aleşii PSD vor acum să conteste constituirea consiliului local Andreiaşu de Jos ca nelegală, după ce patru consilieri, doi de la PSD şi doi de la PNL, nu au fost validaţi de colegii lor.

„Au vrut să ne întindă o cursă. S-a făcut validare individuală, iar ultimii doi consilieri care trebuia validaţi, în ordinea alfabetică, erau de la PNL. Pesediştii votau împotriva validării colegilor noştri şi îşi asigurau astfel majoritatea. Le-am dejucat planul. Consiliul poate funcţiona şi cu şapte consilieri iar ceilalţi patru vor fi validaţi într-o şedinţă viitoare”, ne-a spus consilierul Adrian Ponea, pe care PNL vrea să-l impună ca viceprimar al comunei.

La rândul lor, cei de la PSD interpretează altfel ceea ce s-a întâmplat, spunând că vor contesta noul consiliu cu şapte aleşi.

„Era nevoie de două treimi,  adică de opt consilieri validaţi pentru a se considera că este legal constituit Consiliul Local de la Andreiaşu“, a precizat consilierul judeţean PSD Constantin Guguianu, care i-a consiliat pe tot timpul şedinţei pe aleşii partidului său de la Andreiaşu.

La simulacrul de şedinţă de marţi seara, pigmentat cu momente hilare, unde unul dintre consilieri l-a invocat pe „Michiduţă” atunci când a  rostit jurământul de credinţă - „Să îmi fac o cruce mare că aici e cel cu coarne”. În sală a fost prezent şi subprefectul de Vrancea Cristi Misăilă, pus în această funcţie de PSD. Acesta a părăsit sala nervos,  lăsând de înţeles că nu va semna de legalitate hotărârea privind constituirea consiliului local Andreiaşu de Jos. Cristi Misăilănu ne-a răspuns la telefon pentru a ne împărtăşi punctul său de vedere.

Cert este că lucrurile sunt departe de a fi clarificate iar cei care suferă sunt localnicii.

Primarul localităţii se plânge că a pierdut mai multe proiecte cu bani europeni pentru că nu a avut un consiliu local care să-i voteze proiectele.

„Am în lucru un drum cu fonduri europene, DC 114, pe o lungime de 3,5 kilometri. Finanţarea este de 5,2 milioane de lei iar dacă până pe 2 august nu am un consiliu care să-mi aprobe un acord pentru această lucrare pierd banii. Anul trecut am pierdut 200.000 de euro pentru achiziţionarea unui buldoexcavator, bani care erau daţi de Uniunea Europeană printr-u Grup Local de Acţiune, în condiţiile în care toate comunele vecine s-au dotat cu acest utilaj. Nu mai vorbesc de alte proiecte pe care le-am ratat”, ne-a spus primarul Ionel Budeanu.

Mai mult decât atât, comuna nu are buget şi funcţionează de la lună la lună cu o sumă echivalentă cu a douăsprezecea partea din bugetul anului trecut.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite