De unde vine expresia „Minciunile lui Münchhausen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen   FOTO: Wikipedia
Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen   FOTO: Wikipedia

Gottfried August Bürger a făcut o muncă de documentare titanică pentru a reuşi să-l portretizeze pe eroul cărţii sale, celebrul baron aventurier.

Deşi literatura universală a creat foarte multe imagini de mincinoşi, precum "Pirgopolinice", soldatul fanfaron al lui Plaut, "Lelio", mincinosul lui Goldoni, niciunul din aceşti eroi nu l-a întrecut pe faimosul Münchhausen.

Asta pentru că spre deosebire de ceilalţi, care au trăit din imaginaţia scriitorilor lor, eroul cărţii „Uimitoarele aventuri ale baronului Münchhausen”, scrisă de Gottfried August Bürger, a existat în realitate. 

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen (1720-1797) a fost un nobil german, supranumit "Baronul mincinos", fapt pentru care este trecut pe aşa-numita „listă neagră” a familiei nobiliare Münchhausen.

El a rămas vestit în cercul său de prieteni prin poveştile şi aventurile imaginare pe care le scornea.

"Ofiţer german, a a servit armata rusă în luptele contra turcilor. Aventurile lui amuzante au fost povestite de Raspe (Anglia-1785), Gottfried Burger (Germania-1786) etc. Dar o serie din isprăvile puse pe sema lui Münchhausen sunt compliate şi se găsesc la: Bebel în <<Facietiae>>, Castiglione în <<Cortegiano>>, Bildermann în <<Utopia>>, Lange în <<Deliciae academicae>> etc. De la acest nume s-a născut şi <<münchhausiadă>>, pentru minciunile celel mai gogonate spuse pe tonul cel mai serios", scrie I. Berg, în "Dicţionarul de cuvinte, expresii, citate celebre".

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite