FOTO Afacere cu bucate ca pe vremea bunicului. „Oamenii vor să mănânce mai bine, mai sănătos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preparatele ajung la afumătoarea cu lemne
Preparatele ajung la afumătoarea cu lemne

Măcelăria lăsată moştenire de moş Ilie este o afacere de familie unde carnea de pasăre şi de porc se prepară după reţete tradiţionale, de acum o sută de ani.

GALERIE FOTO

În perioada interbelică, în comuna Răcoasa, din judeţul Vrancea, loc încărcat de istorie, exista un măcelar recunoscut pentru modul în care acesta preara carnea. Îl chema Ilie şi avea acasă o carmangerie căutată de localnici şi oamenii din împrejurimi, îndeosebi datorită meşteşugului proprietarului.

Afacerea i-a fost închisă de comunişti, dar nepoţii lui Ilie au dorit să ducă mai departe această tradiţie din familie, astfel că în această vară au deschis o afacere cu preparate din carne realizate după metode tradiţionale din zona Răcoasa. 

Nici nu le-a fost greu să-i pună un nume atelierului de lucru, cum altfel decât  „Moş Ilie Măcelarul”.

“Bunicul era casapul satului. Aşa i se spunea atunci măcelarului. Avea stână, avea vaci, adică materia primă pentru produsele pe care le făcea din carne. Avea nişte reţete nemaipomenite, pe care noi, în familie, le-am folosit şi după ce el nu a mai fost. Acest lucru m-a inspirat să deschid o afacere şi să-i dau numele bunicului”, spune George Iamandi, administratorul măcelăriei.

Punctul de lucru al măcelăriei este la Răcoasa, acolo unde George Iamandi se ocupă, cât este ziua de lungă, de tranşarea carcaselor de carne şi pregătirea lor după reţetele străbunului său.

macelarie

"Avem reţete pe care le respectăm întocmai. Totul este natural. Folosim carne crudă, condimente, în funcţie de specialitatea care se pregăteşte. După preparare, produsele sunt scoase şi puse la afumătoarea cu lemne. Nu folosim nitriţi, aditivi, aşa cum fac cei care lucrează industrial", spune administratorul.

Măcelăria lui Moş Ilie foloseşte doar carne de porc şi pasăre. Din porc se obţin muşchiul şi ceafa afumată, pastramă, kaiser, cârnaţi de porc afumaţi, scăriţă şi ciolan afumat, iar din pasăre se prepară cârnaţi, piept de pui, pulpă de pui afumată şi pastramă din piept de pui dezosat şi fără pieliţă. Produsele sunt valorificate prin cele două magazine pe care administratorul le deţine în Focşani.

macelaria mos ilie

“Clienţii noştri sunt în general oameni cu venituri medii, dar pot să vă spun, fără să exagerez cu nimic, că vin foarte mulţi pensionari care îmi spun că preferă să cumpere mai puţin şi mai bun. Le-am şi demonstrat că pot mânca mai bine şi mai sănătos fără să-i coste nimic în plus faţă de ce cumpărau în mod obişnuit”, mai spune George Iamandi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite