VIDEO Fostul poliţist care a scris o carte de povestiri destinată copiilor bolnavi de diabet: „Mama mea a plecat la Ceruri din cauza unor afecţiuni de nutriţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Muşat Mureşanu
Daniel Muşat Mureşanu

Daniel Muşat Mureşanu are 55 de ani şi a scris o carte de povestiri cu personajele reale care au suferit din cauza diabetului.

Daniel Muşat Mureşanu este un fost poliţist care, după ce a ieşit la pensie, în urmă cu mai muţi ani, şi-a descoperit vocaţia de scriitor.

De altfel, încă din adolescenţă a cochetat cu lumea artistică, ba în calitate de elev-actor, ba de autor de texte în reviste şcolare.

Fostul poliţist a debutat însă literar în această primăvară, cu o carte despre oraşul vechi, pe care l-a cunoscut foarte bine, iar la începutul acestei luni a scris cartea „Povestiri pentru copii dulci”, care conţine 25 de povestioare cu personaje reale şi pe care autorul a dorit să o dedice atât mamei sale, care s-a stins prematur din viaţă, la doar 52 de ani, din cauza diabetului.

Este o carte care vine în ajutorul copiilor cu diabet, prezentându-le, într-o manieră interesantă şi captivantă, poveştile reale ale unor oameni mari care s-au luptat cu aceleaşi afecţiuni.

Practic, prin poveştile sale autorul îi învaţă pe copii să fie stăpânii propriilor porniri. Cartea „Povestiri pentru copii dulci” conţine 25 de episoade cu personaje reale iar colecţia de povestiri au donată de autor tuturor micuţilor care suferă de această afecţiune.

daniel muresan

"Baza acestei cărţi pleacă de la o întâmplare reală. De altfel, tot cuprinsul acestei cărţi conţine întâmplări şi trăiri reale. Totul a pornit de la mama mea, Lucreţia, care din păcate la vârsta de 52 de ani, a plecat la Ceruri din cauza unor afecţiuni de nutriţie. Pe vremea aceea era un tratament bun, dar nu atât de performant ca cele care există în ziua de astăzi. Mama a fost complexată de ideea de a face insulină. Refuzând acest lucru, boala s-a complicat şi în final a ajuns în Ceruri. Pornirea acestei cărticele este mama. Nu este o carte tristă", ţine să ne asigure autorul (foto).

Cartea se doreşte a fi un îndemn la o viaţă echilibrată iar, din parcurgerea povestioarelor scrise de Daniel Muşat Mureşanu îi regăsim, printre personajele cărţii, pe regretatul psiholog Hanibal Dumitraşcu, coleg de bancă din şcoala generală şi liceu al autorului, care a decedat anul acesta tot din cauza diabetului, dar şi alţi câţiva eroi vii ai copiilor care se tratează de diabet, cum ar fi neuropsihiatrul Mircea Lăzărean, "Prietena dinţilor albi", doctorul stomatolog Raluca Cărăuşu sau "Zâna copiilor dulci", doctorul diabetolog Gina Scutaru de la Centrul Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani.

În evidenţele Centrul Judeţean de Diabet Vrancea se află peste 50 de copii cu această afecţiune. Medicii spun că, din fericire, chiar dacă pare greu de crezut, diabetul este o boală care este tratată cu prioritate în sistemul medicul din România poate şi din cauza numărului mare de bolnavi.

"S-a făcut un prim studiu în România care arată că de fapt 11% din populaţie este cu diabet zaharat şi pe lângă aceştia mai există 1,5 milioane de pacienţi nediagnosticaţi sau cu prediabet. Este consecinţa stilului de viaţă care s-a modificat permanent. Suntem din ce în ce mai sedentari, mâncăm din ce în ce mai multe produse rafinate şi atunci toate lucrurile acestea duc la dereglări metabolice, diabet şi alte boli", potrivit doctoriţei Gina Monica Scutaru.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite