FOTO Secretele pâinii lui Pitiş: un produs delicios, făcut manual, după o reţetă de acum 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Tuchiluş este ajutat în procesul de fabricaţie de soţia lui
Bogdan Tuchiluş este ajutat în procesul de fabricaţie de soţia lui

Produsul lui Bogdan Tuchiluş a primit recent din partea Ministerului Agriculturii atestat de produs tradiţional, fiind primul din Vrancea din domeniul panificaţiei.

La Mărăşeşti, în cel mai sărac oraş din Vrancea, un tânăr întreprinzător încearcă să se impună pe piaţă cu o un produs cu care deja şi-a cucerit prietenii.

Îl cheamă Bogdan Tuchiluş, are 41 de ani şi de doi ani face cea mai bună pâine din zonă, după cum se exprimă specialiştii.

Secretele meseriei de brutar le-a învăţat de la bunicii săi, care la rândul lor făceau pâine după reţeta unui brutar celebru în epocă, acum un secol.

"Brutarul Pitiş era cunoscut de toată această zonă, pentru pâinea pe care o făcea pe vatră. Era o pâine împletită făcută doar cu făină, apă, sare şi drojdie şi o cumpărau până şi soldaţii germani care se aflau pe front aici", ne spune Bogdan Tuchiluş.

Bogdan ne-a mărturisit că în casa la el nu s-a cumpărat pâine din comerţ niciodată, iar de doi ani această îndeletnicire a transformat-o în meserie, de pe urma căreia câştigă bani.

Produsul pe care îl face l-a denumit "Pâinea lui Pitiş-pâine împletită la vatră", după numele celui care o producea acum un secol, iar recent a obţinut atestatul de produs tradiţional, primul din Vrancea din acest domeniu.

painea lui pitis

"Un produs tradiţional ca să fie atestat trebuie să fie realizat 70 % manual. La mine toată munca este manuală. Pe lângă ingredientele pe care le-am amintit, eu frământ aluatul la covată, nu pun nici un fel de aditivi, după două ore de stat la dospit mă apuc de modelat pâinea, o pun la cuptor. Folosesc doar lemne de fag, aşa cum făcea şi Pitiş şi cred că acesta este secretul pentru care mi se spune că pâinea e atât de bună", ne spune tânărul brutar.

El ne precizează că este o muncă solicitantă, dar în care pune atât răbdare, cât şi talent.

”Mă trezesc de la ora 4 dimineaţă să frământ aluatul şi după prânz toată treaba e gata şi pâinea vândută. Mă ajută soţia, dar şi copiii, atât cât pot. Reuşim să facem cam 50 de pâini pe zi, la un kilogram bucata. Le vând la prieteni şi cunoscuţi, dar nu fac faţă cererilor. Au încercat mulţi cunoscuţi să facă pâine la fel ca mine dar s-au lăsat păgubaşi, au zis că nu le iese aşa de bună ca a mea”, ne-a declarat Bogdan Tuchiluş.

Făina pe care o foloseşte în procesul de producţie este obţinută din grâul pe care îl cultivă pe terenurile familiei, pe care îl macină la o moară din Focşani.

O pâine de un kilogram costă 5 lei şi Bogdan speră că acum, după ce a obţinut atestatul de produs tradiţional, că îşi va face şi mai cunoscut produsul pe piaţă, urmând să meargă cu el la târguri şi expoziţii în ţară, acolo unde îi creşte valoarea

painea lui pitis

Totodată, brutarul speră să intre cu pâinea sa şi în magazine şi deja se interesează să-şi diversifice activitatea cu ajutorul unui proiect cu fonduri europene.

"Are foarte multe idei domnul Tuchiluş. Deja se gândeşte să obţină atestat de produs tradiţional şi pentru cozonacul nemaipomenit pe care îl face, tot după o reţetă veche. A văzut că se pune accent pe tradiţie, reţete, vechi meşteşuguri şi se gândeşte foarte serios să diversifice gama de produse", ne-a declarat Carmen Popescu, inginer specialist la Direcţia Agricolă Vrancea.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite