FOTO În ajunul Primului Război Mondial, autorităţile din Focşani învăţau localnicii cum să doboare aeroplanele inamice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acum 100 de ani, avioanele erau o raritate FOTO: Wikipedia
Acum 100 de ani, avioanele erau o raritate FOTO: Wikipedia

Pe atunci aparatele de zbor erau cel puţin o curiozitate, în condiţiile în care automobilul îşi făcuse apariţia de puţin timp.

Până la data izbucnirii primei conflagraţii mondiale, istoria aparatelor de zbor menţionează concret anul 1903 când s-au efectuat primele zboruri. Deşi reprezenta tehnica cea mai avansată a vremii, „The Flyer” (Zburătorul), invenţia Fraţilor Wright,  nu putea decola prin mijloace proprii, fiind catapultat de pe o pistă din lemn.

Un interesant act oficial, o Ordonanţa pronunţată de Primăria Focşani prin semnătura primarului Ştefan Graur în ajunul primului război, face referire la cum se pregăteau autorităţile din Focşani în preajma Primului Război Mondial la atacurile aeriene.

Iată ce consemna primarului oraşului Focşani în Publicaţia instituţiei pe care o conducea cu referire la atacurile aeriene pe care, războiul ce bătea la uşă, le putea aduce şi deasupra oraşului Focşani.

„Orice funcţionar public şi orice locuitor este îndatorat a semnala în momentul în care au văzut apărând, în apropierea oraşului, vreun aeroplan pentru a putea fi întâmpinat, recunoscut urmărit şi anunţat mai departe. Martorii vor transmite obligatoriu forma şi natura aparatului, înălţimea la care a fost văzut, direcţiunea din care venea şi aceia spre care se îndreptă. Recunoaşterea aparatelor se va face pe deoparte prin silueta formelor aparatelor ce Ministerul de Război are în serviciu, iar pe de altă parte prin Tricolorul Naţional aşezat în formă de cercuri pe aripile aparatului şi în benţi pe coada lor. Pentru recunoaşterea aparatelor se va întrebuinţa totdeauna binoclul, mai ales când ele se găsesc la înălţimi sau la depărtări mari”.

2

Ordonanţa continua cu alte instrucţiuni, atunci foarte serioase, azi, cel puţin hazlii, precum aceasta: „când un avion inamic aterizează (se aşează pe pământ) toate autorităţile din acest oraş precum şi orice locuitor este obligat de a-l ataca şi împiedica de a mai zbura. Cel mai simplu şi expeditiv mijloc este de a-i tăia (distruge) parte din sârmele ce merg în lungul aparatului (de la cap spre coadă ) sau a distruge partea dinapoi a aparatului. Aviatorii vor fi arestaţi şi puşi sub pază , iar aparatul ancorat cu frânghii, astfel ca să nu poată fi ridicat sau trântit de vânt . Se va anunţa apoi autoritatea militară care va lua măsuri pentru ridicarea aviatorilor şi a aparatului şi predarea celor în drept”.

Mai putuţi citi:

FOTO Focşaniul acum 100 de ani, în imagini şi fapte

FOTO Obştile din Vrancea au însemnat acum 100 de ani cea mai strălucită formă de democraţie sătească



 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite