FOTO "Cărţilă" invită la citit poveşti pe prispa casei Babei Vrîncioaia. Iniţiatoarea proiectului: "Pornim un cerc virtuos dedicat cărţii şi lecturii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lectură în Dumbrava Bîrseştiului
Lectură în Dumbrava Bîrseştiului

Scopul proiectului este de a promova lectura şi cultura scrisă în rândul copiilor din zonele rurale dezavantajate din punct de vedere cultural.

Casa Babei Vrîncioaia din Dumbrava Bîrseştiului, plaiul de legendă de la poalele Munţilor Vrancei, unde se spune că a poposit domnitorul Ştefan cel Mare pentru a porni în apărarea Moldovei, alături de cei şapte feciori, se va transforma în această vară într-un loc dedicat cărţii şi lecturii.

În cadrul proiectului cultural Caravana de lectură pentru copiii din sate, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Asociaţia “Eu, tu şi ei” Focşani va deschide în casa memorială a Babei Vrîncioaia o bibliotecă estivală pentru copii şi adolescenţi.

Prima întâlnire a copiilor cu Biblioteca lui Cărţilă, personajul care a prins viaţă în povestea c@rte în sate, va avea loc duminică, 2 iunie 2019, între orele 11.00 şi 14.30, şi este dedicată Zilei Copilului.

Cu această ocazie, povestaşii vor aduce biblioteca mobilă pe prispa casei şi vor citi poveşti alături de copii, părinţi, bunici şi lideri din comunitate. Copiii curioşi vor putea intra în căsuţa Tudorei Vrîncioaia, în vreme ce voluntarii povestaşi, alături de cercetaşii Centrului local “Cascada Putnei” Tulnici al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, vor susţine ateliere de poveşti pentru copii.

Scopul proiectului este de a promova lectura şi cultura scrisă în rândul copiilor din zonele rurale dezavantajate din punct de vedere cultural.

“Orice poveste de succes începe cu deschiderea unei cărţi, iar misiunea proiectului nostru este de a aduce copiii în jurul cărţilor deschise. Cartea este, poate, cel mai potrivit cadou pe care îl putem oferi copiilor, aşa că vă invităm să vă alăturaţi demersului nostru de încurajare a lecturii dăruind o carte copiilor din sate şi citind împreună cu ei. A venit vremea ca de pe prispa Babei Vrîncioaia să arătăm nu doar frumuseţea munţilor Vrancei ci să pornim un cerc virtuos dedicat cărţii şi lecturii. Anul 2019 a fost declarat, prin decret prezidential, Anul cărţii în România cu scopul de a-i atrage pe cei mici şi pe cei mari spre universul cărţilor. Avem datoria de a le oferi cărţi bune, de a le cultiva plăcerea cititului.”, potrivit Silviei Nichita, iniţiatorul Caravanei de lectură pentru copiii din sate.

lectura

În urma unui parteneriat cu Primăria comunei Bîrseşti, Asociaţia Eu, tu şi ei va derula în această vară mai multe ateliere de lectură la casa Tudorei Vrîncioaia în timpul cărora copii vor citi şi vor crea poveşti inspirate din istoria, tradiţiile şi legendele locale.

În funcţie de interesul copiilor, biblioteca va fi deschisă în mai multe duminici şi cu ocazia unor sărbători. Îşi dau mâna pentru a-i încuraja pe copiii de pe valea Putnei să citească profesori şi părinţi de la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Bîrseşti, Şcoala Gimnazială “Ion Diaconu” Tulnici, Şcoala Gimnazială „Neculai Jechianu” Vrâncioaia, Şcoala Gimnazială „Dumitru Pricop” Negrileşti, Şcoala Gimnazială Păuleşti, dar şi alţi prieteni ai cărţii şi parteneri locali.

“Caravană de lectură pentru copiii din sate” este un proiect cultural iniţiat de Asociaţia “Eu, tu şi ei”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), iar partenerii săi judeţeni sunt Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Focşani şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. “Echipa lui Cărţilă” va călători cu biblioteca mobilă în peste 20 de sate din zona de deal şi de munte până la finalul acestui an, unde va susţine ateliere creative şi recreative pentru copii având în centrul lor cartea.
Detalii despre eveniment vor fi postate aici: https://www.facebook.com/events/329691564379621/
Alte detalii despre proiect puteţi obţine la numărul de telefon 0744217031
Citim împreună la Casa Babei Vrîncioaia

Aflată la o distanţă de 54 km faţă de Focşani, Dumbrava Bîrseştiului este una dintre cele mai frumoase atracţii ale Munţilor Vrancei. Platoul alpin oferă o superbă panoramă asupra munţilor şi celor şapte sate ale Babei Vrîncioaia. Potrivit unei legende străvechi, întemeietor al Bîrseştiului ar fi unul dintre feciorii babei Tudora, pe nume Bârsan. Dumbrava Bîrseştiului este împărţită între obştile montane, fiecare vatră sătească având aici terenuri pentru păşunatul animalelor. Pe lângă casa Vrîncioaiei, reconstruită de meşteri locali, aici se află monumentul comemorativ dedicat lui Ştefan cel Mare, ridicat din piatră de râu de obştenii vrânceni în anul 1904. Lângă Lacul Dumbrăvii a fost descoperit un cimitir din epoca fierului, aparţinând vechilor traci şi sciţi, dovadă a locuirii acestor teritorii din timpuri străvechi. Potrivit primarului Ştefan Caba, Primăria Bîrseşti are în plan includerea tuturor acestor atracţii într-un proiect de promovare a zonei alături de comunităţile reunite în Grupul de Acţiune Locală “Ţara Vrancei”.

Precizare: Proiectul “Caravană de lectură pentru copiii din sate” nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.


 

caravana lectura
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite