Elevii muncesc mai mult decât părinţii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ore, Gabriela merge la muncă
După ore, Gabriela merge la muncă

Din ce în ce mai mulţi elevi merg la muncă după orele de curs, veniturile permiţându-le să se întreţină singuri.În timp ce majoritatea elevilor distribuie pliante cu diferite oferte de produse în marile magazine, alţii se mulţumesc să fie vânzători sau ospătari.

Gabriela Trestianu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Unirea din Focşani şi lucrează ca promoter de mai bine de un. Este mulţumită de cât câştigă.

"Poţi ajunge şi la un venit de cinci milioane pe două săptămâni, ceea ce nu e rău deloc, mai ales pe criza asta. Lucrez încă din clasa a XI-a, nu pentru că părinţii nu ar avea posibilitatea de a mă întreţine, dar vreau să am şi eu banii mei. Vine banchetul de final de clasa a XII-a şi am nevoie de bani. Îmi mai cumpăr şi eu crème şi multe alte astfel de lucruri. Este alegerea mea şi părinţii m-au înţeles foarte bine. Mă susţin chiar", spune eleva Colegiului Unirea.

Gabriela Trestianu recunoaşte că programul este destul de greu, mai ales că merge dimineaţa la orele de curs.
"După ore plec imediat la muncă. Intru la ora 14.00 şi ies la ora 20.00. Ajung acasă, fac un duş şi mă pun pe făcut teme şi pe învăţat. Programul este diferit pentru că lurez pentru diferite firme şi promoţii. Unele promoţii durează doar câteva zile, dar sunt şi care se întind o lună de zile", ne povesteşte eleva.

Muncesc şi 16 ore pe zi


Programul şcolar este de cel puţin şase ore în fiecare zi. Dacă mai punem şi programul de la serviciu şi orele de învăţat, un calcul simplu arată că un astfel de elev lucrează efectiv şi 16 ore zilnic.


"Sunt tânără şi nu mă simt obosită după o astfel de zi încărcată, mai ales când mă gândesc că am de luat salariul. Am banii mei şi ştiu să-i apreciez altfel acum când îi câştig eu din munca mea. Sunt mult mai atentă la ce îmi cumpăr, dar şi la preţul mărfii. Mă pregătesc pentru a da examen la Academia de Poliţie şi trebuie să-mi mai strâng bani şi pentru asta"
, a subliniat Gabriela Trestianu.

Îşi ajută familia cu bani


În căutarea unui trai decent, sunt şi elevi din Focşani care se angajează nu doar pentru a supravieţui, ci şi pentru a participa efectiv cu bani la buegetul familei. Sunt şi care lucrează la "negru", dar şi care şi-au încropit o mică afacere.


Dacă în perioada anului şcolar, numărul elevilor care sunt angajaţi în diferite domenii de activitate este mai redus, în perioada sezonului estival mulţi pleacă pe litoral pentru a lucra câte 3-4 luni de unde vin cu un câştig de câteva sute de euro.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite