Focşani: Profesorii “conservă” elevii ca să-şi ţină posturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre directorii şcolilor din Vrancea fentează în fiecare an situaţia abandonului, preferând să declare elevii ca fiind repetenţi. Situaţia se întâlneşte în special la şcolile cu puţini elevi din Focşani, dar şi la cele din mediul rural acolo unde numărul elevilor este la limita legală, de 150.

Una dintre şcolile aflate în centrul Focşanilor se află la limita legală cu numărul de elevi, fiind în pericol să-şi piardă personalitatea juridică.

Mai citiţi şi: „Luptătorii” de-o şchioapă umplu net-caffe-urile

Are puţin peste 300 de copii înmatriculaţi şi orice pas greşit înseamnă desfiinţarea sau, în cel mai bun caz, preluarea de către o altă unitate educaţională din aceeaşi zonă.

Sebastian Alexe, fost elev al acestei şcoli, a plecat în Italia împreună cu părinţii în primăvara lui 2009.

Chiar dacă nu s-a mai prezentat la cursuri, acesta nu figura la sfârşitul anului şcolar la rubrica abandonuri, fiind lăsat repetent.

Asta s-a întâmplat deoarece, în cazul lui Sebastian, regulamentul a permis reînscrierea pentru un nou an şcolar.

Declararea abandonului cursurilor a fost făcută abia acum, deşi dirgintele clasei ştia clar încă din vara lui 2009 că nu mai revine la şcoală. „Eu am anunţat că nu voi mai aduce copilul la şcoală. Ne-am stabilit în Italia şi Sebastian a început cursurile aici. Se descurcă bine pentru că în România se învaţă mai bine. Mai are ceva dificultăţi cu limba italiană pe care nu o stăpâneşte foarte bine", ne-a declarat Viorel Alexe, tatăl lui Sebastian.

"Dacă vom găsi vinovaţii, aceştia vor plăti drastic"

Inspectorul general al IŞJ Vrancea, Iordache Bostan, recunoaşte că şi-a trimis inspectorii pentru a urmări la faţa locului şi acest aspect. "Cine face asta încalcă grav legea. Am auzit şi eu zvonuri despre aceste cazuri. Inspectorii de specialitate sunt în control la şcolile de teritoriu şi vor verifica la sânge dacă numărul elevilor trecuţi în catalog coincide cu cel real, din clase. Se va vedea exact dacă cei care au fost lăsaţi repetenţi mai vin la şcoală sau s-a umblat cu tertipuri", a declarat Bostan.

Astfel se va vedea dacă prin aceste metode, unii directori reuşesc să-şi menţină clasele, deşi numărul real de elevi prezenţi la şcoală ar duce la desfiinţarea de catedre, mai ales în mediul rural. "Pe unii elevi îi lăsăm repetenţi pentru că au fost cazuri în care au revenit la cursuri. Cei care însă depăşesc o anumită perioadă impusă de regulament sunt trecuţi la abandon şcolar", ne-a declarat Voica Costache, drectoarea Şcolii din Slobozia Bradului.

Din cei peste 900 de elevi repetenţi din anul şcolar 2008-2009, mai bine de 30% au abandonat şcoala.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite