Curbă de sacrificiu: 220 de funcţionari din primăriile de la oraşe aşteaptă concedierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce li s-a tăiat 25% din salarii, pentru sute de bugetari din Focşani şi Adjud urmează zile negre, aceştia urmând să rămână, în următoarele 40 de zile, fără locuri de muncă. Primăriile din Mărăşeşti şi Panciu sunt la adăpost, deoarece au mai puţini angajaţi decât limitele prevăzute de normativ

Anunţul guvernanţilor, potrivit căruia 54.000 de salariaţi din sectorul public vor trebui să părăsească în scurt timp sistemul bugetar, provoacă derută în rândul celor care ar trebui să pună în practică aceste măsuri.

Citiţi şi:  Primăria Focşani reduce becurile în oraş


În segmentul administraţiei publice locale vor fi operate cele mai multe concedieri.

Deocamdată, Guvernul nu a dat publicităţii decât nişte limite în ce priveşte numărul de posturi în care trebuie să se încadreze administraţiile locale.

Aşteaptă ordonanţa

Spre exemplu, pentru municipiile cu 100.000 de locuitori, unde se încadrează şi Focşaniul, normativele prevăd un număr maxim de angajaţi de 699, ceea ce înseamnă că peste 150 de salariaţi ai Primăriei să-şi caute alt loc de muncă în următoarele 40 de zile.

„Noi avem aproape 850 de angajaţi la nivelul Primăriei. Nu ştim cum vom proceda, pentru că nu a fost publicată legea în Monitorul Oficial", ne-a declarat primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi.

Pe drumuri vor râmâne şi aproximativ 70 de salariaţi din Primăria Adjud, localitate cu puţin peste 20.000 de locuitori.

„Am 420 de angajaţi la Primărie, cu tot cu persoanele cu însoţitor, care sunt în număr de 85. Prin această măsură nu facem decât să îngroşăm numărul şomerilor", spune Constantin Armencea, primarul municipiului Adjud.

La polul opus se află Ion Petre, primarul din Panciu, care spune că are loc să mai angajeze personal.

„La mine normele spun că trebuie să rămân cu 44 de angajaţi, iar eu am acum 41. Nu pun şi serviciile din subordine pentru că acestea se autofinanţează şi nu au legătură cu bugetul primăriei. Problema mea este că sunt cu veniturile la bugetul local la zero", se plânge primarul Ion Petre.

În situaţia de a nu trebui să recurgă la concedieri este şi Mărăşeştiul, al cărui aparat administrativ cuprinde, potrivit primarului Constantin Vlase, 127 de angajaţi. „La 12.000 de locuitori ar trebui să avem 130 de funcţionari", ne-a spus Vlase.

După publicarea ordonanţei, Prefectura Vrancea are misiunea de a acorda consultanţă de specialitate primăriilor pentru a pune legea în aplicare.

„Nu am făcut nicio simulare ca să vedem ce iese, că nu avem pe ce discuta. Oricum, în luarea deciziilor vor prima vechimea în muncă, competenţa şi criteriile sociale", ne-a precizat subprefectul Vincenţiu Micheci.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite