FOTO Veteranul de război din comuna Vulturu care a doborât un avion rusesc în Al Doilea Război Mondial a împlinit 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veteranul a primit o diplomă din partea ministrului Apărării
Veteranul a primit o diplomă din partea ministrului Apărării

Plutonierul Adjutant Principal (rtg.) Grigore Stoica, veteran de război, a împlinit astăzi 100 de ani şi a fost vizitat de reprezentanţi ai instituţiilor militare din Garnizoana Focşani. Bâtrânul este autorul primei monografii istorice a comunei Vulturu.

Emoţionat, dar pregătit de oaspeţi, veteranul de război Grigore Stoica şi-a primit musafirii cu braţele deschise, acesta fiind vizitat de primarul comunei Vulturu, dar şi reprezentanţi ai Stat Major al Centrului Militar Zonal, colonelul Decebal Dîrdală oferindu-i centenarului felicitarea semnată de Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Grigore Stoica le-a împărtăşit musafirilor faptele sale de arme din al Doilea Război Mondial, care i-au adus medalia „Bărbăţie şi Credinţă”, cu Spade, cls.a 3a.

Acesta a fost încorporat în armată la vârsta de 21 de ani şi a participat la începerea celei de-a doua conflagraţii mondiale încadrat ca militar al Regimentului 33 Infanterie Tulcea.

image

Foto

1

„Eram ochitor la mitralieră, amplasaţi în afara oraşului, în câmp, pentru apărarea antiaeriană a oraşului Tulcea. La începerea războiului au apărut avioane inamice ruseşti, unde unul l-am doborât chiar eu. Comandantul de Batalion m-a chemat la ordin şi mi-a spus că în urma declaraţiilor pilotului capturat, sunt decorat cu Medalia „Bărbăţie şi Credinţă”, cu Spade, cls.a 3a. Ulterior am fost îmbarcaţi de la Tulcea în şlepuri până la Ismail. De la Ismail am plecat cu frontul către graniţa Nistru, spre Odessa, unde în data de 9 octombrie 1941, ora 12.00, am înfruntat un mare atac din partea ruşilor, fiind luat prizonier. Am fost dus şi în Kazahstan, în Lagărul cu numărul 99, din Caraganda, loc în care am muncit 5 ani sub pază în minele de cărbuni.
După 7 ani de prizonierat, în iulie 1948 am fost trimişi acasă însoţiţi de santinele şi ofiţeri ruşi cu trenul până la Focşani, fiind predaţi apoi Lagărului de repatriere. Trenul a mers zi şi noapte timp de 22 de zile. Aici am rămas în carantină două săptămâni, până la 4 august 1948, când ni s-a înmânat Ordinul de rămânere la vatră.
În 23 noiembrie 1942 a căzut prizonier şi fratele meu, Stoica C. Apostu, la Cotu Donului, şi a fost dus în Lagărul Celeabinsk, din Siberia, unde a decedat la 9 aprilie 1943”,
a spus Stoica G. Grigore, veteran de război, autorul primei monografii istorice a comunei Vulturu.

Mai puteţi citi:

La 100 de ani şi 100 de zile, veteranul Ion Lungu a fost onorat de ministrul Apărării Naţionale cu diploma de excelenţă FOTO-VIDEO

Veteranul focşănean Ion Lungu, onorat cu diploma de excelenţă de ministrul Apărării Naţionale

 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite