Focşani: Strugurii de Vrancea, daţi de pomană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşani: Strugurii de Vrancea, daţi de pomană
Focşani: Strugurii de Vrancea, daţi de pomană

Viticultorii se plâng că, de trei ani încoace, legile aplicate în sectorul viti-vinicol le „confiscă” tot profitul. Cultivatorii de viţă de vie se declară în pragul falimentului, pentru că, spun ei, sunt nevoiţi să-şi vândă strugurii,  pe mai nimic. Disperaţi, mulţi  se gândesc să renunţe. Ieri au pichetat sediul DADR cu o cruce şi un sicriu, semn că viticultura e în moarte clinică.

La 39 de ani, Valentin Copaci din comuna Jariştea se ocupă de viticultură. Face asta de 20 de ani pe via moştenită de la bunicul său: 6,8 ha. Se teme însă că, în curând, va fi nevoit să lase pârloagă pământul primit de la străbunul său deoarece, de ceva timp, nu îşi mai scoate din vânzarea strugurilor nici banii pe care îi investeşte.

Viticultorul intenţionează să protesteze în faţa autotorităţilor cu ocazia sărbătorii viei şi vinului, “Bachus - 2009” care va avea loc peste două zile la Focşani. El se plânge că, odată cu apariţia Legii Viei şi Vinului din 2004, a pierdut tot profitul de 5.000 de lei la hectar pe care îl obţinea în fiecare an. Acum chiar pune bani din buzunar pentru a reuşi să îşi lucreze plantaţiile cu viţă de vie.


45 de bani kilogramul de struguri

Declinul viticulturii din ultimii ani a fost provocat de preţul derizoriu impus de marii procesatori pe piaţă: 45 de bani, în cazuri fericite - faţă de 80 de bani cât era în urmă cu cinci ani. Asta înseamnă exact jumătate din cât are nevoie podgoreanul doar pentru a-şi scoate investiţia pe care o face în lucrările de arat, stropit şi banii cu care plăteşte zilierii la legat şi la cules.
“Pieţe de desfacere nu avem. Nu ne putem vinde nici vinul, nici strugurii, decât dacă avem act de persoană fizică autorizată sau pentru persoană juridică. Oricum am face, tot la marii procesatori ajungem”, spune cu amărăciune Valentin Copaci.

Ameniţaţi de vinurile “din prafuri”

Viticultorul cere autorităţilor redarea dreptului gospodăriei ţărăneşti să îşi vândă strugurii şi vinul, un preţ minim garantat la kilogramul de struguri, dar şi eliminarea carnetului de viticultor care presupune impozitarerea cu 2% din valoarea strugurilor doar a micilor producători.
“Noi cerem accizarea băuturilor nedistilate, care ne fac concurenţă neloială. Un vin făcut cu apă şi coloranţi îţi permiţi să îl dai la jumătate de preţ, dar un vin natural nu, pentru că investeşti mulţi bani în vie”, se plânge viticultorul.

8.000 de ha de vie pârloagă


Podgorenii din judeţul Vrancea deţin 25.000 de ha de viţă de vie nobilă, adică 10% din arealul viticol la nivel naţional. Peste 100.000 de oameni trăiesc în Vrancea din viticultură dar tot mai mulţi ameninţă că îşi vor lăsa pământurile nelucrate. În ultimii ani, peste 8.000 de hectare de viţă de vie au fost lăsate pârloagă.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite