FOTO Studentul cartograf care a desenat cea mai mare hartă hand made din lume. „Profesorii de la facultate de-abia aşteptau să mă cunoască“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cazacu este pasionat de hărţi
Cristian Cazacu este pasionat de hărţi

Cunoscut drept cel mai tânăr cartograf din România, Cristian Cazacu, în vârstă de 20 de ani, este în prezent student în anul I al Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Cristian tocmai a terminat cu bine sesiunea de iarnă şi se pregăteşte de o binemeritată vacanţă şi, aşa cum îi stă bine unui adevărat explorator, plănuieşte cu colegii săi câteva drumeţii, dar în paralel îşi va continua pasiunea sa pentru desenatul hărţilor oraşelor şi statelor lumii.

Cartografia este un domeniu pe care îl consideră de mare viitor în România şi, cel puţin pentru moment, nu se gândeşte că la terminarea facultăţii va părăsi ţara întrucât există nevoie de specialişti şi în ţară.

Hobby-ul pe care îl are Cristian vine de când era foarte mic, când a descoperit cartea de geografie. De atunci a desenat sute de hărţi, iar cea mai faimoasă hartă a sa, realizată în urmă cu cinci ani şi care a fost desemnată drept cea mai mare hartă hand-made de pe mapamond. Cu o întindere de 21 de metri pătraţi, aceasta a fost expusă pentru o perioadă la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti (foro jos).

“Acum în sesiune am dat ochii cu profesorii şi toţi voiau să mă cunoască  pentru ceea ce am realizat atunci. Mă aşteptau să vadă şi ce pot la examene şi a fost bine. Pentru cea mai mare hartă am folosit atunci coli de flipchart, markere, liniar, radieră, nimic deosebit. Pentru consultare am avut în faţă doar un atlas. Nici nu m-am gândit la Cartea Recordurilor, ci am vrut în lucrarea mea să prind cât mai multe detalii, ceea ce nu s-ar fi putut dacă era realizată la o scară mică. Am primit diploma pentru cel mai tânăr cartograf din partea decanului Facultăţii de geografie din Bucureşti şi a fost  cea mai mare bucurie a vieţii mele, pentru că mi s-a recunoscut munca de-a lungul a mulţi ani", ne-a spus Cristian.

image

Hărţile şi geografia în general le-a descoperit încă de când mergea la grădiniţă, când a citit un manual de geografie oferit de mama sa.

Zile de documentare

„Ştiu să scriu şi să citesc de la trei ani. Pentru mine a fost o mare curiozitate să descopăr în manualul de clasa a VII-a de geografie statele lumii, cu hărţile lor. Atunci am început să fac primele schiţe", potrivit lui Cristian.

Modul de concepere a hărţilor nu este un lucru deloc uşor, mai ales că în spatele fiecărei linii de demarcaţie sau graniţe stau ore de documentare despre ţara sau ţinutul pe care Cristian îl redă pe hârtie.

„Hărţile mele nu sunt copiate din Atlasul geografic. Am o anumită cheie după care le realizez şi trebuie să ţin cont neapărat de paralele şi de meridiane, că altfel nu-mi ies. Harta Americii, spre exemplu, mi-a luat trei săptămâni ca să o termin, dar înainte am adunat şi mai multe ore de informare despre toate statele", ne-a precizat Gabriel Cazacu.

Pe lângă cartografie, Gabriel a studiat foarte mult şi astronomia, respectiv planetele din sistemul solar.
Cristian Cazacu a mai realizat şi alte hărţi printre care şi ale unor regiuni sau ţări precum Crimeea, Donetsk, Luhansk, Odesa, Kalingrad, China, SUA, Mexic, Australia, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia, Filipine, America de Sud şi America de Nord, judeţul Vrancea, Japonia, Italia, Antarctica, Turkmenistan şi harta batimetrică a Mării Negre.

În prezent, Cristian lucrează la o hartă turistico-rutieră şi topografică a Ucrainei, ţară pe care încă nu a vizitat-o, dar de care este fascinat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite