FOTO Monumentul "păzit" de bălării, salvat pentru moment de un grup de elevi şi de un consilier local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste 10 ani, Monumentul Eroilor Regimentului de Artilerie 11, aflat în curtea fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului (MOPAF) zare în uitare.


Dacă până la falimentarea fabricii de îngrijirea monumentului s-au ocupat muncitorii întreprinderii, acum nu se mai îngrijeşte nimeni.

Autorităţile trecute şi actuale au fost anunţate de multe ori despre situaţie, dar nu au făcut nimic concret. Mai nou, consilierul local independent Emanuel Gongu, care în urmă cu o lună a făcut personal curăţenie şi la mormântul Mr. Gh. Pastia, a vorbit cu elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic Gh. Asachi iar joi au mers împreună să scoată monumetul din bălării.

"Ieri, după ore, clasa a X-a A împreună cu d-na dirigintă Mirela Stoican au igienizat Monumentul istoric dedicat Eroilor Regimentului de Artilerie 11si a Maiorului Corneliu Stoenescu, cazut in luptele de la Berevoesti, Cimpulung Muscel la 15 noiembrie 1916. Aflat în curtea Mopaf, monumentul pare "uitat" , fiind cuprins de o vegetaţie excesivă. Le-a dat o mână de ajutor elevilor şi dl consilier local independent Emanuel Gongu. Felicitări!", se arată în postarea elevilor de la Asachi.

image

Monumentul istoric este dedicat Eroilor Regimentului de Artilerie 11, acesta evocând atât luptele de la 1913 din cel de-al Doilea Război Balcanic, cât şi cele din Primul Război Mondial.

Ridicarea monumentului s-a făcut târziu, după evenimentele pe care le evocă  şi,  după cum rezultă din arhive, a fost ridicat în 1937. Comandantul Regimentului 11 Artilerie, în dorinţa de a perpetua şi slăvi memoria ofiţerilor şi ostaşilor morţi pentru patrie în 1913 şi 1916-1919 a luat iniţiativa ridicării unui monument în curtea regimentului.

Pentru că fondurile nu erau suficiente,  Primăria Focşani era rugată să contribuie ca această operă să poată fi dusă la bun sfârşit. Banii de început  au fost obţinuţi  inclusiv din   tipărirea a  50 invitaţii  pentru şezătoarea muzicală  care a avut  loc în ziua de 10 aprilie 1937, sub patronajul comandantului Diviziei a 6-a. Pentru că scopul era unul nobil, Primăria Focşani era rugată să ajute la plasarea tuturor acestor invitaţii  al căror cost era de 31 de lei  de persoană. Mai mult decât atât, Primăria Focşani comunica Reg .11 Artilerie pe 7 aprilie 1937  că  a prevăzut în buget  suma de lei 2000 lei drept  subvenţie pentru ridicarea  unui monument al eroilor Reg. 11 Artilerie.

Construcţia a fost ridicată în curtea unităţii de artilerie, dar după anii '60, când s-a dezvoltat platforma industrială a oraşului şi s-a construit Combinatul de Prelucrare a Lemnului, monumentul a rămas în incinta societăţii, fiind îngrijit de întreprindere.

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite