Focşani: Vasile Lefter este un magister fără vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul focşănean este pasionat de limba spaniolă
Profesorul focşănean este pasionat de limba spaniolă

Profesorului focşănean i se datorează întroducerea în instituţiile de învăţământ a studiului limbii spaniole, ca disciplină opţională.

Profil
Născut. 15 ianuarie 1941, comuna Gugeşti, juteţul Vrancea
Studii. Facultatea de Filologie - Univ. „Al. I. Cuza" Iaşi
Ocupaţie. Profesor Liceul „Spiru Haret", Focşani
Familia. Căsătorit, două fete

Sonoritatea limbii spaniole l-a vrăjit pe profesorul Vasile Lefter în anii de facultate, graţie profesorului său, care i-a descoperit interesul pentru studiul acestui grai.

„Pe atunci nu existau nici cărţi, nici dicţionare şi îmi copiam de mână textele dactilografiate de profesorul Ştefan Lazăr. Citeam ce îmi cădea în mână şi învăţam tot timpul cuvinte noi. Soţia mea spune că a fost impresionată de cât de conştiincios eram", mărturiseşte profesorul focşănean.

Pentru că la vremea aceea nici nu se făcea vorbire de limbă spaniolă în şcoli, a trebuit să treacă trei decenii ca Vasile Lefter să-şi vadă visul cu ochii.

Spijinit de inspectoratul şcolar, în 1995 a introdus studiul limbii spaniole la Şcoala Nr. 3, deşi meseria sa de bază este profesor de limba română. A ţinut corespondenţă aproape un an pe această temă cu Ambasada Spaniei şi în 1996 a obţinut o bursă de vară la Şcoala Diplomatică din Madrid.

„Am fost selectaţi doar cinci profesori din toată ţara. Îmi împlineam un vis din tinereţe şi anume să văd Spania la ea acasă şi să fac cunoştinţă cu ceea ce reprezintă cultura civilizaţiei spaniole. Timp de o lună am urmat cursuri intensive de cultură şi limbă şi am vizitat toate muzeele mari din Madrid. Atunci mi-a venit ideea să deschid la Focşani <<Centrul de Deschidere Hispanică>>", ne-a precizat Vasile Lefter.

Sute de tineri au învăţat limba spaniolă

Prin acest centru s-au instruit în mod gratuit, ani la rând, sute de tineri, care au primit certificate de asistenţă care i-au ajutat în viaţă.

„Era o nebunie la vremea aceea. Aveam serii întregi de cursanţi, în special din rândul elevilor. Aşa s-a reuşit introducerea limbii spaniole la Liceul Pedagogic „Spiru Haret", ca obiect opţional, disciplină care se studiază şi în ziua de azi. În fiecare an, de Ziua Spaniei, organizăm spectacole deosebite şi anul trecut am avut plăcerea să fim vizitaţi de ambasadorul Spaniei la Bucureşti", rememorează cu plăcere momentele frumoase realizate în limba lui Cervantes.

În ultimul an, profesorul Vasile Lefter a reuşit să meargă de două ori în Spania cu elevii săi, mândrindu-se cu faptul că o fotografie a grupului pe care l-a condus a apărut pe prima pagină în celebrul cotidian spaniol „El Pais".

„Avem o relaţie solidă cu centrul internaţional de schimburi şcolare din Madrid. Noi suntem cei mai aşteptaţi, pentru că elevii noştri vorbesc şi înţeleg bine limba spaniolă şi se comportă admirabil", mai spune profesorul Vasile Lefter.

Întrebări şi răspunsuri

Mai aveţi îndeletnicirea scrisului?

După apariţia celor trei cărţi ale mele, „Reflecţii", „Eu, cetăţeanul..." şi „Gugeşti - arc peste timp", acum m-am apucat de nuvelistică. Mă exprim mai bine pentru că pot aborda o mulţime de teme. Scriu o nuvelistică mai stranie, cu infiltrări romantice şi cu neprevăzut, lucruri şocante.

Ce loc ocupă teatrul în viaţa dumneavoastră?

Puţină lume ştie că împreună cu regretaţii Costel Apostolescu şi Vasile Onesciuc am iniţiat Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni. Teatrul este o pasiune veche şi în facultate am jucat teatru la Iaşi şi Braşov, sub îndrumarea maestrului Mişu Fotino. Ca profesor, am pus în scenă cel puţin 15 piese pentru elevi.

Ce-i place

Îmi place să cunosc oameni, să stau de vorbă pe teme culturale şi să învăţ tot timpul. Niciodată nu m-am plictisit de carte. De fapt, nu pot să stau fără să citesc o carte, un articol literar. Îmi place sportul, în special atletismul. Îmi place foarte mult meseria de profesor. Mi-ar fi plăcut să cânt, dar nu mă ajută vocea.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna şi de aceea nu ştiu să mint. Dacă spun ceva neadevărat mă trădez singur şi la următoarea frază spun adevărul. Nu-mi place fariseismul, prefăcătoria şi nici să fiu singur.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite