Explicaţia pentru care Biserica a stabilit că prima zi a săptămânii este duminica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu mai mulţi ani, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit că săptămâna bisericească nu va mai începe de luni, ci de duminică, sub motivaţia că în Evanghelie scrie despre faptul că Mântuitorul a înviat duminică, în prima zi a săptămânii.

Începând din anul 2011, săptămâna bisericească nu va mai începe de luni, cum intrase în obişnuinţă, ci de duminică, această din urmă zi fiind socotită prima din cele şapte zile ale săptămânii.

Reprezentanţii bisericii spun că ce s-a întâmplat în anul 2011, prin decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este un act reparator, întrucât aşa scrie în Evanghelie, că Mântuitorul a Înviat în prima zi a săptămânii, adică duminica.

De altfel, până la decizia Sinodului BOR, este de menţionat că în perioada interbelică, în toate calendarele ortodoxe, duminica era trecută ca prima zi a săptămânii. După 1990, Mitropolia Banatului a fost prima care a corectat calendarul ortodox, prin alegerea zilei de duminică ca prima zi a săptămânii, astfel că în anul 2011 s-a decis uniformizarea pentru întreaga biserică.

calendar

"Pentru noi, creştinii, ziua de Duminică este cea mai importantă zi din timpul săptămânii. La fiecare Sfântă Evanghelie, fie că e vorba de Matei, de Marcu, Luca şi Ioan, veţi găsi menţionat faptul că Hristos a înviat în prima zi din săptămână, adică ziua de Duminică. În mod firesc, săptămâna în biserică trebuie să înceapă cu ziua de Duminică. Pe de altă parte, este o strânsă legătură între ziua de Duminică şi slujbele care sunt oficiate zilele următoare. Avem Duminica a doua după Rusalii şi săptămâna care urmează trebuie să fie a doua după Rusalii. Nu reprezintă o noutate, am cercetat mai multe calendare - şi din 1912, şi din 1916, 1923, prin sondaj - şi în toate aceste calendare săptămâna începe cu ziua de Duminică, este ziua Domnului, cea mai importantă din punct de vedere creştin, şi acest lucru se regăseşte şi în calendarele bisericilor ortodoxe surori", explică preotul Constantin Stoica, de la Patriarhia Română.

Ce spune Biblia

În Biblie, la capitolul 16 din Sfânta Evanghelie după Marcu se menţionează: „Şi după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. …Şi înviind dimineaţa, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese şapte demoni”.

În evanghelia după Matei la capitolul 28 se spune: "După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii, Duminică a venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul".

De asemenea, în evanghelia după Luca se precizează acelaşii lucruu: "Iar în ziua cea dintâi a săptămânii, duminica, foarte de dimineaţă au venit ele la mormânt aducând miresmele pe care le pregătiseră”.
În fine, în evanghelia după Ioan este pomenită din nou ziua de duminică: "Iar în ziua întâi a săptămânii, dumineca, Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă".

De asemenea, părintele a citat câte un capitol din cei patru evanghelişti Matei, Marcu, Luca şi Ioan, care vorbesc despre duminică - ziua întâi a săptămânii.

De menţionat că în mai multe ţări din Europa şi din america latină, duminica este considerată a şaptea zi a săptămânii.

calendar
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite