FOTO Întâmplarea reală după care s-a turnat filmul „Secretul lui Bachus“. Ce conţinea biletul găsit asupra unuia dintre membrii reţelei de delapidatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Dinică şi Ştefan Mihăilescu Brăila, protagoniştii filmului
Gheorghe Dinică şi Ştefan Mihăilescu Brăila, protagoniştii filmului

Un caz celebru, care a avut conexiuni cu o zonă de podgorie din judeţul Vrancea, unde anchetatorii au stabilit că se petreceau lucruri necinstite, a inspirat realizarea acestui film.

La sfârşitul anilor '70, lumea producătorilor de vinuri din România a fost zguduită de un caz fără precedent de delapidare, denumit la vremea respectivă “dosarul Vinul”, care s-a sfârşit cu condamnarea la moarte a lui Gheorghe Ştefănescu.

Timp de şapte ani, între 1971 şi 1978, acest Ştefănescu, şef al Depozitului de vinuri şi rachiuri din Bucureşti, expert în producerea de vinuri, a pus bazele unei afaceri necurate cu vin, reuşind să dea statului o gaură de peste 5,5 milioane de lei.

Acesta a fost arestat în 1978, iar în acelaşi timp au fost ridicaţi şi câţiva şefi de cramă de la trustul IAS Coteşti, în frunte cu directorul Stănică Dumbravă, care ar fi livrat vinul spre Bucureşti. Şefii de crame şi contabilul şef au fost condamnaţi la puşcărie, pentru delapidare, iar directorul Dumbravă a făcut doi ani de puşcărie pentru neglijenţă în serviciu. După acest caz s-a turnat filmul “Secretul lui Bachus”, rolul directorului Dumbravă fiind jucat de marele actor Gheorghe Dinică.

La Arhivele Naţionale Vrancea se găseşte un bilet scris în acea perioadă de Stănică Dumbravă, despre care anchetatorii au menţionat că ar fi fost adresat către un anume Grecu Gheorghe, tehnician de vinificaţie, şef de cramă în cadrul I.A.S Coteşti, care era acuzat că ar comite fapte necinstite şi este susţinut de directorul Dumbravă. Biletul a fost găsit asupra tehnicianului în anul 1977, în urma unei sesizări anonime din iulie 1977, adresată conducerii P.C.R.

“Georgică! Îmi pare rău că nici pe mine nu vrei să mă asculţi. Te-am ajutat şi te ajut mai mult ca pe un frate. Îmi pare rău, dar îţi spun eu acum pentru ultima dată, pentru a te realiza ai nevoie de TINE şi de VOINŢA ta. Dacă nu eşti cuminte sunt nevoit SĂ RIDIC MÂNA MEA PROTECTOARE DE PE TINE.TU VREI ? Dacă nu vrei atunci înainte de a pune mâna pe paharul cu orice fel de băutură alcoolică scoate aceasta din buzunarul din dreptul inimii şi citeşte. Este OARE GREU ? IA ÎNCEARCĂ. Fără să crezi cu uzez de o falsă modestie îţi spun: ascultă şi un OM. Te-aş ruga să ţii permanent această carte de vizită salvatoare în buzunar şi n-o arata la nimeni. Dumbravă Stanică”.

În sesizare se menţiona că tehnicianul avea o avere pe care nu o putea justifica, avea amante, făcea scandal în familie.

Comisia de Judecata din cadrul PCR Vrancea a analizat scrisoarea şi a concluzionat că aspectele care îl priveau pe acesta nu s-ar confirma în totalitate şi nici chiar biletul tovarăşului director al IAS Coteşti nu ar fi fost adresat lui, cu toate că a fost găsit în propriul buzunar.

De altfel, la anchetă, Stănică Dumbravă a mărturisit că biletul era adresat fratelui său, Dumbravă Gheorghe, responsabil la laboratorul de carmangerie Vrancea, în perioada când acesta începuse să consume băuturi alcoolice în mod excesiv, lipsind de la serviciu, fapt care îi afecta viaţa de familie.

Comisia de judecată locală fost blândă, dar cazul a fost raportat la Bucureşti ca fiind soluţionat. Ulterior, Miliţia Capitalei a pus cap la cap toate aspectele, ajungând la concluzia că există o legătură între şeful IAS Coteşti, tehnicianul său şi şeful de depozit Gheorghe Ştefănescu.

Stănică Dumbravă a murit în anul 2011. La puţin timp după moarte, fiica sa, care la rândul ei nu mai este astăzi în viaţă, a dezvăluit într-un interviu în presa locală şi acest episod al arestării tatălui ei.

“Taica se înconjurase de oameni mari dar care până la urmă, ca şi pe Cezar, l-au trădat. A plătit cu ani de libertate ospeţele ce i se cereau a fi organizate. La vremea aceea apăruse un falsificator de vinuri, pe nume Ştefănescu. S-a făcut chiar şi un film pe această temă, iar Ştefănescu, care a fost condamnat la moarte, a fost interpretat de Ştefan Mihăilescu Brăila. Tatăl meu a fost tras la răspundere pentru neglijenţă din pricina colaboratorilor săi care făceau parte din această mafie. A fost introdus în filmul “Secretul lui Bachus”, bineînţeles, ca un personaj alterat de la adevăr, interpretat de marele şi regretatul Gheorghe Dinică, în rolul inginerului agronom”, povestea Any Marie Drollinger pentru Ziarul de Vrancea.

De menţionat că adevăratul artizan al delapidării, Gheorghe Ştefănescu a fost executat la 4 decembrie 1981 la închisoarea Jilava. El s-a străduit să-şi strămute pedeapsa în închisoare pe viaţă, dar nu a reuşit.

"Secretul lui Bachus" cluj. foto captura video

“Acţionând fără jenă, pentru organizarea marilor afaceri şi ascunzând averi mari, manifestându se ca un capitalist, care nu are nimic în comun cu societatea noastră, urmează ca instanţa, pentru infracţiunea de delapidare cu consecinţe deosebit de grave pentru avuţia tării, să aplice inculpatului Ştefănescu Gheorghe pedeapsa cu moartea şi confiscarea averii", se arată în sentinţa de condamnare la moarte.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite