Focşani / Portret: Romică Zăbrăuţeanu are în mânecă as-ul matematicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A publicat 15 culegeri de matematică, predă la catedră de 38 de ani însă îşi continuă activitatea cu aceeaşi plăcere. Nu a uitat însă nici perioada când juca fotbal şi cânta la violoncel.

Romică Zăbrăuţeanu face naveta din Odobeşti la Şcoala nr. 2 din Focşani pentru a preda elevilor matematica, ştiinţa ce îl preocupă de aproape 40 de ani. Nu se lasă impresionat de condiţia profesorilor de astăzi şi îşi face meseria cu multă dragoste şi pricepere.

Face parte an de an din comisia de examinare la capacitate şi a publicat până acum 15 culegeri în domeniu. Practic a elaborat aproape toate testele de evaluare din curricula şcolară.

"Am iubit prea mult lumea cifrelor ca să nu devin profesor de matematică. Mi-a plăcut să fac teste de evaluare pentru ca elevii să se poată pregăti mai bine pentru examene. Am tot fost întrebat de ce nu ţin contabilitate pentru a face mai mulţi bani, dar chestiunea cu banii este de altă factură. O plăcere mai mare ca aceea când ai în faţă o problemă şi o rezolvi nu este pentru mine", ne-a spus matematicianul.

Romică Zăbrăuţeanu mărturiseşte că l-au inspirat marii matematicieni ai lumii. Ca un profesor dedicat, a studiat îndeaproape lucrările concepute de aceştia.
"Mi-a plăcut întotdeauna Grigore Moisil. Pe lângă faptul că era un profesionist, era un om de mare fineţe şi foarte valoros pentru matematică - informatică", este de părere profesorul.

Plin de sinceritate, Romică Zăbrăuţeanu ne-a mărturisit că împărtăşeşte nemulţumirile colegilor săi vizavi de condiţia profesorului din ziua de astăzi, însă este de părere că de comportamentul elevilor responsabili sunt tot profesorii.

"Au dreptate profesorii când îşi spun of-ul. Este adevărat că nu suntem respectaţi. Se tot spune că avem foarte mult timp liber, dar nu este aşa. Cât despre reclamaţiile faţă de comportamentul elevilor cu profesorii sau că nu sunt atenţi la ore, acest lucru ţine doar de tine ca profesor cum îi formezi. Fiecare profesor are o tehnică. Mai întâi trebuie să respecţi tu ca să fii respectat. Dacă nu vii cu drag la şcoală, mai degrabă nu vii", spune Zăbrăuţeanu.

Fotbal şi violoncel

Persoană complexă, profesorul îşi aminteşte cu plăcere de perioada când practica intens fotbal şi tenis de câmp. Dar şi când cânta la violoncel. "În şcoală cântam la violoncel şi chiar foarte bine. La toate serbările cântam. Dar am renunţat pentru că eram foarte furios că nu mă lăsau să joc fotbal că mă ţineau să iau lecţii de violoncel şi am renunţat. A primat sportul", ne-a mărturist acesta.

Permanent activ, Romică Zăbrăuţeanu a început de câţiva ani să joace Sudoku. Participă la concursuri în fiecare an însă deocamdată pe plan local.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce alte planuri de viitor mai aveţi?

Primul plan este, desigur, acela de a fi un model pentru elevii mei, cărora să le inspir dragostea pentru matematică şi să îi învăţ să fie oameni. Vreau să merg cu echipa mea la concursuri naţionale de Sudoku.

V-aţi gândit şi la alte discipline?

Sunt diriginte şi îmi face o mare plăcere pentru că ador să vorbesc cu elevii. În foarte multe cazuri, mintea lor este fascinantă, au multe idei. Contează apropierea de elevi pentru că aşa îi formezi dar nu aş preda altceva. Şi acum dacă aş lua-o de la început, tot matematică aş preda.

Ce-i place:

Am iubit întotdeauna copiii şi vin cu drag la şcoală pentru ei. Îmi place să comunic cu ei. Dacă nu te cobori la nivelul de vârstă nu reuşeşti să faci nimic. Trebuie să îi înţelegi şi îmi place să fac asta. Am satisfacţii când vâd că reuşesc să comunic cu ei.

Ce nu-i place:

Nu îmi place când se spune că elevii, copiii, nu fac mare lucru pentru că sunt mici. Nu este adevărat pentru că ei stau la şcoală patru, cinci ore şi mai lucrează încă cinci acasă. Puţini adulţi au zece ore de activitate intelectuală pe zi. Trebuie preţuiţi elevii.

profil:
NĂSCUT. 25 octombrie 1950, Bacău
STUDII. Facultatea de matematică, Universitatea Bucureşti
OCUPAŢIE. Profesor de matematică
FAMILIE. Căsătorit, doi copii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite