Procesul de corupţie al fostului deputat PDL de Vrancea, Alin Trăşculescu, a ajuns la final. Pronunţarea, în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat pentru data de 16 martie pronunţarea pe fond în dosarul care îl are ca principal învinuit pe fostul deputat şi preşedinte al PDL Vrancea, Alin Trăşculescu.

Emoţii pentru fostul deputat Alin Trăşculescu, care peste două săptămâni îşi va afla sentinţa în dosarul de corupţie instrumentat de DNA. Luni, 2 martie, a avut loc ultimul termen al procesului, la care a fost audiat martorul Marius Sorin Bozgan, iar magistraţii au precizat la finalul şedinţei de judecată că pronunţarea în dosar se va face pe data de 16 martie.

Alin Trăşculescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în primăvara anului 2013, la cinci luni după arestarea sa în dosarul de corupţie.

Împreună cu fostul demnitar au mai fost trimişi în judecată alte patru persoane cu care acesta s-a asociat pentru a obţine sume de bani pentru traficarea influenţei.

Este vorba despre Calotă Marian – Valeriu, asociere la care au aderat şi inculpaţii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Trăşculescu a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale, respectiv denunţător în cauză, iniţial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro.
De asemenea, deputatul a pretins şi suma de 1.100.000 lei, din care a primit, prin intermediul lui Marian-Valeriu Calotă în trei tranşe, suma totală de 374.000 lei.

„Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Trăşculescu Alin-Silviu sumele solicitate.
Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea inculpatului Trăşculescu Alin-Silviu, inculpatul Calotă Marian-Valeriu, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunţătorului şi SC MARYNA EXCLUSIV SRL, firma lui Calotă Marian-Valeriu, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale. Din banii proveniţi în această modalitate, inculpatul Calotă Marian-Valeriu şi-a însuşit din contul aparţinând SC MARYNA EXCLUSIV SRL, pe baza unor înscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi în interesul altor persoane.
Însuşirea sumei de 198.400 lei de către inculpatul Calotă Marian-Valeriu a fost justificată contabil de către inculpaţii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive şi pe baza unor înscrisuri false”, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

Astfel,  pe 10 noiembrie 2012, în a doua zi de campanie electorală, inculpatul Marian-Valeriu Calotă a primit de la denunţător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Alin Trăşculescu, la cererea acestuia.

Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, deputatul, împreună cu Calotă fiind reţinuţi preventiv. Pe 20 noiembrie, Trăşculescu şi-a dat demisia din Parlament, iar pe data de 29 noiembrie Tribunalul Bucureşti a luat măsura arestării preventive faţă de fostul deputat.

Exact cu două zile înainte de alegerile din data de 9 decembrie, Trăşculescu, care era şi candidat în Colegiul 5 de deputaţi Vrancea, a fost eliberat, însă acesta nu a avut succes în alegeri.

În această speţă s-a dat şi o primă condamnare, după ce complicele lui Trăşculescu şi-a recunoscut fapta. Marian Calotă a fost condamnat la trei ani de închisoare, confiscându-i-se în acelaşi timp suma de 135.600 lei.

Mai puteţi citi:

Fostul deputat Alin Trăşculescu scapă, deocamdată, nepedepsit în dosarul de corupţie

„Asociatul” său, omul de afaceri Marian Calotă, a fost condamnat azi de Tribunalul Bucureşti, luni, la trei ani de închisoare cu executare. Judecătorii bucureşteni au hotărât să disjungă cauza faţă de Alin Trăşculescu, Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene şi Dorian Geolfan , urmând ca judecarea acestora să se realizeze separat.

Fostul deputat Alin Trăşculescu a fost trimis în judecată de DNA

Trăşculescu este învinuit pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracţiunea de spălare a banilor, asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, delapidare şi uz de fals. Împreună cu fostul demnitar au mai fost trimişi în judecată alte patru persoane cu care acesta s-a asociat pentru a obţine sume de bani pentru traficarea influenţei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite