FOTO Un conac istoric, restaurat pentru serate culturale. Comuniştii l-au transformat în sediu al IAS, iar securiştii, în centru de ascultare a telefoanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul a fost redeschis în anul 2014 FOTO: Arhiva familiei Ghyka
Conacul a fost redeschis în anul 2014 FOTO: Arhiva familiei Ghyka

Conacul a aparţinut unui celebru om politic liberal, Mihai Orleanu, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi celebru om politic acum un secol.

Conacul Ghyka din Coteşti are o istorie veche, de peste 500 de ani. Istoria consemnează că la 1471, un căpitan de oaste, pe nume Stan Cotea, este recompensat de domnitorul Radu cel Frumos cu terenuri întinse «din apa Leordeţului până în apa Merii, de la hotarul Cârligelor până la hotarul Goleştilor şi Urecheştilor», cum menţionează hrisovul de danie. Stan Cotea a fost cel care a fondat satul Coteşti şi tot acolo a construit şi o reşedinţă în car au trăit pe rând descendenţii acestuia.

“La finele secolului al XIX-lea, conacul a fost cumpărat de Mihai Orleanu, Preşedintele Camerei Deputaţilor şi celebru om politic liberal, ce avea să îl dea drept dotă fiicei sale, Valentina, căsătorita în 1923 cu Victor Slăvescu, Academician şi Ministru al Inzestrării Armatei în vremea lui Carol al II-lea. Victor Slăvescu a dezvoltat moşia Coteşti , adăugând un teren de tenis, o cramă, o distilerie pentru ţuică şi un poligon de tir”, potrivit  site-ului monumenteuitate.org.

Odată cu venirea comuniştilor la putere, conacul a fost naţionalizat şi a devenit sediul a IAS Coteşti şi în centru de ascultare a telefoanelor de către fosta Securitate, cu ocazia restaurării fiind găsită o cameră secretă şi aparatură a fostei Securităţi, recuperată ulterior de SRI.

Sediul IAS Coteşti

“Conacul a fost mutilat în multe feluri, structural. Au fost diverse adăugiri care au fost făcute, cu fier beton, cu un centru de ascultare a telefoanelor, care era chiar în conac şi unde s-a găsit şi o antenă a Securităţii, fizică, nu numai la figurat. Practic, conacul a trecut peste aceşti ani ai comunismului cu bine”, povesteşte Mihai Ghyka, proprietarul actual al conacului, într-un interviu acordat pentru Justiţie Curată.

conac cotesti

În 1998, domeniul a fost redobândit în instanţă de descendenţii lui Victor Slăvescu iar începând cu anul 2007, conacul a devenit proprietatea lui Mihai Ghyka (strănepotul lui Mihai Orleanu) şi descendent al ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Alexandru Ghyka. Acesta a deţinut în 2016 funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii în Guvernul Cioloş.

“Conacul a fost recuperat de unchiul meu, fiul lui Săvescu, care a decedat şi eu l-am redobândit de la verişoara mea are trăia la Paris şi era foarte fericită să găsească pe cineva pentru refacerea şi salvarea conacului de către familie. A fost dificil din punct de vedere financiar, pentru că l-am făcut din fonduri proprii, pentru că nu am vrut la perioada respectivă să iau fonduri europene.   A fost dificil şi din punct de vedere al ştiinţei restaurării. Este greu să găseşti oameni care să refacă. Pentru că asta este important, dragostea pentru patrimoniu şi dorinţa de a păstra şi de a lăsa mai departe. Despre asta este vorba, e vorba despre o moştenire şi fizică şi morală, de a moşteni un trecut al familiei dar şi al ţării, înseamnă, în primul rând, o datorie de a-l ţine în viaţă”, a mai spus Mihai Ghyka.

VIDEO Sebastian Oancea-Justiţie Curată

Potrivit acestuia, conacul a fost restaurat cu ajutorul fotografiilor de familie, fiind refăcute întocmai gardul de piatră de râu şi poarta de intrare în parcul de castani, scara de acces la cramă, unde se regăsesc fundaţiile casei puse de Căpitanul Stan Cotea la 1472.


Conacul de la Coteşti a fost „inaugurat“ în septembrie 2014, printr-un concert simfonic de excepţie, în prezenţa ambasadorului Franţei în România şi a prietenilor lui Mihai Ghyka, Călin Popescu Tăriceanu şi Theodor Paleologu. De atunci, în conac sunt organizate periodic manifestări culturale.

Cine este Mihai Ghyka

Mihai Ghyka a emigrat în Canada în anul 1989, când avea 18 ani, iar după finalizarea studiilor a revenit în România în 1996. A fost preşedinte şi director general al Bergenbier România, în două perioade, între 2006 şi 2008 şi 2010-2011, iar mai apoi a fost director comercial al companiei Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă. Acesta deţine o companie de consultanţă în marketing, Dalprincipe Consulting.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite