De unde vine expresia „Generalul iarnă“, adversarul de temut al conducătorilor militari ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Napoleon, în campania dezastruoasă din Rusia
Napoleon, în campania dezastruoasă din Rusia

Napoleon Bonaparte şi Adolf Hitler sunt doi dintre conducătorii militari care au cunoscut forţa acestui inamic puternic în imensul spaţiu rusesc.

În decursul istoriei, „Generalul iarnă“ a fost inamicul neaşteptat care a pus mari probleme conducătorilor militari în campaniile lor războinice.

Această expresie, "Generalul iarnă", a circulat mult în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă a încercat să găsească un pretext meteorologic pentru înfrângerea de pe frontul de Est, în Rusia.

Totuşi, expresia e mai veche şi îşi are originea în ceea ce spunea generalul elveţian Antoine Henri Jomini, care l-a însoţit pe Napoleon în dezastruoasa campanie din anul 1812: „Rusia este o ţară în care intri uşor, dar din care ieşi foarte greu”.

Practic, istoria a demonstrat că iarna este una aliatul cel mai important al ruşilor în timp de război.

“Pe vremea aceea, şi anume la 1 decembrie 1812, într-o gazetă satirică din Londra, apăruse desenul: <<General Frost shaving the little Boney>> (Generalul Ger săpunind pe micul Boney, adică Bonaparte). Se înţelegea că <<Generalul Iarnă>>, cu toate rigorile lui, e mai tare decât Napoleon cu toţi generalii şi toată strategia lor”, potrivit dicţionarului de citate şi expresii celebre.

Pentru că Napoleon nu a luat în calcul detalii importante, printre care şi iarna, campania din anul 1812 dusă de el în Rusia s-a transformat cu un eşec răsunător. Armata sa a pierdut, din cauza frigului, nu numai soldaţi, ci şi foarte mulţi cai, iar drumul de 2.400 de kilometri a însemnat un coşmar pentru armata sa. Campania din Rusia a rămas în istorie ca unul din cele mai mari dezastre logistice din istoria militară, vina pentru eşec fiind atribuită "Generalului iarnă".

Expresia l-a inspirat pe poetul englez William Wordsworth, care a folosit-o în două poezii scrise în 1816. La 1855 altă revistă umoristică engleză Punch, alegându-şi ca ţintă a zeflemelilor ei pe ţarul Nicolae I, i-a atribuit declaraţia următoare: „Rusia are doi generali pe care se poate temeinic bizui: generalul Ianuar şi generalul Februar", în fond, tot "Generalul Iarnă".

În Primul Război Mondial, Hitler a comis aceeaşi greşeală, luând cu asalt Uniunea Sovietică, ignorând tocmai adversarul care i-a venit de hac lui Napoleon.

El a dat ordin trupelor sale să reziste cu orice preţ pe poziţii. Dar cu o armată dotată necorespunzător pentru temperaturi de minus 30 de grade Celsius, vremea capricioasă s-a dovedit un duşman redutabil pentru armata sa.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite