După 12 ani de chin, Consiliul Judeţean a mântuit proiectul european "Vrancea curată". Urmează alte licitaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de Mananagement Integrat al Deşurilor din judeţul Vrancea
Sistemul de Mananagement Integrat al Deşurilor din judeţul Vrancea

Luni a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Vrancea conferinţa de încheiere a proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Vrancea”, cofinanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare.

Un proiect care părea că nu se mai termină, deşi au trecut 12 ani de la aprobarea sa, a ajuns la capăt drum la sfârşitul lunii iunie 2021. 

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor este un proiect derulat de Consiliul Judeţean Vrancea, cu o valoare de peste 100 milioane de lei, fără TVA, deşi Uniunea Europeană a pus la dispoziţie fonduri aproape duble pentru realizarea lui. 

”Ne bucurăm că am reuşit să finalizăm cu succes un proiect de o mare complexitate, care va aduce o îmbunătăţire a modului şi a gradului de colectare a deşeurilor la nivelul judeţului Vrancea. În urma finalizării proiectului, gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, iar in zona rurală de 90%. În zona rurală va fi introdus sistemul de colectare separată a deşeurilor din ambalaje şi biodegradabile, iar volumul deşeurilor mixte la depozitele de deşeuri va fi redus cu 40%. Întreaga populaţie a judeţului Vrancea va beneficia de un sistem integrat de management al deşeurilor modern”, a afirmat în cadrul conferinţei de final de proiect vicepreşedintele CJ Vrancea, Ionel Cel-Mare.

Proiectul a presupus realizarea infrastructurii de depozitare, sortare şi compostare a deşeurilor, respectiv a fost construit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret, care cuprinde: celula 1 de depozitare, 1 staţie de sortare, 1 staţie de compostare, 1 staţie de tratare a levigatului (praf fin rezultat ca urmare a transformării unui material prin fărâmiţarea în apă şi printr-o sedimentare fracţionată).

proiectul vrancea curata la final

Au fost achiziţionate maşini, echipamente şi utilaje, precum şi infrastructura de colectare a deşeurilor menajere şi reciclabile. De asemenea, au fost construite staţiile de transfer de la Focşani-Goleşti, Adjud şi Vidra, platformele de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice de la Focşani-Mândreşti (2), Adjud, Odobeşti, Mărăşeşti, Panciu, precum şi cele 597 de puncte de colectare a deşeurilor din zona rurală.

Pentru asigurarea functionalităţii proiectului urmează să fie atribuite contractele pentru delegarea managementului şi operarea CMID şi pentru activităţile de colectare şi transport a deşeurilor. 

Potrivit concucerii consiliului Judeţean Vrancea, finalizarea integrală a proiectului ar urma să se ăproducă până pe 31 decembrie 2021.

În cadrul conferinţei de presă,  consultanţii din cadrul proiectului nu au putut să spună dacă vrâncenii vor plăti mai puţin pentru serviciile de salubritate, având în vedere că nu va mai fi nevoie de transportul gunoiului menajer în judeţul vecin, la Brăila. Se discută încă şi despre posibilitatea introducerii unei taxe pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer, care să înlocuiască actualul tarif practicat cel puţin în Focşani de CUP Salubritate, soluţie considerată mult ma avantajoasă de către consilutantul de proiect.

Vă mai recomandăm:

După zece ani de la semnarea contractului, proiectul "Vrancea Curată" ar putea să se prelungească şi anul viitor. Ce nou contract a fost scos la licitaţie

Proiectul „Vrancea Curată“ mai primeşte o gură de oxigen de la Uniunea Europeană pentru continuarea investiţiei

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite