FOTO Cum să dezvolţi o livadă profitabilă de nuci, cireşe şi afine. Plantaţiile sunt protejate cu sistem de plase antigrindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fermier din Vrancea, care are în exploatare peste 4.000 de hectare de teren arabil, a reuşit să dea lovitura şi în pomicultură. Producţia de fructe merge în special la export, dar fermierul are relaţii comerciale şi cu marile lanţuri de supermarket-uri din lume.

În ultimii ani, Gelu Scutaru a înfiinţat 63 de hectare de livezi, cu producţii importante la cireşe, afine şi nuci. Livada de lângă Mărăşeşti este una modernă, cu toate facilităţile pentru realizarea de recolte consistente şi de calitate. Producţia este depozitată în spaţii cu atmosferă controlată şi circa 80% din ea este valorificată la export, în ţări precum Olanda şi Marea Britanie.

Cealaltă parte din producţie ajunge pe piaţa internă, în lanţurile de magazine de comerţ modern Auchan, Kaufland, Carrefour şi Cora, sub brandul “Livada Fermecată”.

“Olandezii sunt principalii parteneri cu care avem relaţii comerciale, dar colaborăm foarte bine şi cu toate supermarket-urile din România. În total avem 63 de hectare de livezi, respectiv 32 hectare de nuc, 14 hectare de cireş şi 17 hectare de afin. Intenţionez să mă extind dacă vom reuşi să facem faţă cu forţa de muncă, pentru că este o mare problemă. Trebuie modificată legislaţia”, spune Gelu Scutaru.

Potrivit fermierului, doar din cultura de afin poate obţine un profit net de 85.000 de euro pe an, în condiţiile în care a înfiinţat 17 hectare cu această cultură.

image

De asemenea, cele 14 hectare de livezi de livezi de cireş asigură o producţie consistentă, cireşele din mai multe soiuri.

Plantaţia de cireşi în suprafaţă este cultivată în sistem superintensiv, cu soiuri precum Burlat, Summit, Kordia şi Regina, toate cu o calitate superioara a producţiei de fructe la unitatea de suprafaţă. Întreaga zonă cu plantaţie de cireş este acoperită cu sistem antigrindină şi fertirigare .

“Cireşele au fost eşalonate cu producţii  care vin de la sfârşitul lunii şi se întind până în iulie, în ideea de a avea posibilitatea să recoltăm şi să oferim pieţei pe o perioadă cât mai lungă. Având şi depozit, putem să mai prelungim perioada de păstrare câteva săptămâni”, spune Gelu Scutaru (foto).

image

Livada de nuci se întinde pe o suprafaţă de 32 hectare şi este o cultură ecologică. Practic, fertilizarea acestei livezi se realizează cu îngrăşământ organic complex si complet, respectiv  gunoiul de grajd.

Societatea pe care o administrează deţine şi un depozit care asigură păstrarea în stare proaspătă a fructelor timp de opt săptămâni.

Fermierul intenţionează să ajungă la capacitatea de depozitare frigorifică la 120 tone.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite