FOTO Cel mai vechi liceu din Vrancea a decis să păstreze scrijeliturile de pe ziduri. Unele sunt vechi de la 1881

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţi din toate generaţiile şi-au înscris numele pe ziduri
Absolvenţi din toate generaţiile şi-au înscris numele pe ziduri

Peste 2.500 de semnături ale absolvenţilor sunt păstrate pe zidurile de cărămidă ale Colegiului Naţional Unirea din Focşani, unele fiind vechi de la 1881. Conducerea liceului vrea să conserve aceste amprente lăsate în timp, pentru că „reprezintă o istorie a şcolii“.

Cea mai veche unitate de învăţământ din Vrancea, dar şi cea mai prestigioasă, Colegiul Naţional "Unirea" din Focşani, liceu care datează de la 1866, a reuşit să conserve cea mai mare parte din istoria şcolii.

Nu ne referim la arhiva liceului în care au învăţat personalităţi importante din această ţară, ci la o altfel de istorie, consemnată cu obiecte ascuţite, prin scrijelire, în ziduri.  

Totul a pornit de la procesul de reabilitare în care s-a aflat în ultimii ani renumitul colegiu, care cuprindea printre altele şi o igienizare a faţadei, ceea ce ar fi pus în pericol însemnările de pe ziduri.

Graţie unui proiect iniţiat de un profesor al şcolii şi câţiva elevi asistenţi, s-a reuşit scoaterea la lumină a aproape 2.500 de înscrisuri făcute pe cărămizile cu care este placată şcoala.

Cei care au lucrat la acest proiect au descoperit că cea mai veche însemnare datează de la 1881.

Deşi în acest liceu au învăţat sau au predat personalităţi de prim rang, precum Gheorghe Apostoleanu, Ion Basgan, Cornel Coman, Constantin Giurescu, Gh. Longinescu, Simion Mehedinţi, Ion Mincu, Constantin Parhon, Duiliu Zamfirescu, Anghel Salighy şi alţii, dintre cele 2.500 de semnături salvate cea mai cunoscută în aparţine criticului şi istoricului literar Alexandru Hanţă, fost decan al Facultăţii de Litere la Universitatea Bucureşti, astăzi în vârstă de 89 de ani. Au fost găsite însă foarte multe semnături aparţinând unor foşti absolvenţi, nume cunoscute printre focşăneni.

nume cărămizi

„Ideea este de a conserva semnăturile absolvenţilor liceului, pentru că semnăturile astea reprezintă o istorie a şcolii, dacă nu şi a şcolii vrâncene. Eu zic că numele pe care le găsim pe pereţii acestui liceu reprezintă nişte valori care s-ar putea mai târziu să ne sprijine. Asta a fost una dintre intenţiile noastre. Apoi, vrem să scoatem în evidenţă istoria acestui colegiu, de importanţă capitală pentru învăţământul din Vrancea şi din România”,  spune Emil Onea, profesor de informatică la Colegiul „Unirea” şi iniţiatorul proiectului.

Potrivit profesorului, această muncă uriaşă, de a se fotografia fiecare cărămidă care spune o poveste, a fost posibilă după ce şcoala a fost împărţită în nu mai puţin de 176 de sectoare. 

Ulterior, imaginile au fost prelucrate şi aşezate într-un site, astfel încât orice absolvent al Colegiului „Unirea” şi chiar profesor al unităţii, care ştie că şi-a scris numele pe zidul de cărămidă, poate vedea de acasă, cu ajutorul internetului, însemnarea pe care a făcut-o la momentul respectiv.

Vă mai recomandăm:

Proiectul genial făcut de doi tineri pentru liceul la care au studiat. Toată lumea poate vizita la pas, virtual, interiorul instituţiei de învăţământ

FOTO Premieră educaţională la Focşani. O cunoscută universitate din Japonia caută viitori studenţi la Colegiul Naţional "Unirea"

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite