FOTO Traseu de vacanţă pe două roţi. 12 ore pe bicicletă prin munţi, spre cota 1777 – Lăcăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ propune cicliştilor experimentaţi o excursie până la staţia meteo de pe Vârful Lăcăuţi.

Dacă aveţi vreodată ocazia să „exploraţi” munţii Vrancei pe bicicletă, trebuie să ştiţi că vă stau la dispoziţie foarte multe trasee turistice montane, pe parcursul cărora veţi avea parte nu numai de peisaje de vis, dar şi de multă aventură. Ne-o confirmă pasionaţii acestui sport „off road”, pentru că în lipsa unor piste de biciclete amenajate, temerarii care se încumetă pe astfel de trasee au parte de multă adrenalină în a-şi realiza visul.

Focşăneanul Iulian Melinteanu, în vârstă de 38 de ani, este unul dintre  a fost „vaccinat” cu microbul mersului pe bicicletă pe munte. Până în urmă cu doi ani, Iulian era un împătimit al traseelor off-road cu maşina, un sport extrem de costisitor, pe care l-a abandonat când a descoperit bicicleta.

10.000 de kilometri pe an pe bicicletă

„Pe bicicletă e mai plăcut, pentru că ajungi la un moment în care eşti mulţumit de tine însuţi că traseul pe care vrei să-l parcurgi l-ai făcut tu şi nu maşina. Eşti fericit că ai ajuns acolo prin forţe proprii. Am doi ani de când merg cu bicicleta. Numai anul acesta am parcurs pedalând peste 6000 de kilometri şi estimez că voi atinge 10.000 de kilometri până la sfârşitul anului. Informaţiile mi le-am luat de pe internet, am văzut cumse organizează diferite grupuri de biciclişti şi având totodată şi istoria concursurilor de off road cu maşina am găsit că este interesant să parcurg trasee montane cu bicicleta”, ne spune Iulian Melinteanu.

Acesta spune că împreună cu grupul său de prieteni, nu mai mare de 15-20 de persoane, îşi organizează timpul liber astfel încât săptămânal să iasă la câte o deplasare cu bicicleta, pe trasee alese la întâmplare, pentru că, în acest sport, „nu este nimic condiţionat. Se pot aborda trasee pe drumuri diverse, prin comune, sate, drumuri lăturalnice”, ne precizează Iulian.

Nistoreşti-Lăcuţi-retur, traseu de o zi lumină

Unul dintre traseele montane de care a rămas fascinat şi mândru că l-a străbătut, în ciuda gradului ridicat de dificultate, a fost Nistoreşti-Vârful Lăcăuţi şi retur, situat la o altitudine de 1777 de metri, traseu de o zi cu bicicleta.

„Traseu tur-retur are 90 de kilometri iar plecarea este din comuna de munte Nistoreşti. Ruta este una spectaculoasă, pentru că natura ţi se dezvăluie în minunăţia sa, dar pentru mine spectaculos şi în acelaşi timp trist a fost şi faptul că se taie pădurea la greu. Locuri pe care le ştiam pline de copaci sunt acum chelite de cei care exploatează masa lemnoasă, iar din cauza asta natura se răzbună pe noi, cu inundaţii şi alte fenomene”, se bate puţin de la drum Iulian, ca o atenţionare pentru salvarea aurului verde.

Dacă nu ai condiţie fizică, nu rezişti

Potrivit lui Iulian, traseul pe bicicletă până pe Vârful Lăcăuţi este unul cu grad mare de dificultate, în condiţiile în care se urcă aproximativ 3000 de metri, în sportul pe pedale acest lucru traducându-se în urcat şi apoi coborât dealuri. De aceea, pentru a izbuti să-ţi duci la îndeplinire scopul trebuie să ai nu numai o condiţie fizică de invidiat, ci este necesar să te înarmezi cu foarte multă voinţă.

Şi nici acest lucru nu este suficient dacă nu ai o bicicletă performantă, care să-şi ofere posibilitatea de a merge corect. Iar Iulian, care este şi administratorul unui magazin de biciclete în Focşani, dispune de tot echipamentul necesar pentru a urca pe munte.

„Traseul Nistoreşti-Vf. Lăcăuţi este doar pentru anumite persoane. Este marcat de salvamontişti şi se parcurge tur-retur în 12 ore. În timpul acesta, mai facem şi pauze de hidratare şi de masă. Se mai întâmplă şi mici accidente, ca unii dintre noi să rămânem în pană, dar asta este frumuseţea mersului pe munte cu bicicleta. Datorită riscurilor pe care le prezintă ruta, obligatoriu toţi avem cască şi echipamente speciale. Sunt zone în care împingi bicicleta, chiar aceasta devine o povară, o mai cari şi în spate când nu poţi să mergi pe ea, însă eu asta consider că este plăcere”, ne mărturiseşte Iulian.

Off-road pe două roţi, pe drum forestier

Este de menţionat că urcarea pe acest traseu este susţinută, deşi diferenţele de nivel nu este chiar aşa de mare, dar pentru că pe alocuri drumul este stâncos îngreunează tracţiunea. De aceea este necesar ca acest traseu să fie făcut de ciclişti antrenaţi şi experimentaţi.

Drumul este unul forestier, iar în pe traseu pot fi vizitate şi unele obiective turistice. Prima ar fi vizitarea bisericii de lemn din satul Herăstrău, veche de 150 de ani, renumită pentru icoanele pictate pe lespezi de piatră, în stil bizantin.
Urmărind marcajele, drumul urcă prin preajma schitului Valea Neagră, monument istoric de la 1746 şi ajunge la Culmea Mişunei, înspre Vf. Zboina Frumoasă.

Atracţii turistice

Tot în zonă se află şi renumitele Cascade ale Nărujei, denumite şi „Căldările Nărujei”, care îţi oferă momente de satisfacţie şi inedit, unde apa de culoarea turcoazului „se aruncă” vijelioasă.

Traseul continuă spre obârşiile Mişunei, la Cascada Boului, situată la aproximativ 1000 de metri altitudine,iar de aici, pe poteci misterioase îndrăzneţii biciclişti şi nu numai ei, pot urca spre Zboina Frumoasă, unde în vârf atinge altitudinea de 1657 de metri.

De la Gura Bălosului, afluent al Nărujei, se urcă în Culmea Zboinei, coboară apoi la Căldările Zăbalei şi se urcă din nou, popasul final fiind Vârful Lăcăuţi, la 1777 de metri altitudine, care aparţine de judeţul Covasna.
Acest masiv, pe care se află una dintre cele mai înalte  staţii meteorologice din România,  la care turiştii pot înnopta, reprezintă practic principalul punct de plecare către munţii învecinaţi, astfel că pentru cei care vor să se abată de la drum şi să încerce alte aventuri trebuie să ştie că traseului îi corespund şi alte tronsoane, cu orientări şi legături diferite cu zonele limitrofe. Se poate ajunge pe zona de Nord la Munţii Breţcului, iar pe zona de Sud-Vest traseul se racordează la Munţii Penteleu.

Noroiul, piatra de moară a biciclistului montan

„Trasee de genul acesta, pe care eu l-am făcut anul trecut,  se pot face cam trei luni pe an. În special lunile de vară sunt abordabile pe bicicletă, asta pentru că noroiul este cea mai mare problemă a biciclistului, iar dacă este umed lucrurile se îngreunează. Oricum, pentru grupul de biciclişti din care fac parte regula este că dacă afară este soare sau plouă, nu ne oprim niciodată şi mergem mai departe”, spune Iulian Melinteanu.

Din pasiune pentru mersul pe bicicletă, Iulian Melinteanu şi-a dezvoltat în Focşani şi o afacere în domeiu, un magazin de biciclete.

„Magazinul a venit din pasiunea pentru bicilete, dar şi din necesitate, pentru că nu se găsea măcar o cameră de bicicletă în Focşani pentru bicicliştii de munte. Din informaţiile mele, în Vrancea sunt 50 de persoane care merg zilnic pe trasee, dar estimez că acest fenomen va lua amploare în următorii doi ani, când vor fi peste 200 de oameni care vor urca pe munte cu bicicleta”, mai spune Iulian, care recomandă tuturor acest sport, pentru că nu solicită foarte tare corpul, în special oasele şi este perfect pentru tonusul muscular.

Echipamente pentru călătorie

Din rucsacul pasionaţilor de cătătorii montane pe bicicletă nu trebuie să lipsească apa, pentru că la fiecare oră se face oprire pentru hidratare. Merindele iarăşi nu trebuie să lipsească din rucsac, întrucât fiind un drum care se face în 12 ore este de la sine înţeles că pauza de masă este o necesitate. Bineînţeles, obligatorii din ţinuta bicicliştilor sunt echipamentele de protecţie, respectiv cască, ochelari, costum împotriva transpiraţiei, mănuşi, fără de care nu se pleacă la drum niciodată, după cum spune Iulian Melinteanu.

Bicicletă cu „cauciucuri de iarnă”
Pentru drumurile accidentate, o bicicletă bună, de urcat pe munte, costă de la 2500 de lei în sus, pentru că este echipată cu suspensii, transmisie, cauciucuri cramponate şi toate cele necesare.  Există foarte mari diferenţă între o bicicletă „off-road” şi una de promenadă, bună doar de plimbări prin oraş, dar cu care nu ai nicio şansă să urci pe munte.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Vă recomandăm şi:

Invitaţie la drumeţie în Parcul Natural Porţile de Fier. De pe neckul vulcanic Trescovăţ vedem cum Dunărea şi-a creat un curs spectaculos printre munţi

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite