Focşani: (PORTRET) Gheorghe Mocanu este poliţistul din Uniunea Scriitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Mocanu a publicat trei cărţi
Gheorghe Mocanu a publicat trei cărţi

A cercetat crime iar acum investighează fraude la Poliţia Judeţeană. Are ca pasiuni pictura şi muzica iar în ultimii şase ani a publicat trei cărţi considerate deosebit de valoroase.

Profil
Născut. 1 ianuarie 1962, comuna Jariştea, judeţul Vrancea
Studii. Facultăţile de Drept şi de Filozofie-Jurnalism Bucureşti
Ocupaţia. Comisar de poliţie - Serviciul de Investigare a Fraudelor - IPJ Vrancea
Familie. Căsătorit, doi copii

Citiţi şi: Virgil Panait este opticianul care trăieşte prin poezie

Ofiţerul de poliţie Gheorghe Mocanu este un personaj total atipic printre colegii săi de muncă, asta pentru că natura l-a înzestrat cu foarte multe calităţi.

În afara faptului că este un poliţist model, meserie care i-a adus numeroase satisfacţii profesionale, Gheorghe Mocanu poate fi considerat şi un muzician de succes, dar la fel de bine poate fi inclus şi în categoria scriitorilor deja consacraţi ai Vrancei.

Pe plan extraprofesional a început însă prin a cocheta cu pictura în ulei, fiind autorul a două expoziţii personale. A urmat o perioadă în care a fost atras de muzică.

„În 2004 am lansat un album de muzică uşoară, intitulat "Maria", care s-a vândut în 2.000 de exemplare şi în care am avut o triplă calitate: de compozitor, textier şi interpret. Graţie acestui album au avut onoarea la vremea respectivă să fiu invitat de două ori în direct la televiziunile naţionale", povesteşte Gheorghe Mocanu.

După aceste episoade frumoase din viaţa sa, poliţistul a înlocuit pensula şi notele muzicale cu tocul de scris, fiind atras de proză, astfel că într-un interval scurt de timp a reuşit performanţa de a fi primit cu unanimitate de voturi în selectul club al membrilor Uniunii Scriitorilor din România. Şi nu oricum, ci scriind trei cărţi de excepţie, bine apreciate de critica de specialitate.

Un scriitor modern

Primul roman s-a intitulat „Borta", care tratează o temă neabordată de alţi scriitori, respectiv viaţa mocanilor din ţinutul Vrancei. În 2006 îi apare „Pe uliţele vântului", o culegere de povestiri scurte din Vrancea urmând ca în anul 2008 să schimbe total registrul, scriind un roman psihologic, de introspecţie şi analiză, intitulat „Hematomul roşu", carte cu care i-a cucerit nu numai pe critici, ci şi publicul.

„Am vrut să demonstrez că nu sunt numai un scriitor al spaţiului rural, ci că ştiu să scriu modern. Pentru această carte m-am documentat foarte serios, mai ales în ce priveşte domeniul medical. Recunosc că experienţa de 27 de ani de muncă în poliţie m-a ajutat enorm în scrierea cărţii", precizează Gheorghe Mocanu.

Scrierile şi le împărtăşeşte cu colegii de cenaclu literar şi nu a publicat nimic fără consultarea acestora. În calitate de redactor la „Oglinda literară" se ocupă de realizarea rubricii lunare „Revista revistelor culturale", astfel că are sarcina deloc uşoară de a citi toate publicaţiile literare din ţară. Lucru care, recunoaşte, îi prinde bine, pentru că îl ajută să văd ce este actual în literatură.

Întrebări şi răspunsuri

Vă moşteneşte cineva talentul artistic în familie?


Zicala „aşchia nu sare departe de trunchi" e valabil şi în familia mea. Am două fete care-mi seamănă din acest punct de vedere. Cea mare, care are 19 ani, a intrat prima pe ţară la Conservator şi îi întrevăd o carieră strălucită, iar cea mică este încă elevă la Liceul de Arte, fiind pasionată de pictură.

Cum se împacă munca de poliţist cu activitatea literară?

Se împacă perfect. Am căutat tot timpul să fiu corect la serviciu, să fiu dintre cei mai buni, să nu mi se poată reproşa că nu mi-am făcut treaba din cauza preocupărilor extraprofesionale.

Ce-i place

Îmi place literatura, lectura, anturajul prietenilor, sportul, în special fotbalul şi box-ul, dar şi şedinţele de cenaclu literar.

Ce nu-i place

Nu-mi place realitatea zilei de azi. Nu-mi place că oamenii s-au robotizat şi nu mai au suflet, faptul că interesul domină întreaga existenţă unamă, ascensiunea falsă de valori. Aş vrea să scăpăm odată pentru totdeauna de sintagmele "lasă că merge şi aşa" sau "lasă că vedem mâine ce vom face", cuvinte pe care neamţul nu le-ar rosti niciodată.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite