FOTO Pompierul Centenarului este din Vrancea. "Ca pompier nu ai voie să greşeşti la o intervenţie reală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plutonie adjutant Ionel Gîrboiu
Plutonie adjutant Ionel Gîrboiu

Anul Centenar este trăit cu emoţie şi satisfacţie de marea familie a pompierilor vrânceni, valoarea echipei fiind confirmată încă o dată de recunoaşterea meritelor la cel mai înalt nivel al unuia dintre angajaţii de bază a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Anghel Saligny” al judeţului Vrancea.

Cu prilejul Centenarului Marii Uniri, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a acordat cele mai înalte distincţii ale M.A.I., angajaţilor care au acţionat pentru salvarea de vieţi omeneşti ori s-au evidenţiat  prin fapte deosebite în misiuni atât în ţară, cât şi în străinătate.

Printre cei recompensaţi se numără şi plutonierul adjutant şef Gîrboiu Ionel.

Acesta a primit ”Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne” pentru profesionalismul de care a dat dovadă în numeroasele misiuni de stingere a incendiilor, unde a coordonat operaţiunile de intervenţie şi de salvare a persoanelor aflate în pericol.

pompier vrancea

"Plutonier adjutant şef Gîrboiu Ionel are o vechime în activitate de peste 23 de ani, evaluaţi din anul 1998 numai cu calificativul ”Foarte bun”. Cariera de pompier a început odată cu admiterea la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri ”Pavel Zăgănescu” Boldeşti în anul 1994. După absolvirea şcolii de subofiţeri a fost repartizat la Grupul de Pompieri Vrancea în Compania de Pompieri Vidra încadrând încă de la început funcţia de şef gardă de intervenţie-stingere. Atribuţiile pe care trebuia să le îndeplinească cuprindeau: încadrarea personalului în program, pregătirea profesională şi fizică a subordonaţilor, conducerea acţiunilor de intervenţie şi participarea efectivă la acestea, cooperarea cu celelalte structuri şi eşaloane superioare. Responsabilităţile funcţiei şi grija pentru oamenii din subordine l-au determinat să se perfecţioneze profesional. Ambiţios din fire şi-a dorit ca el şi echipa să devină cei mai buni. Aşa a şi ajuns! Azi, miile de intervenţii finalizate cu succes i-au  fost încununate de ”Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”. Această distincţie îl remarcă drept etalonul pompierilor vrânceni, fiind singurul cadru militar la nivelul ISUVrancea şi singurul subofiţer pompier, în acest an de mare însemnătate, din ţară care a primit acest semn onorific", potrivit ISU Vrancea.

pompier vrancea

Pompierul recunoaşte că s-a dedicat trup şi suflet acestei meserii iar tot ce a învăţat în toţi aceşti ani e dezvăluit şi celorlalţi.

”Nu am nici un secret faţă de colegi, le-am arătat şi am explicat colegilor tot ce ştiu şi ce am învăţat. Am format mulţi pompieri iar acum sunt mândru că am alături de mine o echipă de profesionişti. Orice reuşită pe care o are un pompier se datorează echipei, din şcoală am învăţat că în acţiunile de intervenţie se acţionează în binom. De unul singur nu poţi stinge un incendiu de proporţii, nu poţi face faţă unei catastrofe. Asta simt la fiecare intervenţie importantă, aşa am simţit şi în anul 2011 când împreună cu echipa am salvat un muncitor surprins de un morman de pământ până la nivelul toracelui în timpul unor lucrări; şi anul acesta pe 15 septembrie când am intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unui bloc pe care l-am lichidat înainte ca acesta să se propage la vecinătăţi. Ca să fim eficienţi în misiuni ne antrenăm intens, facem exerciţii şi simulări, analizăm situaţii tactice şi căutăm soluţii pentru rezolvarea problemelor întâmpinate. Ca pompier nu ai voie să greşeşti la o intervenţie reală pentru că orice greşeală poate fi fatală, fie pentru tine, fie pentru cel pe care încerci să-l salvezi. Bucuria pe care o ai însă atunci când salvezi o viaţă nu poate fi descrisă în cuvinte. Asta e recompensa cea mai mare: să ştii că cineva trăieşte datorită ţie, se roagă pentru tine şi te poartă în gânduri chiar dacă de multe ori nici nu ştie cine e salvatorul, doar ştie că l-a salvat un pompier. Poate de aici şi încrederea pe care ne-o oferă oamenii, ei ştiu că noi venim să facem bine fără a cere nimic în schimb. Pentru mine intervenţia e un mod de viaţă, nu m-aş vedea niciodată la birou. Totuşi îmi place să particip la acţiunile preventive în şcoli. Iubesc copii! Am şi eu doi băieţi. Datorită lor, pentru a-i şti în siguranţă  şi pentru a-i face precauţi, într-o zi am compus mica povestioară a focului. Ce înseamnă ”FOC”? ”FOC =Flăcările omoară copii” atunci când aceştia folosesc flacăra fără a se afla sub supravegherea unui adult. Chiar dacă mă simt bine în această postură tot mai mult îmi place adrenalina misiunilor. Să fiu în acţiune mă menţine tânăr, în ciuda vârstei pe care o am mă simt ca la 20 de ani. Ei bine hai...ca la 30 de ani. Simt că mai am multe de făcut şi de realizat ca pompier. Chiar dacă uzura fizică şi morală e foarte mare când faci cu drag ceva bucăţica de suflet pe care o pui în lucru făcut prinde grai. ”Curaj şi devotament” este deviza pompierilor, deviză care m-a format ca om. Mi-am dorit ca faptele mele să contribuie la bunăstarea şi siguranţa societăţii. Cred că am reuşit”, a spus pompierul Ionel Gîrboiu. 

pompier vrancea


 

pompier vrancea
Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite