FOTO Policandru ornat cu ouă de struţ pictate, atracţie turistică la o biserică din Vrancea. Ce mesaje au fost scrise

FOTO Policandru ornat cu ouă de struţ pictate, atracţie turistică la o biserică din Vrancea. Ce mesaje au fost scrise

Policandrul este ornat cu ouă de struţ FOTO Ştefan Borcea

Biserica Sf. “Nicolae Nou” din Focşani este cel mai vechi lăcaş de cult din oraş. Construcţia a fost ridicată la 1732, pe locul unei biserici de lemn de la 1600. Mai nou, enoriaşii şi turiştii au un nou motiv s-o viziteze.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Preotul Bisericii Sfântul Nicolae Nou din Focşani a cumpărat opt ouă de struţ şi a tocmit un artist plastic să le picteze cu figuri de sfinţi şi înscrisuri religioase. Operele de artă au fost montate pe candalabrul central al bisericii.

Parohul s-a inspirat dintr-o veche tradiţie creştină, potivit căreia de policandre erau agăţate ouă de struţ. Astfel de obiecte se mai poate vedea la câteva mănăstiri din Moldova, Grecia sau de la Muntele Athos. Lăcaşul de cult din Focşani are astfel un nou „magnet“ pentru atragerea curioşilor.

Biserica era vizitată până acum de localnici şi de turişti pentru că este cea mai veche din oraş. A fost ridicată la 1732, pe locul unei biserici de lemn de la 1600.

Şapte dintre ouă au picturi asemănătoare şi reprezintă cele Şapte Taine ale Sfintei Biserici, iar una dintre picturi îl reprezintă pe Isus Hristos şi pe Maica Domnului cu pruncul privind spre altar. Picturile conţin şi câteva citate din Sfânta Scriptură, precum „Slujirea îngerilor cu preotul şi credincioşii la Sfânta Liturghie“ sau „Sfânt Sfânt Sfânt Savaot. Plin e pământul de Mărirea Lui“.

Enoriaşii care vin la biserică se arată încântaţi de opera de artă inedită agăţată de candelabru.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: