Focşănenii îşi pierd casele din cauza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cererilor de executare silită şi a titlurilor executorii emise în ultima perioadă au crescut fără precedent. Sunt tot mai mulţi cei care nu îşi permit să îşi achite utilităţile. Nina Negulescu este doar una dintre sutele de vrânceni aflaţi în situaţia de a-şi pierde bunurile deoarece nu îşi pot plăti datoriile.

Nina Negulescu, din Focşani, şi-a pierdut apartamentul în luna februarie a acestui an, pentru datorii de aproape 10.000 de euro. Femeia a înregistrat aceste restanţe după neplata, timp de mai multe luni, a datoriilor către CUP, ENET şi Electrica.

"În trei ani, am fost executată silit de două ori. Necazurile au început în 2002, după moartea soţului meu. În 2007 am fost executată prima dată, însă am obţinut suspendarea executării şi reeşalonarea datoriilor, care au fost preluate de fiica mea. Cu toate acestea, în luna februarie a acestui an, apartamentul meu a fost din nou scos la vânzare şi cumpărat de cineva cu 10.000 de euro. Am contestat din nou executarea", a declarat Nina Negulescu.

Femeia spune că executorul a scos la licitaţie apartamentul pentru un preţ mult mai mic decât valoarea de piaţă.

"Nu e corect cum s-a procedat deoarece eu aveam eşalonare la plată, plătea fiica mea. Noi stăm aici trei persoane, ce se va întâmpla cu noi, ne vor da în stradă?", se întreabă femeia care riscă să piardă locuinţa pe care o deţine de mai bine de 34 de ani.

Somaţii pe bandă

Numai la Judecătoria Focşani sunt înregistrate, în ultima perioadă, zilnic, cel puţin două-trei cereri de încuviinţare a executărilor silite pentru diverşi debitori. În acelaşi timp, executorii judecătoreşti emit, săptămânal, zeci de somaţii în vederea executării unor creanţe restante.

"Fără discuţie, numărul somaţiilor şi a titlurilor executorii a crescut simţitor de la începutul anului. În cele mai multe cazuri se începe procedura de executare silită însă nu se ajunge la final deoarece intervin eşalonări ale obligaţiilor de plată, oamenii vin şi încep să plătească, mai obţin amânări la plată. De la începutul anului cred că am avut trei executări finalizate cu vânzarea proprietăţilor", a declarat Corneliu Bercariu, executor judecătoresc de pe lângă Tribunalul Vrancea.


Datorii vândute pe nimic

După ce au înregistrat din ce în ce mai multe persoane care nu îşi mai pot plăti ratele, şi băncile şi societăţile de leasing au început să apeleze la societăţi de recuperare specializate. Acestea cumpără creanţele şi ajung să le execute, de cele mai multe ori, la o valoare sub preţul pieţei, pentru a recupera măcar parţial, din datoria iniţială.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite