FOTO VIDEO O basarabeancă stabilită în Vrancea ne întoarce la reţetele bunicii. Pâinea şi plăcintele umplute cu roadele pământului au ajuns pe raft, la vânzare

FOTO VIDEO O basarabeancă stabilită în Vrancea ne întoarce la reţetele bunicii. Pâinea şi plăcintele umplute cu roadele pământului au ajuns pe raft, la vânzare

Eugenia Moţarschi a accesat şi fonduri europene care au ajutat-o să-şi deschidă această afacere cu produse de panificaţie sănătoase.

Ştiri pe aceeaşi temă

O pâine bună, făcută doar din făină, sare, apă şi drojdie, coaptă la vatră, dar şi plăcinte făcute ca pe vremea bunicilor vor putea fi găsite începând de vineri, 6 septembrie, doar la magazinul “Tradiţiile Bunicii”, deschis la Focşani, pe strada Brăilei, vizavi de fostul Gerald.

Magazinul aparţine Eugeniei Moţarschi, o basarabeancă stabilită în anul 2000 în comuna Coteşti, care a adus din Republica Moldova secretele produselor de panificaţie moştenite din bătrâni. În grădina sa, nu foarte mare, de la Coteşti, Eugenia a plantat de toate, legume, căpşuni, mure, zmeură, struguri de masă, struguri de vin şi în ultimii ani a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea micilor fermieri.

În urmă cu doi ani i-a venit ideea strălucită de a omologa pâinea de Coteşti, produs tradiţional care a obţinut deja atestat, astfel că a dorit să ofere şi focşănenilor şansa de a mânca o pâine sănătoasă. Pe lângă pâine, Eugenia încearcă să obţină atestat de produs tradiţional şi pentru plăcintele ţărăneşti pe care le face, umplute cu brânză, dovleac, varză, carne, gemuri, toate obţinute în gospodăria proprie şi care se vor găsi la raft începând de vineri. 

“Totul a început de la o joacă, de la Carmen Popescu, de la Direcţia Agricolă, care ştiind că fac pâine a venit cu propunerea să o certificăm ca produs tradiţional. Pe parcurs, încet, am ajuns la ce vedeţi aici, cu susţinerea prietenilor. Este prima unitate de produs tradiţional din Focşani. Ne-am întors la produsele lăsate de părinţi, de bunici, care erau sănătoase şi vrem pentru copiii noştri să aibă o sănătate bună. Trebuie să ne alimentăm bine. Reţetele sunt din Regatul României, până la 1940. Avem un grup de prieteni cu care ne întâlnim mereu şi mâncăm tot ce este sănătos şi cam de aici s-a pornit ideea”, spune Eugenia Moţarschi.

Toată investiţia de până acum se ridică la aproximativ 45.000 de euro, aproape jumătate din sumă fiind contribuţie proprie. 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: