FOTO Cel mai bun înotător al planetei în anul 2018, în faţa unei noi provocări. Ce proiect şi-a propus pentru acest an

FOTO Cel mai bun înotător al planetei în anul 2018, în faţa unei noi provocări. Ce proiect şi-a propus pentru acest an

Ion Lazarenco Tiron (stânga)

Ion Lazarenco Tiron şi-a prezentat intenţia sâmbătă, la simpozionul "Ziua Pământului", care a avut loc în municipiul Adjud.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sâmbătă, la Adjud, s-a desfăşurat a XIII-a ediţie a Simpozionului "Ziua Pământului”, în prezenţa Ministrului Consilier din cadrul Ambasadei Republicii Moldova, Valeriu Turea.

Acesta, împreună cu Ion Lazarenco Tiron au lansat în mod oficial o provocare, Lazarenco urmând să înoate pentru pace de la Insula Şerpilor spre ţărmul Mării Negre. 

Toate evenimentele la care participă Lazareno se desfăşoară sub stindardul păcii, acesta fiind nominalizat de către Republica Moldova drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace. Ion Lazarenco Tiron este al optulea om din lume ce a străbătut şapte strâmtori ale Oceanelor Lumii şi singurul din prima încercare, câştigând şi titlul de cel mai bun înotător al planetei în anul 2018.

Un alt invitat de excepţie a fost Vasile Oşean, care a străbătut Oceanul Atlantic, alături de trei coechipieri, într-o barcă cu vâsle. Cei 5.300 de km au fost parcurşi în 38 de zile, doborându-se vechiul record. Participanţii la manifestare, profesori de geografie şi admiratori ai geografiei au fost încântaţi de faptul că omul îşi poate depăşi limitele.

Tot la această manifestare a fost prezent şi preşedintele Societăţii de Geografie din România ce a tras un semnal de alarmă asupra marginalizării geografiei, spunându-le celor prezenţi că sunt peste 30.000 de semnături din toată ţara pentru ca geografia să rămână materie de examinare la Bacalaureat. Corneliu Iaţu a prezentat o comunicare extrem de intresantă despre Maroc. Prorectorul Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi, Corneliu Iaţu, a venti însoţit de către lector univ.dr. George Ţurcănaşu, ce a prezentat date despre dezvoltarea Moldovei şi a militat pentru acest fapt.

Din Republica Moldova a sosit şi lt.col.(r) drd. Nicolae Parcevschii.  Prezentarea sa despre războiul modern ce include arme climatice sau psihotonice, despre care se cunosc foarte puţine lucruri, a stârnit vii controverse. În aceiaşi măsură şi aspecte despre războiul din Transnistria. În calitatea de Preşedinte al Centrului de Geografie Istorică Militară a conferit celor prezenţi medalii.

La Simpozion au mai fost prezenţi şi au luat cuvântul dr. Valentin Muscă, viceprimarul Adjudului Cristea Leonardo, preşedinta Rotary Club Varana Dinuţă Rodica, conf.univ.dr. Costică Neagu, consilierii judeţeni Marian Drăghici şi George Nica.

La toate cele 13 ediţii, sufletul simpozionului a fost prof.dr. Nicolae Damian – Directorul Şcolii din Pufeşti şi preşedintele filialei Vrancea a Societăţii de Geografie. În organizarea evenimentului, fiind ajutat de către prof. Ion Catană – Directorul Casei de Cultură ,,Tudor Vornicu” din Adjud şi prof.dr. Dogaru Gicu Valentin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: