Falimentul unui cunoscut brand de vinuri spumante. Cum a ajuns în această situaţie producătorul unei renumite şampanii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şampania de Panciu era învechită în hrube
Şampania de Panciu era învechită în hrube

Magistraţii Tribunalului Caraş-Severin au dispus falimentul producătorului de vinuri Veritas Panciu, după ce nu a reuşit să iasă din procedura insolvenţei. Firma, care a rezistat 60 de ani, va fi vândută pe bucăţele.

Procedura falimentului a fost cerută de principalul creditor al firmei, norvegienii de la  B2 Kapital Portofolio Management, care au preluat creanţele de la CEC Bank. Practic, societatea va fi vândută pe bucăţele, pentru recuperarea sumelor investite în societate.

„Dispune începerea procedurii generale a falimentului debitorului S.C. VERITAS PANCIU S.A. Dispune dizolvarea societăţii debitor şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la data de 11.11.2019", se arată în sentinţa magistraţilor Tribunalului Caraş Severin.

Veritas Panciu a intrat în procedură de insolvenţă în noiembrie 2011, după ce datoriile au depăşit 40 milioane lei. Cele mai mari datorii erau către CEC Bank, respectiv 34 de milioane de lei, credite luate pentru modernizarea combinatului de vinuri.

hrube panciu

Administratorul special al firmei, Adrian Toma,  a încercat să salveze firma printr-un plan de reorganizare judiciară, însă proiectul său a eşuat.

Firma Veritas era cunoscută în ţară prin celebra şampanie de Panciu. Istoria acesteia a început în anul 1958, când s-a destupat prima sticlă de şampanie de Panciu. Un deceniu mai târziu. celebrele hrube, cunoscute sub numele domnitorului Ştefan cel Mare, au început să fie populate cu butelii de şampanie pentru învechire.

În anii buni, aici au fost păstrate aproximativ 200.000 de sticle din renumita şampanie albă, rose şi roşie.

Potrivit producătorilor, şampania albă era fabricată din trei soiuri de vin diferite: unul dominant, Sauvignon Blanc, o treime Pinot Griş şi, în completare, Fetească Albă. Şampania roşie era tot un cupaj din trei vinuri: Pinot Noir, Merlot şi Fetească Neagră.

hrube panciu
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite