FOTO O familie din Vrancea a stat două zile cu copilul mort în casă, din cauza incompetenţei instituţiilor statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul, o fetiţă de numai o lună şi jumătate, a murit miercurea trecută, de pneumonie, dar nicio instituţie publică nu şi-a asumat responsabilitatea de a prelua şi transporta cadavrul la spital pentru necropsie.

Membrii unei familii din comuna vrânceană Homocea au fost nevoiţi să stea cu un bebeluş mort în casă timp de două zile în vreme ce Poliţia, Spitalul Judeţean şi Serviciul de Ambulanţă se băteau în chestiuni procedurale.

Astfel, Ionela Pintea, o tânără de nici 18 ani, din Podu Turcului, locuieşte în casa concubinului ei în satul Lespezi, comuna Homocea. Pe 12 februarie, tânăra a născut o fetiţă, al doilea copil al său, la Spitalul Judeţean din Focşani. Deşi se simţea rău, mama şi bebeluşul ei au fost externaţi după câteva zile.

„Pacienta s-a internat pe data de 12 februarie în spital, cu o sarcină la termen. A născut prin cezariană o fetiţă de 3,1 kg complet sănătoasă, iar după patru zile a fost externată. Obligaţia mamei era să declare copilul în 15 zile de la naştere”, a precizat Alina Cosma, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean.

Familia bebeluşului spune că din cauza sărăciei nu a mers la starea civilă să-l facă certificat de  naştere, acuzând şi faptul că medicii au grăbit externarea din spital a mamei şi noului născut. În orice caz, sugarul nu a avut zile iar pe 19 martie mama sa a găsit-o fără suflare.

„Pe 19 martie, dimineaţa, pe la ora 4.00, m-am trezit de i-am dat piept fetei. După aceea am mai stat o oră şi ceva lângă ea, apoi m-am culcat. Dimineaţa la 7.00 m-am trezit să-mi schimb fetiţa, să mă joc cu ea, să fac focul şi am găsit-o moartă. Apoi am sunat serviciul de ambulanţă, cel de poliţie, au venit, m-au ţinut cu fata moartă două zile în casă până au venit serviciile de la Focşani. Copilul a fost răcit la plămâni. Cu o zi înainte de a muri a început să hârcâie în piept şi am zis să aştept până a doua zi dimineaţă, să văd fata cum se simte şi apoi să o duc la spital, dar nu am mai apucat fiindcă fata a decedat”, povesteşte Ionela Pintea, mama copilului mort.

O vecină a sunat la numărul de urgenţă 112 iar la faţa locului au ajuns echipajele ambulanţei şi poliţiei. Asistenta de pe ambulanţă a constatat decesul şi de aici a început nebunia. Conform legii, în asemenea cazuri trebuie să se facă analiza anatomo-patologică.

Dar nicio instituţie nu şi-a asumat responsabilitatea transportării cadavrului la spitalul din Focşani pentru efectuarea examenelor respective. Serviciul de Ambulanţă nu transportă persoane decedate. Poliţia susţine că nu a fost o moarte suspectă iar Spitalul Judeţean că nu are bani să plătească serviciul de transport al cadavrului. Toate prezintă texte legislative care le-ar susţine poziţiile.

„În cursul zilei de 19 martie, la ora 8.29, s-a solicitat pe 112, de către un cetăţean, că în curtea alăturată, la vecini, se pare că ar fi decedat un sugar de o lună. S-a decis trimiterea celui mai apropiat echipaj. La faţa locului erau doi agenţi de poliţie care aveau în mână buletinul mamei şi certificatul constatator de naştere a sugarului de o lună şi jumătate, care era decedat. I s-a întocmit fişa de solicitare, în care s-a menţionat că sugarul nu are certificat de naştere. S-a înmânat acel document organului de poliţie, comunicându-i-se să se facă o anchetă la faţa locului, pentru că nu se ştia motivul decesului. Din punctul nostru de vedere, agenţii de poliţie ar fi trebui să solicite examenul anatomo-patologic”, spune dr. Vitalie Beţişor, managerul Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea.

image

La rândul lor, oamenii poliţiei se apără şi dau vine pe reprezentanţii laboratorului de anatomie patologică.

„Am sesizat medicul anatomo-patolog din cadrul laboratorului Spitalului Judeţean, că are un caz care îi aparţine şi că trebuie să ia măsuri pentru aducerea cadavrului de la comună la spitalul judeţean. Spre surprinderea mea, nici în ziua de 20 martie, când m-a anunţat dispeceratul că acel cadavru nu a fost ridicat, am luat personal legătura cu doamna doctor, şefa laboratorului de anatomo-patologie să cer lămuriri de ce nu s-a ridicat cadavrul şi mi s-a spus nu au prevăzută plata acestor prestaţii. Transportul cadavrului cu autovehicule speciale amenajate se plăteşte. Plăteşte poliţia cazurile medico-legale, Parchetul în cazurile sale de competenţă cum ar fi omorurile sau loviturile cauzatoare de moarte şi mi se pare normal ca în cazul în care autopsia trebuie făcută în cadrul laboratoarelor de anatomie patologică ei trebuie să asigure transportul acestor cadavre. Eu nu pot angaja inspectoratul la nişte cheltuieli pentru nişte cazuri care nu sunt de competenţa noastră. De aici a fost toată problema”, se apără cms.şef Marian Cîrjică, şeful Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Vrancea.

Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Vrancea oferă la rândul său o explicaţie.

„Conform normelor procedurale, organele judiciare ar fi tebuit să cheme  serviciul de medicină legală pentru a duce cadavrul la medicină legală în vederea necropsiei. Ţinând cont că pe fişa de solicitare de la ambulanţă este specificat clar că este un deces în condiţii suspecte, era obligaţia organelor judiciare să se ocupe de acest caz. De ce nu s-a făcut o anchetă penală, de ce nu s-a solicitat serviciul de medicină legală, acest lucru depăşeşte sfera noastră legislativă. Ţin să menţionez că Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul de Ambulanţă nu au în competenţă transportul de cadavre de la locul faptei până la medicină legală sau la serviciul de anatomie patologică al spitalului”, precizează dr. Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.

image

Până la urmă, după aproape 48 de ore, cadavrul bebeluşului a fost transportat pentru investigaţii la spitalul din Focşani. În tot acest timp, ceilalţi 7 membri ai familiei au stat în aceeaşi cameră cu trupul neînsufleţit al fetiţei. Nu puteau face nimic pentru a se pregăti de înmormântare.

„Este un caz strigător la cer. Nu este normal să se întâmple aşa. Chiar dacă sunt săraci, nu trebuie să-şi baţi joc aşa de oameni. Cineva trebuie să răspundă pentru ce s-a întâmplat. Mi-e milă de ei, pentru că sunt oameni care nu au făcut niciun rău, care muncesc cu ziua prin sat să-şi câştige existenţa”, a spus plină de revoltă vecina familiei unde s-a întâmplat nenorocirea.


Astăzi, la exact o săptămână, familia a reuşit  să  înmormânteze bebeluşul. Cu certificat de deces dar fără certificat de naştere. Dar, mai ales, fără să ştie de ce au fost chinuiţi de autorităţi.

A fost declanşată şi o anchetă pentru a se stabili cine se face responsabil de această situaţie confuză. Extrem de confuz a fost şi subprefectul de Vrancea, Cristi Misăilă, care s-a grăbit să găsească ţap ispăşitor Direcţia de Sănătate Publică,  exact instituţia care nu avea nicio atribuţie în caz.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Scandal la morga Focşani, după ce cadavrele a doi bărbaţi au fost inversate

UPDATE Protest macabru. A adus mortul în sicriu în faţa băncii. Poliţia a deschis o anchetă pentru profanare de morminte

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite