FOTO VIDEO Cartea despre „Mama Rusia”, lansată la Focşani

FOTO VIDEO Cartea despre „Mama Rusia”, lansată la Focşani

Ionuţ Popa, redactorul şef al Revistei Terra Magazin, a debutat literar cu volumul „Baikal-Un ochi adânc, albastru”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cartea lansată în această seară la Teatrul „Mr. Gh. Pastia”  Focşani reprezintă materializarea unei expediţii pe care Ionuţ Popa a derulat-o în Rusia în anul 2007. Autorul spune că a încercat în carte să nu cosmetizeze nimic din realitate, fiind un demers obiectiv şi lucid de prezentare, stfel încât să îmbine cât mai multă informaţie culturală, geografică, istorică , precum şi impresiile sau trăirile sale.

„Cartea a rezultat în urma unei a doua călătorii în Rusia. Fusesem  cu un an înainte în Rusia, în iarnă, două săptămâni. M-au fascinat foarte multe lucruri acolo, dincolo de toate istoriile şi toate lucrurile care ofereau o percepţie negativă a Rusiei, cu care noi românii ne-am încărcat de-a lungul timpului. În primul rând este percepţia aceasta a comunismului care a venit peste noi şi a majorităţii relelor pe care ni le-au provocat Rusia, dar dincolo de asta o călătorie în Rusia, la Moscova sau Sankt Petersburg, este senzaţională. Am călătorit prin multe ţări din Europa, dar mai frumos decât Sankt Petersburg nu este niciunul. M-a fascinat şi natura. Este ceva ce nu se poate vedea nicăieri în Europa. Faptul că am mers cu Transsiberianul de la Moscova, până la Baikal, unde am stat aproape o săptămână pe malul lacului. Cred că geografia Rusiei ar trebui aprofundată”, a precizat Ionuţ Popa.

Principalul organizator al evenimentului din această seară, profesorul de geografie Alexandra Tătaru, şi-a arătat satisfacţia că Ionuţ Popa a ales să-şi lanseze cartea la Focşani, mai ales că soţia sa este focşăneancă.

„Ca şi geograf, deşi îmi place foarte mult să călătoresc, atunci când aud de Siberia, Rusia, nu mă pot gândi decât la frig. Dar Rusia nu înseamnă frig, înseamnă o ţară frumoasă, a extremelor. Pentru prima dată mă bucur că am fost blocaţi de iarnă. Acest turneu trebuia să fie început încă de acum două săptămâni şi ar fi însemnat ca eu să nu pot pune la cale organizarea acestui eveniment, pentru că a fost timpul foarte scurt. I-am scris lui Ionuţ să amâne două săptămâni şi să înceapă turneul cu oraşul Focşani, pentru că ar fi fost păcat ca oraşul Focşani să nu aibă parte de un Baikal de 1637 de metri”, a spus la lansare Alexandra Tătaru.

Ionuţ Popa, autorul cărtii, s-a născut la Oneşti în iunie 1973, este doctor în geografie al Institutului de Geografie al Academiei Române.

În prezent, activează ca redactor-şef al revistei TERRA MAGAZIN, este secretar în Biroul Executiv al Societăţii de Geografie din România şi membru al unor ONG-uri cu activitate susţinută în domeniul educaţional şi al protecţiei mediului.

 

Cartea „Baikal. Un ochi adânc, albastru” a va fi lansată în zilele următoare şi la Adjud, Moineşti, Oneşti (oraşul natal).

Mai puteţi citi:

Baikal. Un ochi adânc, albastru
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările