De ce se tratează românii acasă, după ureche. Medic: „Banala aspirină are o contraindicaţie majoră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Carmen Ţurcan, Compartiment Promovarea Sănătăţii DSP Vrancea FOTO: Ştefan Borcea
Dr. Carmen Ţurcan, Compartiment Promovarea Sănătăţii DSP Vrancea FOTO: Ştefan Borcea

Automedicaţia a devenit o mare problemă a zilelor noastre. Foarte multă lume nu înţelege necesitatea de a merge mai întâi la medic şi apoi să treacă pe la farmacie pentru a cumpăra medicamentele indicate cu prescripţie.

Automedicaţia a devenit o mare problemă a zilelor noastre. Foarte multă lume nu înţelege necesitatea de a merge mai întâi la medic şi apoi să treacă pe la farmacie pentru a cumpăra medicamentele indicate cu prescripţie. Acest lucru s-a amplificat mai ales odată cu pandemia, când oamenii, de teamă să mai meargă prin spitale, unde s-ar putea infecta, au preferat să se „otrăvească” acasă. Numai că administrarea medicamentelor după ureche este un lucru grav şi de multe ori oamenii devin victime sigure ale acestui mod se a se trata în acest mod.

„Toate medicamentele sunt indicate pentru o anumită patologie, dar ele au şi contraindicaţii. În condiţiile în care mergi la medic, el ştie de obicei care sunt problemele tale de sănătate şi alege din paleta de medicamente care este cel mai bun şi potrivit pentru boala pe care o ai. Banala aspirină, despre care multă lume consideră că este eficientă în viroze, boli antiinflamatorii, are o contraindicaţie majoră şi are efectul de a irita mucoasa gastrică persoanelor care au probleme cu stomacul”, spune medicul Carmen Ţurcan, responsabil al Compartimentului de Promovare a Sănătăţii în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.

Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru paracetamol, pe care îl găsim în mai multe tipuri de pastile. Dacă este luat exagerat se ajunge la insuficienţă renală şi nu de puţine ori pacienţii au făcut cunoştinţă cu medicii de la dializă.

Sunt şi medicamente care nu se dau unele cu altele, în acelaşi timp, iar din acest punct de vedere cea mai mare problemă o provoacă autoadministrarea antibioticelor. România are o legislaţie care interzice vânzarea de antibiotice fără reţetă, dar practica a demonstrat că se întâmplă ca pacienţii, cu complicitatea farmaciştilor, să-şi procure singuri antibiotice pe care le folosesc după propria automedicaţie.

Reclamele de la TV, mai credibile decât medicul?

“Antibioticele duc la apariţia tulpinilor bacteriene rezistente şi rezultatul este faptul că antibioticul nu mai are efectul scontat, dezvoltând bacterii mult mai rezistente, pe care le pot transmite şi celor din jur. Este motivul pentru care încercăm să administrăm din ce în ce mai puţine antibiotice, mai ales pe cele de ultimă generaţie, pentru a putea fi folositoare doar atunci când sunt administrate”, mai spune medicul Carmen Ţurcan.

O altă problemă întâlnită la pacienţii care încep un tratament este că aceştia decid cu de la sine putere să întrerupă medicaţia după ce constată că se simt mai bine. Este o greşeală capitală, cred medicii, pentru că deja nu se mai poate vorbi de o vindecare, fiind necesare alte tratamente, mai costisitoare şi de mai lungă durată.

Nu este lipsit de importanţă nici faptul că oamenii se iau şi după reclamele de tot felul de medicamente promovate la televizor, care deşi în reclamă se specifică că pot fi administrate fără indicaţie medicală, atunci când consultă prospectul află cu stupoare că are zeci de contraindicaţii, caz în care se ridică întrebarea dacă mai merită să-ţi administrezi pastilele cu pricina. Medicii mai spun că există medicamente care dau alergii. „Totdeauna este corect ca, atunci când mergem la doi sau trei medici, pe patologii diferite, să avem cu noi şi indicaţiile medicale de la fiecare doctor în parte, pentru ca aceştia să nu greşească medicaţia”,este  concluzia medicului Carmen Ţurcan.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Leacurile băbeşti care te scapă de răceală. Terapia cu ventuze, alternativa la medicamente

Străinii fac medicamente din fructele de pădure cumpărate din Vrancea


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite