Cum au transformat fondurile europene un internat şi o cantină a unui liceu din Focşani FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internatul Colegiului Tehnic Gh Asachi FOTO Ştefan Borcea
Internatul Colegiului Tehnic Gh Asachi FOTO Ştefan Borcea

Colegiul a atras aproape 10 milioane de lei pentru această investiţie de amploare, menită să schimbe viaţa a 200 de elevi care locuiesc în internat, care nu au avut parte de cele mai bune condiţii.

Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focşani a finalizat un proiect privind reabilitarea cu fonduri europene a internatului şi liceului.

După un an de lucrări susţinute, în ciuda pandemiei de coronavirus, s-a obţinut reabilitarea a două clădiri care arată astăzi la standarde europene

Practic, proiectul care a avut o valoare de aproape zece milioane de lei a fost gândit astfel încât să fie redus consumul de energie primară din cele două imobile propuse spre reabilitare, ştiut fiind pierderile imense de căldură, pe timp de iarnă, mai ales din internat. 

„S-a schimbat absolut tot ce înseamnă instalaţie termică, electrică, instalaţii sanitare, vitralii. În internat s-au restructurat spaţiile, căminul are camere cu trei locuri acum, fiecare cameră are baie individuală. În cantină au fost refăcute toate spaţiile, aceleaşi instalaţii pomenite au fost schimbate, s-au recompartimentat spaţiile respectându-se normele în vigoare”, ne-a declarat Marilena Răvaş, directoarea Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focşani.

În internat s-au derulat lucrări de reabilitare termică a anvelopei, a faţadelor pe partea opacă, a faţadei pe partea vitrată şi a planşeului peste ultimul nivel. Lucrările conexe au constat în executarea unei centuri perimetrale din beton armat, refacerea hidroizolaţiei la exteriorul elevaţiei fundaţiei, executarea unui acoperiş nou. Au fost reabilitate scările exterioare şi executarea de pardoseli noi, reabilitarea clădirii la interior, prin recompartimentare totală.

La cantină, s-au refăcut tencuielile şi hidroizolaţia la exterior, a fost pus acoperiş nou, s-au reabilitat scările exterioare şi s-au făcut pardoseli noi. Întreaga clădire la interior a fost recompartimentată, rezultând un imobil modern, cu foarte multe spaţii de depozitare, cu circuite în concordanţă cu normele de igienă şi sănătate publică în vigoare. Practic, nici la internat, nici la cantină, nimic nu mai seamănă cu ce era înainte, două imobile în care nu s-au făcut decât investiţii minime timp de 50 de ani.

A contribuit şi Primăria

La proiect a contribuit şi Primăria Focşani, care a alocat de la bugetul local 160.000 de lei iar toate camerele au fost dotate cu mobilier nou, căminul având acum o capacitate de 200 de locuri. De asemenea, bucătăria cantinei a fost dotată la fel cu echipament nou, profesional, care să asigure o funcţionare în parametri şi condiţii igienico-sanitare la standarde ridicate.

„Sperăm să treacă tot ce înseamnă pandemie, vreme de criză şi copiii să revină în program normal la şcoală, pentru că un număr mare dintre ei, care doresc să beneficieze de cazare în cămin,  şi-au exprimat interesul de a se caza din moment ce acesta este disponibil. Şi până acum era dorit căminul nostru, mai ales de părinţi, care îşi simţeau copiii în siguranţă, dar acum cred că o să fie şi mai dorit pentru condiţiile pe care le pune la dispoziţie”, ne-a mai spus Marilena Răvaş.

Vă mai recomandăm:

Câţi bani a atras Primăria Focşani, în primele nouă luni din 2020, din fonduri europene. Cele mai mari sume, îngropate în subteran

Primăria Focşani a plătit trei studii de 100.000 de euro pentru un campus inexistent şi pregăteşte a patra plată

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite