De ce Sfântul Andrei e ocrotitorul românilor. Peştera din judeţul Constanţa, unde a stat „Cel Întâi Chemat“, considerată prima biserică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce Sfântul Andrei e ocrotitorul românilor. Peştera Sf. Andrei din Dobrogea  FOTO: Wikipedia
De ce Sfântul Andrei e ocrotitorul românilor. Peştera Sf. Andrei din Dobrogea  FOTO: Wikipedia

De ce Sfântul Andrei e octotitorul românilor. Potrivit istoricilor şi teologilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Pe 30 noiembrie, creştinii ortodocşi români îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, cel Întâi Chemat, cum i s-a mai spus, pentru că l-a urmat pe Hristos pe drumurile Ţării Sfinte, împreună cu ceilalţi apostoli. Andrei s-a născut în Betsaida, Galileea, fiind fratele Apostolului Petru.

Numele său este de origine grecească şi se traduce prin bărbăţie, îndrăzneală. El a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar tradiţia bisericii arată că misiunea sa de creştinare a neamurilor a primit-o printr-o tragere la sorţi la care au participat toţi apostolii, lui Andrei revenindu-i sarcina  de a propovădui evanghelia în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

De ce Sfântul Andrei e ocrotitorul românilor. Despre cel care a creştinat poporul român

Cercetătorii spun că Apostolul Andrei a fost primul care a făcut cunoscută Evanghelia geto-dacilor din teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră, iar din acest motiv este considerat creştinătorul poporului român.

apostol andrei
"El a fost însoţit de Sf. Apostol Filip, cu care a avut o relaţie specială, având în vedere originea amândurora. După 1990, când problematica originii creştinismului românesc a fost reluată şi abordată de istorici, filologi, teologi şi de cercetători, pe baza mărturiilor, s-a stabilit că a fost apostolul care a predicat românilor. În anul 1996, sfinţitul său cap a fost adus pentru prima dată în România, la Iaşi, iar în anul 1997, Sfântul Sinod al bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca ziua de 30 noiembrie să fie trecută în calendar ca Zi Naţională Bisericească", spune, potrivit Doxologia, preot Prof. dr. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

Prezenţa Sf. Apostol Andrei în părţile Dobrogei a avut loc în jurul anul 46 d.Hr, fiind amintit despre popasul făcut de Apostol pe teritoriul dregătorilor Cutusun şi Dura, în satul Cuzgun, astăzi hotarul comunei Ion Corvin din judeţul Constanţa. În apropierea acelei aşezări se află o pădure ce adăposteşte două peşteri, care au servit apostolului şi însoţitorilor săi drept loc de odihnă. Peştera a fost transformată în biserică, în pronaos aflându-se un pat scobit în piatră, care se spune că a servit drept loc de odihnă pentru Apostolul Andrei.

apostol andrei

Practica, peştera Sfântului Andrei este socotită ca fiind prima biserică de pe teritoriul ţării noastre, iar astăzi, în acest loc, vin mii de credincioşi spre a-l cinsti pe cel care a propovăduit Evanghelia strămoşilor noştri.
“Sfântul Apostol Andrei ne-a creştinat şi a săvârşit prima Sfânta Liturghie pe pământul României.

De ce Sfântul Andrei e ocrotitorul românilor. Ne-a eliberat de demoni şi de patimi

El ne-a eliberat de demoni şi de patimi şi ne-a unit cu Hristos prin jertfă şi Liturghie. El ne-a învăţat cum să ne mântuim prin smerenie, prin rugăciune şi prin iubire”, spuneapărintele Ilie Cleopa, în una din predicile sale.

Sfântul Andrei a murit a murit la Patras, ca martir, nefiind cunoscută o dată a martirizării. După unii cercetător, Andrei a murit în timpul persecuţiei împăratului Nero, anii 64-67, în timp ce alţii îl fixează în vremea persecuţiilor lui Domiţian, din anii 81-96. Tradiţia spune că Sfântul Andrei a considerat că este nedemn să fie răstignit precum Iisus Hristos şi s-a rugat de cei care l-au răstignit să-i facă o cruce diferită, în formă de X, ca simbol al umilinţei, pătimirii şi al martiriului.

apostol andrei

Mai târziu, moaştele sale au fost duse la Constantinopol, apoi la Roma iar ulterior în Catedtala din Patras, unde se află şi astăzi.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997.
Nu numai România îl are pe Sfântul Andrei ca patron spiritual, ci şi Scoţia, care are pe drapel crucea Sf. Andrei, Spania, Grecia şi Rusia. Totodată, Sf. Andrei este patron spiritual al mai multor oraşe din Italia, Franţa, Belgia şi Grecia.

apostol andrei
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite