FOTO Cea mai frumoasă poveste de viaţă: şapte ţigani sărmani din Vrancea le dau lecţii de omenie tuturor românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codruţ Bolocan, Ionuţ Iordache, David Bolocan, Liviu Marin, Lali Bolocan, Viorel Oprea şi din nou David Bolocan, şapte voinici cu vârste între 16 şi 19 ani, din comuna Răcoasa, toţi de etnie romă, sunt în această iarnă eroii bătrânilor din comunitatea care numără puţin peste 3.000 de suflete.

Băieţii, niciunul dintre ei fraţi, dar toţi buni prieteni, au luat iniţiativa ajutorării în sezonul rece a bătrânilor neputincioşi din satul Răcoasa.

Ei frecventează biblioteca din comună, acolo unde printr-un proiect „Biblionet”, finanţat de fundaţia condusă de Bill Gates şi soţia acestuia, Melinda, copiii romi sunt iniţiaţi de bibliotecarul Ghiţă Vlădoiu în folosirea celor şase computere şi echipamente IT cu care biblioteca sătească a fost dotată.

Aici le-a venit şi ideea de a fi voluntari şi făuritori de fapte bune, ceea ce, să recunoaştem, se întâmplă mai rar astăzi în rândul tinerilor.

image

„Luni a nins tare pe la noi pe aici. Am vorbit cu domnul Vlădoiu, bibliotecarul, că ar fi frumos să mergem pe la casele bătrânilor din sat să le facem pârtie. Chiar eu am o vecină bătrână, pe care o mai ajut cu ce are nevoie. Imediat acesta a fost de acord, a vorbit cu primarul care ne-a dat lopeţi şi ne-am apucat de treabă. Într-o singură zi cred că am mers la peste 20 de gospodării şi vă spun sincer că am întâlnit bătrâni care au plâns de bucurie că am putut să le fim de folos”, ne-a spus Codruţ Bolocan, care în vara anului viitor împlineşte vârsta de majorat.

image

Vor la şcoală, dar sunt prea săraci

Codruţ are doar opt clase şi ar fi vrut să urmeze liceul la Focşani, dar părinţii săi sunt prea săraci să-şi permită să-l ţină la şcoală.

„Vara asta am dat examen şi am fost admis la Colegiul Traian Vuia din Focşani, la mecanică-auto. M-am retras însă, pentru că nu am cu ce să plătesc căminul sau să fac naveta zilnică la Focşani. Ne descurcăm foarte greu, din munca cu ziua de primăvara până toamna, iar iarna creştem un porc şi o vacă ca să avem de mâncare. Noi suntem trei fraţi la părinţi, dar eu sunt de bază acasă, pentru că tata este bolnav”, ni se confesează Codruţ.

image

Şi Ionuţ Iordache, de 18 ani, se declară mândru că poate da o mână de ajutor oamenilor care sunt acum neputincioşi. El promite că această idee încolţită acum va fi continuată toată iarna.

„Când am văzut ieri bătrânul acela de 82 de ani, singur, care nici măcar o găleată de apă nu avea cine să-i aducă, am hotărât cu toţii că toată iarna asta vom umbla prin sat să-i ajutăm pe oameni. Ieri le-am dat zăpada din gospodărie, mâine o să mergem să le tăiem lemne, apoi o să-i întrebăm ce nevoi mai au şi tot aşa, că iarna-i lungă. Sunt mândru că sunt din comuna Răcoasa şi că pot ajuta bătrânii, care chiar au nevoie de ajutor”, ne-a spus Ionuţ.

image

Spre deosebire de Codruţ, tânărul are doar şase clase şi tot din această toamnă îşi continuă studiile în cadrul proiectului „A doua şansă”. În fiecare sâmbătă şi duminică este prezent la cursuri şi mărturiseşte că fără şcoală nu are cum să progreseze.

Bibliotecarul satului, omul care-i uneşte pe toţi

Bibliotecarul Ghiţă Vlădoiu este şi el impresionat de solidaritatea de care au dat dovadă aceşti adolescenţi.

„Toţi sunt copii necăjiţi, din comunitatea de romi, care muncesc pe unde apucă, cu ziua. Iarna vin aici la bibliotecă, la proiectul Biblionet. Eu le-am spus mereu că bătrânii noştri, cu poveştile şi trăirile lor, sunt stâlpii în jurul cărora noi ne clădim viaţa, căci fără ei nu am exista. Respectul acordat lor va fi respectul acordat nouă. Iar ei au înţeles ce le-am transmis şi mi-au spus că vor să-i ajute pe toţi bătrânii din satul Răcoasa. Chiar dimineaţă (n.a. ieri) m-au sunat la ora 8.00 să mă informeze că pleacă la acţiuni de voluntariat în sat”, ne spune Ghiţă Vlădoiu.

La rândul său, primarul comunei Răcoasa, se declară fericit că poate conta pe oameni de nădejde la nevoie.

image

„Este meritul lor. Eu nu am făcut altceva decât să le dau tot concursul, pentru că m-a bucurat iniţiativa lor. Puterea exemplului îşi spune cuvântul. De isprava acestor băieţi s-a auzit şi în celelalte sate ale comunei Răcoasa, unde la fel sunt oameni care au început să ne solicite sprijinul”, ne-a spus primarul Sebastian Păun.


În comuna Răcoasa trăieşte o comunitate de peste 500 de romi, cei mai mulţi fără venituri şi care trăiesc din muncile pe care le prestează la oamenii mai înstăriţi din sat.

Mai puteţi citi:

Sătenii din Răcoasa îşi programează vizita la medic prin internet

Acest serviciu a fost conceput de biblioteca comunală pentru comunitatea locală, pentru a oferi informaţii utile legate de cabinetele medicale din judeţ şi din ţară, cu programul acestora, cu informaţii şi link-uri utile despre sănătate de la medici specialişti.

Povestea impresionantă a unui copil sărman, premiant, transpusă digital de bibliotecarul unei comune din Vrancea GALERIE FOTO-VIDEO

Cătălin Miţan are 9 ani şi este un copil sărac din comuna Răcoasa. Locuieşte împreună cu mama sa şi alţi doi fraţi mai mici într-o casă care abia se mai ţine pe picioare şi care le-a fost pusă la dispoziţie de către un om de bine din sat după ce capul familiei i-a părăsit şi a plecat în lume.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite