Focşaniul, un oraş poluat cu pulberi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Focşani este menţionat într-un raport de către ministrul Mediului printre aglomerările urbane care sunt afectate de poluare. Principalele surse care afectează calitatea aerului din oraş sunt, potrivit autorităţilor, centralele termice şi transportul rutier.

Oraşul de pe Milcov se află în plutonul fruntaş al localităţilor din ţară unde măsurătorile făcute de Protecţia Mediului arată că s-au depăşit concentraţiiile de pulberi în suspensie, denumite oficial şi PM 10.

Situaţia pare oarecum curioasă, ţinând cont de faptul că oraşul nu mai este demult o zonă puternic industrializată, lucru care ar fi explicat poluarea.

Autorităţile spun însă că acum sursele sunt altele, fiind vorba de traficul rutier intens şi de centralele termice, în această din ultimă categorie intrând atât centralele de apartament, cât şi uzina de termoficare a oraşului.

image

„Am fost atenţionaţi de Ministerul Mediului asupra depăşirii limitelor de poluare admise. Situaţia nu este îngrijorătoare şi sunt şanse ca viitoarele măsurători să arate mai bine. Deja Primăria Focşani ne-a înştiinţat că ENET a dezafectat o instalaţie veche care polua mult. Ar mai fi ceva probleme cu partea de alimentare pe păcură, ţinând cont că acest combustibil generează pulbere în suspensie şi sulf", ne-a declarat Adrian Colin, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea.

Potrivit acestuia, la nivelul judeţului există un program de gestiune al calităţii aerului, care urmează să fie aprobat în şedinţa viitoare de Consiliul Judeţean Vrancea.

Schimbăm maşina cu bicicleta

Un alt factor de poluare este traficul rutier, situaţie pentru care Primăria Focşani spune că are rezolvare.



„Acum refacem trotuarele din cartierul Sud şi vom crea piste de biciclete de la intrarea în oraş şi până în centru. Consider că sunt mulţi cetăţeni care datorită scumpirii combustibilului vor prefera să folosească bicicleta ca mijloc de transport", oferă soluţia primarul Decebal Bacinschi.

image

Acesta mai spune că are în vedere şi construirea de parcuri pe terenuri care au aparţinut armatei. Localnicii sunt conştienţi asupra pericolului pe care îl prezintă poluarea asupra sănătăţii, dar spun că nu la ei sunt pârghiile.

„Noroc cu ploile astea, care mai spală din praful care ne sufocă. Eu zic că sunt legi pentru mediu, însă trebuie doar bunăvoinţă pentru a fi respectate", spune Alecsandrina Bălan, din Focşani.

În acest timp, cei care vor să afle despre cât de curat este aerul din Focşani nu au altă şansă să se informeze decât de pe internet, consultând site-ul APM Vrancea, asta pentru că panoul electronic din centrul oraşului, care prezenta cifre cu privire la calitatea aerului, este stricat de câteva luni bune. Probabil poluarea l-a dat şi pe el peste cap.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite