FOTO România Mare, redesenată de doi performeri care înoată 100 de kilometru pe Prut. În câte zile vor parcurge această distanţă

FOTO România Mare, redesenată de doi performeri care înoată 100 de kilometru pe Prut. În câte zile vor parcurge această distanţă

Cei doi români înoată 100 de kilometri pe Prut FOTO: Nicolae Damian

Avram Iancu şi Ion Lazarenco înoată 100 de kilometri pe râul Prut, în cadrul proiectului “Umăr la umăr pentru o istorie comună”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avram Iancu, românul care a traversat înot Canalul Mânecii şi a parcurs, tot înot, fluviul Dunărea, pe lungimea lui de 2.858 de kilometri, împreună cu basarabeanul Ion Lazarenco Tiron, singurul din lume care a înotat cele şapte strâmtori incluse în provocarea Ocean’s Seven, au demarat vineri proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Proiectul a fost prezentat în premieră, în urmă cu o lună, la Pufeşti, în Vrancea,  în cadrul unui simpozion dedicat Zilei Pământului iar vineri dimineaţă cei doi performeri  au plecat de la Podul  Oancea-Cahul în aventura de  100 de kilometri înot pe râul Prut, în cadrul proiectului “Umăr la umăr pentru o istorie comună”.

Vrancea este reprezentată la acest eveniment de conducerea filialei Societăţii Române de Geografie, prin prof. dr. Nicolae Damian şi prof. Gicu Dogaru.

Cursa se va încheia peste două zile, cei doi urmând să înoate până la confluenţa râului Prut cu fluviul Dunărea.

Bibliotecarul Avram Iancu este primul român care a reuşit în 2016 să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costul de neopren, după un efort de 18 ore şi jumătate. Anul trecut, bibliotecarul din Petroşani a reuşit o altă experienţă inedită, demnă de Cartea Recordurilor.

Acesta a înotat pe tot parcursul fluviului Dunărea, adică 2.858 de km, străbătând zece ţări, respectiv Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, şi patru capitale europene, Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad. Anul acesta, într-o nouă încercare riscantă, Avram Iancu vrea să traverseze fluviul Mississippi, de la izvoare la vărsare.

Ion Lazarenco Tiron a devenit anul acesta al optulea om de pe planetă care a înotat cele şapte strâmtori din provocarea Ocean’s Seven. El a traversat în 2014 Gibraltarul-14 km şi Canalul Mânecii-34 km, apoi în 2017 Canalul de Nord-34 km, în anul 2016 Canalul Catalina-34 km şi Canalul Molokai-44 km.

În 2017 Canalul Tsugaru-20 km, iar în ianuarie 2018 a cucerit Strântoarea Cook-26 km. Ion Lazarenco Tiron are 40 de ani, este născut la Orhei şi de 21 de ani a emigrat cu familia în Irlanda, acolo unde ne-a mărturisit că lucrează ca şofer.  El spune că a învăţat să înoate de e Youtube. Ion este implicat în foarte multe proiecte sociale în beneficiul copiilor şi oamenilor sărmani din patria sa.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările