Focşani: Focşănenii pleacă pe capete în Italia şi Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focşani: Focşănenii pleacă pe capete în Italia şi Spania
Focşani: Focşănenii pleacă pe capete în Italia şi Spania

Pentru că nu îşi găsesc loc de muncă în România, mulţi preferă să înfrunte criza pe meleaguri străine.

În fiecare săptămână, din Focşani, pleacă zeci de autocare în Italia şi Spania cu sute de oameni care merg la muncă pentru a-şi întreţine familiile rămase acasă.


Mulţi dintre focşănenii care de ani de zile muncesc în străinătate recunosc acum că lucrează şi la „negru” în Italia şi Spania, pentru că şi acolo se resimte criza. Spun însă că în România nu se poate tră normal, lucru care îi face să ia această decizie. Marcel Buruiană a învăţat drumul spre Italia de acum 15 ani şi nu se gândeşte să renunţe chiar dacă munca în Peninsulă îl ţine departe de ai săi destul de mult timp.


„Iau la „negru” peste 900 de euro pe lună. Plătesc 350 de euro chiria, dar tot îmi ămân bani să trimit şi acasă. Am  venit acasă de câteva săptmâni, dar mi-am cheltuit toţi banii şi tot nu am reuşit să mă angajez. Am găsit să lucrez ca zilier, dar sumele care mi s-au propus erau mizerabile.  În cel mai bun caz puteam ajune la un salariu luna de zece milioane de lei vechi”, spune „italianul” în vârstă de 35 de ani.

„Este incredibil ce se întâmplă în ţară. În Italia s-a terminat criza. Estea adevărat că nu mai am contract de muncă, asta pentru că nici lor nu le convine să dea la stat o rămadă de bani, dar trăiesc bine. Pot să-mi întreţin familia fără probleme. Le trimit bani acasă la finele fiecărei luni”, a conchis Buruiană înainte să se urce în autocar.




Focşănenii care pleacă în Italia şi Spania formează cel mai numeros colectiv de străini care contribuie la serviciile de asigurări sociale. Potrivit unui raport elaborat de Ministerul Muncii, aproape 390.000 de români, din care 40.000 de vrânceni au fost angajaţi anul trecut în Spania şi în Italia cu acte în regulă.

Cursele frecvente Focşani – Italia sau Focşani – Spania nu pot decât să le profite transportatorilor, care nu se feresc să spună că numărul celor care pleacă la mună în occident a crescut cu peste 30% faţă de anul trecut.
 

„Sunt foarte muţi care pleacă. Numărul lor a crescut considerabil. Sunt cu peste 30 la sută faţă de anul trecut. A venit şi criza asta şi i-a scos din minţi pe români. Nu se mai găseşe nicăieri de muncă. Mai mult, sunt multe firme mici care au dat faliment şi asta i-a determinat pe vrânceni să plece în străinătate pentru a munci”, a spus Nelu Başturea, reprezentat al unei societăţi de transport internaţional din Vrancea.
 Banii strănilor sunt buni, dar nu şi şcoala


Cei mai mulţi dintre focşănenii care îşi caută o soartă mai bună în străintate, îşi totuşi lasă copiii acasă, pentru a-şi continua studiile în România. Susţin că nu au încredere în ceea ce micuţi ar putea învăţa în şcolile străine, aşa că preferă să le asigure cu banii obţinuţi din munca la negru condiţii optime de a învăţa aici, în ţară.

„Mi-am adus copilul din nou în ţară pentru a-şi face studiile pentru că ăia de acolo se joacă cu plastlina şi în clasa cincea. Dn cauza asta a pierdut un an de şcoală. Acum, băiatul meu este în clasa a patra. Nu înţelegea nimic din materia ce i se preda aici şi s-a luat această decizie de compromis. Şcoala din România e mai bună”, a precizat Felicia Urzică.
 

 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite