FOTO Cum au fost amăgiţi 200 de copii din Vrancea de stat şi de Gigi Becali

FOTO Cum au fost amăgiţi 200 de copii din Vrancea de stat şi de Gigi Becali

În toamna lui 2012 Gigi Becali era văzut ca salvatorul copiilor de la Faraoanele

Impresionat că elevii din satul Faraoanele învaţă în condiţii improprii, Gigi Becali a promis, toamna trecută, că va reabilita şcoala pe banii lui. Supărat că statul nu se implică, milionarul îşi cere acum toţi banii înapoi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un gest al lui Gigi Becali, care părea un ajutor pentru 200 de elevi, s-a transformat, cu ajutorul instituţiilor statului, într-o bătaie de joc. Se întâmplă la Şcoala Generală din satul vrâncean Faraoanele, comuna Vîrteşcoiu, unde elevii au fost amestecaţi cu 60 de preşcolari, în şase săli de clasă, de câte 16 metri pătraţi fiecare, improvizate într-o clădire din comună. Şcoala în care ar fi trebuit să înveţe cei 200 de elevi se află în reabilitare din 2008.

Toamna trecută, sensibilizat de un reportaj TV despre condiţiile în care învaţă elevii din Faraoanele, milionarul Gigi Becali s-a dus în satul vrâncean, cu 100.000 de euro în buzunar, hotărât să facă ce nu reuşise statul în patru ani.

Atunci, patronul echipei de fotbal Steaua anunţa public că va repara pe banii lui şcoala, aflând că Ministerul Educaţiei nu putea continua lucrările, din lipsă de bani.

Supărat, la acea vreme, că proiectul fusese evaluat de autorităţi la peste două milioane de lei, iar constructorul nu primise niciun ban, Becali a declarat că va face totul cu propria forţă de muncă:

„Eu nu o să lucrez cu o firmă şi nu dau bani la constructor, ci pun oameni să lucreze şi, într-o lună, şcoala este gata. Sunt banii mei, din buzunarul meu, şi eu nu lucrez ca statul. Nu se vede pe ce au cheltuit până acum 250.000 de lei”.

Într-un final, Becali a convenit cu autorităţile din Vrancea ca lucrarea să fie continuată de constructorul care câştigase licitaţia, plătind un avans de 20.000 de lei pentru materiale. Totodată, milionarul din Pipera i-a mai lăsat constructorului 15.000 de euro şi preotului din comună încă10.000 de euro, acesta din urmă având sarcina să se îngrijească de decontarea lucrărilor viitoare.

Îşi vrea banii înapoi

Proiectul a avansat în câteva luni, însă banii lăsaţi de Becali s-au terminat. Solicitat să îşi ţină promisiunea făcută toamna trecută, patronul Stelei le-a spus constructorilor că nu mai finanţează proiectul şi, mai mult, vrea ca banii investiţi să-i fie daţi înapoi.

„Am fost la Palat (casa din Centrul Capitalei a milionarului – n.r.), la Gigi Becali, să-i spun ce-am făcut şi să ne mai ajute cu alţi bani să încheiem lucrarea. Mi-a zis că nu mai dă niciun leu şi să-i dau înapoi şi banii lăsaţi anul trecut. Am făcut cinci săli de clasă, însă directoarea nu mută copii acolo, pe motiv că sobele sunt vechi şi s-ar putea prăbuşi peste ei”, a declarat Sorin Gîrboiu, patronul firmei ESG Construct, care se ocupă de reabilitarea şcolii din Faraoanele.

Acesta mai susţine că, până acum, are de primit de la Ministerul Educaţiei circa 200.000 de lei, pentru lucrările de până acum.

Contactat telefonic, în repetate rânduri, de reporterii „Adevărul”, Gigi Becali nu a fost de găsit.

În schimb, Macovei Zanfir, preşedintele PNG Vrancea, partid condus de milionarul din Pipera, a confirmat incidentul:

„L-a dat afară pe constructor pentru că s-a supărat că nu s-au mutat copiii în şcoală. Sunt cinci clase terminate, dar trebuie mobilier. Am fost la Inspectoratul Şcolar să-i rog să ajute cu mobilier, iar şefii de acolo mi-au spus că nu îi interesează banii lui Becali şi nu au fonduri pentru aşa ceva”.

Autorităţile nu au soluţii

De partea cealaltă, Mihaela Partene, directoarea Şcolii din Faraoanele, cea care, toamna trecută, a făcut demersuri pe lângă patrul Stelei să dea bani de lucrări, a refuzat, acum, orice comentariu.

„Nu vreau să fac nicio declaraţie. Trebuie să intru într-o şedinţă”, a spus scurt Partene.

În schimb, Vasilica Zaharia, inspectorul general şcolar din Vrancea, a explicat situaţia:

„Proiectul este evaluat la două milioane de lei. Până acum s-au făcut lucrări de consolidare şi de rezistenţă, dar maie ste de lucru. Pentru clasele modernizate de Gigi Becali nu s-a făcut recepţia tehnică şi nici nu s-a încheiat un proces verbal. Înţeleg că sunt modificări în proiect, făcute de constructor, şi nu ştiu dacă proiectantul este de acord cu acest lucru”. Vasilica Zaharia confirmă că, în acest an, nu are nicio sluţie pentru cei 200 de copii din Faraoanele, Inspectoratul neprimind niciul lei pentru investiţii.

Nemulţumit de starea lucrurilor este şi primarul comunei, Mîrza Viorel:

„Sunt 200 de copii care nu au condiţii de învăţat. I-am cerut constructorului şi directoarei şcolii o situaţie a lucrărilor făcute, atât cu bani de la stat, cât şi cu cei de la domnul Becali. O să fac demersuri şi la Minister, să se termine treaba.E o şcoală mare, cu două corpuri de clădire. Până acum constructorul a lucrat de 250.000 de lei din banii lui, din care nu i s-a decontat decât 60.000 de lei iar Gigi Becali a mai dat circa 30.000 de euro (aproximativ 130.000 de lei)”, ne-a spus primarul Viorel Mîrza.

Mai puteţi citi:

Gigi Becali salvează bugetul lui Victor Ponta 

Gigi Becali, deszăpezire „până la ultima oaie“

Mai sunt multe lucrări de făcut la şcoală

Imagini din aceeasi galerie
  • Mai sunt multe lucrări de făcut la şcoală
  • Aşa arată sala de clasă unde ar fi trebuit să înveţe elevii
  • Gigi Becali, în timpul vizitei din toamnă la Faraoanele
  • Gigi Becali i-a lăsat o parte din bani pentru construcţia şcolii preotului satului
  • Localul în care sunt înghesuiţi elevii şi copii de grădiniţă
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările