FOTO Atelier de organizare comunitară dedicat persoanelor care îşi doresc ca spaţiile publice din Focşani să fie accesibile tuturor cetăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul va avea loc în Focşani
Proiectul va avea loc în Focşani

Scopul acestui atelier este ca cetăţenii cu mobilitate redusă să fie mai încrezători şi să lupte pentru drepturile lor, iar Focşaniul să devină un oraş mai responsabil.

Lipsa accesibilizării este o problemă majoră în România, care condamnă persoanele cu dizabilităţi la izolare. Focşaniul este, din acest punct de vedere, un oraş plin de capcane.

De la transportul în comun şi până la cele mai diverse servicii publice există numeroase bariere în calea persoanelor care suferă de diferite limitări fizice. Mai mult, există instituţii publice care nu au minime facilităţi de comunicare cu cetăţenii cu dizabilităţi.

Poate cele mai supărătoare sunt străzile care nu beneficiază de rampe de acces pietonale care să preia diferenţa de nivel dintre trotuar şi carosabil. În lipsa acestor facilităţi, altfel obligatorii prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap dar şi prin Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, persoanele cu dizabilităţi sunt obligate să rămână în case dacă nu au un sprijin pentru deplasarea în oraş. Dacă autorităţile par insensibile la nevoile cetăţenilor care sunt nevoiţi să se mişte într-un spaţiu urban plin de neprevăzut, persoanele cu dizabilităţi încearcă să se organizeze cum pot pentru a-şi face auzite nevoile.

proiect dizabilitati

În acest sens, Asociaţia “Eu,Tu şi Ei” în colaborare cu grupul civic Dizabil.Eu, care reuneşte persoane cu mobilitate redusă, şiau propus să-i aducă împreună, pentru două zile, pe vrâncenii care suferă de diferite dizabilităţi pentru a-şi face cunoscute problemele, dar mai ales pentru a învăţa cum să lupte mai eficient pentru drepturile lor.

Sub genericul “Vrem un Focşani fără bariere!”, pe 26 octombrie 2019 va avea loc un atelier de organizare comunitară dedicat persoanelor care îşi doresc ca spaţiile publice să fie accesibile tuturor cetăţenilor. Ziua de duminică, 27 octombrie, este dedicată explorării urbane, ocazie cu care cei prezenţi vor afla poveşti despre Focşani, ca oraş al Unirii, vor vizita împreună un muzeu şi vor vedea, alături de invitaţii lor, cât de prietenos este municipiul cu persoanele cu dizabilităţi.

Evenimentul este coordonat de Silvia Vrînceanu Nichita, bursieră a Departamentului de Stat al SUA, cu sprijinul WSOS/GLC şi CeRe, în cadrul programului Professional Fellows. Invitat special este Larisa Maria Nechita, de asemenea bursier în programul Professional Fellows, care va modera o masă rotundă cu privire la politica de accesibilitate din România, dar va discuta cu cei prezenţi şi despre viaţa de zi cu zi a persoanelor cu dizabilităţi din România. De loc din Sibiu, Larisa Maria Nechita este vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Sibiu, şi cunoscut avocat pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Doctorand al Universităţii „Lucian Blaga”, Larisa Maria studiază obstacolele lingvistice şi culturale care pot apărea în procesul de interpretare a conferinţelor.

proiect dizabilitati

Vor mai susţine ateliere practice doamnele Aurora Martin, expert antidiscriminare şi susţinător al apărării drepturilor omului şi egalităţii de gen şi Anca Irimia, organizator comunitar, ambele absolvente ale Professional Fellows, care vor împărtăşi experienţa din SUA şi din proiectele cu grupuri de abilităţi mixte, precum
inspectori pentru accesibilitate.

Scopul acestui atelier este ca cetăţenii cu mobilitate redusă să fie mai încrezători şi să lupte pentru drepturile lor, iar Focşaniul să devină un oraş mai responsabil.

Dacă suferiţi de o dizabilitate locomotorie sau sunteţi aparţinătorul unei asemenea persoane vă invităm la atelierul “Vrem un Focşani fără bariere!”. Participarea se face în urma înscrierii la acest link:https://forms.gle/h1qrP3Ady9Z6tS377

Locaţia şi programul vor fi furnizate ulterior de organizatori. Pentru informaţii
suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresele de e-mail eutusieifocsani@gmail.com , contact@dizabil.eu sau la numerele de telefon 0723 612544 (Iuliana Negoiţă) sau 0744217031 (Silvia Nichita).

Potrivit statisticilor DGASPC, în judetul Vrancea locuiesc 19.000 persoane cu dizabilităţi, dintre care aproximativ 23% suferă de diferite dizabilităţi locomotorii. Câţi dintre aceştia pot fi văzuţi în spaţiile publice? Foarte puţini, întrucât le lipsesc facilităţile urbane pentru a duce o viaţă independentă.

Conform statisticilor europene, peste 80 de milioane de persoane, reprezentând aproximativ 16% din totalul populaţiei UE, au o dizabilitate, de la o formă uşoară până la una gravă, incluzând aici şi persoanele cu probleme de sănătate mintală. Persoanele cu dizabilităţi reprezintă un grup vulnerabil, în rândul căruia rata sărăciei este cu 70% peste medie, iar nivelul de ocupare a forţei de muncă este, de asemenea, foarte scăzut.

Prin urmare, avem datoria de a oferi acestor persoane şansa de a discuta deschis despre problemele lor pentru ca apoi să putem atrage atenţia asupra neajunsurilor şi să încercăm să schimbăm ceva. Este nevoie de implicarea autorităţilor în realizarea accesibilităţii pentru asigurarea şanselor egale de participare şi respectare a demnităţii umane a persoanelor cu dizabilităţi.

proiect dizabilitati

 În cadrul proiectului #ActivămFocşaniul, derulat de Asociaţia „Eu, tu şi ei” ne dorim identificarea spaţiilor echipate din Focşani pentru persoanele cu dizabilităţi, aşa încât vă invităm să răspundeţi la următorul sondaj:
https://forms.gle/cotgNNR76GMuGuQeA

proiect dizabilitati
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite