FOTO Clădirile urâte din Focşani, ridicate sub privirile unui primar constructor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focşaniul are şi imobile deosebit de frumoase, monumente istorice cu care localnicii se mândresc, dar şi imobile deosebit de urâte, care strică peisajul oraşului.

Timp de zece ani, până în 2012, Primăria Focşani nu a avut un architect al oraşului, care să-şi impună viziunea asupra aspectului municipiului.

Din această cauză, problemele care ţin de urbanismul oraşului au fost realizate aproape la întâmplare, fără viziune strategică, de un personal prea putin specializat, ceea ce a condus în ultimii ani, din punct de vedere arhitectural, la un haos total.

Până şi Planul Urbanistic General care prevede tot ce înseamnă sistematizarea şi organizarea teritoriului, a întârziat să fie adoptat mai mulţi ani la rând, fiind folosite tot felul de scuze.

În acest răstimp, în Focşani s-au construit mai multe clădiri urâte din punct de vedere arhitectural, care nu cadrează cu peisajul. Una dintre aceste clădiri se află în centrul oraşului, pe strada Cuza Vodă, aproape de sensul giratoriu de la Teatru. Clădirea, care este nefinalizată de mai bine de zece ani, a aparţinut afaceristului Corneliu Prunache şi s-a dorit a fi o clădire de birouri. Imobilul, construit din oţel şi sticlă, a fost aşezat pe un teren aflat între două blocuri şi toată lumea spune că arată „ca dracu”.

O altă clădire kitsc-ioasă se află aproape de cea amintită mai sus, unde se află sediul unei societăţi de asigurări. Clădirea P+2 dă prost în piesaj, mai ales că are de-a stânga şi dreapta sa două case foarte frumoase.

Actualul arhietect şef al Primăriei Focşani, care se află în funcţie de doi ani, este de altă părere.

„Clădiri urâte consider că nu există. Stadiul fizic al imobilelor denotă existenţa unei grupe de clădiri vechi pe care proprietarii nu le renovează, nu le reabilitează, iar conservarea lor nu se face de la sine. Aceste clădiri conferă, pe alocuri, un aspect mai puţin agreabil”, ne-a precizat arhitectul Diana Decuseară.

În Focşani există mulţi arhitecţi care ar putea să-şi pună amprenta asupra esteticului oraşului, prin elaborarea unor strategii de dezvoltare şi să-şi asume responsabilităţi pe segmentul disciplinei în construcţii, dar nimeni nu le-a propus acest lucru.

image

“S-au făcut compromisuri, a construit fiecare după cum şi-a văzut interesul, ori rolul arhitectului-şef era major, de a nu lăsa lucrurile la voia întâmplării”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un arhitect din oraş.

Şi focşănenii sunt destul de nemulţumiţi în privinţa  aspectelor de urbanistică, considerând că acest lucru afectează oraşul şi viaţa cetăţenilor.

image

“Nu se poate să laşi să se facă reabilitare la faţadele de blocuri în zeci de culori. Ar trebui să existe un concept unitar la nivel de Focşani în astfel de probleme şi atunci şi imaginea oraşului ar fi alta”, ne-a spus Mioara Buzescu.

„Mie nici Piaţa Unirii nu-mi place cum arată, mai ales în zona parcului, unde s-au ridicat mai multe construcţii pe care nu le ocupă nimeni, în loc să avem parte de spaţii verzi, aerisite”, îşi spune părerea şi Ionel Macovei.

Cât priveşte stategia de viitor a municipalităţii pentru probleme de urbanism, viziunea este una care se va regăsi în noul Plau Urbanistic.

„Problemele de urbanism ale municipiului vor fi ameliorate şi prin aprobarea în curând a lucrării „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Focşani”. Se vor aplica principii şi obiective de ordin urbanistic din această lucrare  ce vor genera schimbări favorabile în municipiu. Exemplificare: dezvoltarea prin expansiune şi nu prin densificare în vederea asigurării premiselor necesare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii. De asemenea, prin noile extinderi în intravilan se vor asigura terenurile necesare pentru dezvoltarea mixităţii funcţionale-locuire, zone de activităţi generatoare de locuri de muncă. Teritoriul intravilan propus în cadrul PUG-ului are în vedere realizarea celor mai bune condiţii de dezvoltare a oraşului, cu păstrarea şi integrarea cadrului natural existent care să satisfacă cerinţele conceptului dezvoltării durabile”, ne-a mai precizat arhitectul şef al Primăriei Focşani, Diana Decuseară.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite